AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Wikipedia nin sahibi kim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Wikipedia nın sahibi kim?​

Wikimedia VakfıVikipedi / SahipWikimedia Vakfı, Vikipedi ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyondur.Wikimedia kâr amacı gütmeyen ve ABD’nin Florida eyaletindeki yasalara tabi bir vakıftır. Vakıf ilk olarak 20 Haziran 2003 tarihinde Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales tarafından duyuruldu. Vikipedi

Wikipedia bilgiler doğru mu?​

Çoğu akademik makalelerde, hatta bitirme tezlerinde bile referans olarak Vikipedi içerikleri gösteriliyor. Peki, bu doğru mu? Bence hayır, çünkü Vikipedi’de oluşturulan her içeriğin doğruluğu yine kullanıcılar tarafından denetleniyor, hatta birçoğu denetlenmiyor bile diyebiliriz.

Wikipedia neden yasak?​

Wikipedia neden yasak?
Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmazken ilerleyen saatlerde Anadolu Ajansı (AA), erişim yasağı kararının “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler” nedeniyle alındığını duyurdu.

Wikipedia ya nasıl yazı yazılır?​

Sıfırdan ileri seviyeye kadar, Wikipedia’da nasıl editör olabileceğiniz sorusuna yanıt verelim….Dördüncü yöntem: “Wikipedia deneme tahtası”
- Buraya tıklayarak deneme tahtası sayfasını açın.
- Sağ üstte bulunan “Kaynağı değiştir” tuşuna basın.
- Sayfada bulunan metin kutucuğundan sayfanızı oluşturabilirsiniz.

Wikipedia yazarı nasıl olunur?​

Diğer ansiklopedilerin aksine, Vikipedi’nin gönüllü yazarlarının herhangi bir konuda uzman olmaları (bazıları gerçekten öyle olsa da) gerekmemektedir. Herhangi biri olabilir, hatta siz bile olabilirsiniz! Gönüllülerin yeni bir madde yazmadan önce biçimsel bir eğitime ihtiyaçları yoktur.

Wikipedia hangi ülkeye ait?​

Wikipedia hangi ülkeye ait?
Vikipedi’nin ana sunucuları ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Tampa kentinde, diğer başlıca sunucuları ise Hollanda’nın Amsterdam, Fransa’nın Paris ve Güney Kore’nin Seul kentinde bulunmaktadır.

Wikipedia herkes yazabilir mi?​

Ceviz kabuğuna sığacak şekilde bu sayfa: Siz de dahil olmak üzere herkes ansiklopediye katkıda bulunabilir. Diğer ansiklopedilerin aksine, Vikipedi’nin gönüllü yazarlarının herhangi bir konuda uzman olmaları (bazıları gerçekten öyle olsa da) gerekmemektedir. Herhangi biri olabilir, hatta siz bile olabilirsiniz!

Wikipedia hangi ülkenin?​

Wikipedia hangi ülkelerde yasak?​

Wikipedia hangi ülkelerde yasak?
Vikipedi’nin sansürlenmesi, aralarında Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İran, İtalya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus ve Türkiye’nin olduğu çeşitli ülkelerde çeşitli sebeplerle gerçekleşmiş bir uygulamadır.

Wikipedia kapatılmasına neden olan yazı?​

“Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi” (Foreign involvement in the Syrian Civil War) ve “Devlet destekli terörizm” (State-sponsored terrorism) içerikleri nedeniyle, Wikipedia’ya erişim engellendi. Mahkemenin kararına göre, söz konusu içeriklere erişimin engellenmesi halinde, tümden erişim engeli kararı kaldırılacak.

Wikipedia ya nasıl biyografi eklenir?​

Lütfen Vikipedi’ye özgeçmişinizi eklemeyiniz. Bu durum Vikipedi’de hoş karşılanmaz ve biyografiniz silinebilir. Kayda değerlik kriterlerini sağlaması hâlinde, biyografiniz başka kullanıcılar tarafından eklenecektir.

Vikipedi düzenleme nasıl yapılır?​

Vikipedi düzenleme nasıl yapılır?
Vikipedi sayfalarının çoğunda değişiklik yapmak kolaydır. Sadece, Vikipedi sayfasının üstünde bulunan “değiştir” sekmesine (ya da bölüm-değiştir bağlantısına) tıklamanız yeterlidir. Bu şekilde, mevcut sayfanın değiştirilebilir metnini barındıran bir Değişiklik kutusunun bulunduğu yeni bir sayfa açılır.

Vikipedi Türkiye neden kapatıldı?​

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, kararın gerekçesinde Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle yasak konduğu vurgulandı. Kararda söz konusu iki içeriğin kaldırılması durumunda Wikipedia’ya erişim engelinin kaldırılacağı da kaydedildi.

Wikipedia amacı nedir?​

Vikipedi (İngilizce: Wikipedia), kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir.
 
Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı'dır. Wikimedia Vakfı, Vikipedi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Vakıf, ABD'nin Florida eyaletinde yasalara tabi bir vakıftır ve ilk olarak Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales tarafından 20 Haziran 2003 tarihinde duyurulmuştur.

Wikipedia'da yer alan bilgilerin doğruluğu konusunda birçok akademik makalede ve bitirme tezlerinde referans olarak kullanıldığı doğrudur. Ancak bu, bilgilerin kesin doğru olduğu anlamına gelmez. Çünkü Vikipedi'de oluşturulan içerikler kullanıcılar tarafından denetlenir ve her zaman doğruluğu garanti edilemez.

Wikipedia, çeşitli ülkelerde sansürlenmiş veya yasaklanmış bir platformdur. Örneğin, Türkiye'de Wikipedia erişime engellenmiştir. Bu tür yasaklar genellikle belirli içeriklerin ülkelerin yasa ve düzenlemeleriyle uyuşmaması sonucu alınmaktadır.

Wikipedia, herkesin katkıda bulunabileceği bir platformdur. Herhangi bir uzmanlık gerektirmez ve herkes Vikipedi'nin gönüllü yazarı olabilir. Diğer ansiklopedilerin aksine, Vikipedi'de yazı yazmak için özel bir eğitime ihtiyaç duyulmaz.

Vikipedi'nin amaçlarından biri, kullanıcılar tarafından ortaklaşa birçok dilde hazırlanan özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi olmaktır. Vikipedi'nin amacı, bilgiyi paylaşmak ve erişilebilir kılmaktır.

Vikipedi'nin düzenlenmesi ise oldukça kolaydır. Sayfanın üstünde bulunan "değiştir" sekmesine tıklayarak mevcut sayfanın metnini değiştirebilir ve katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, Vikipedi'ye biyografi eklerken kişisel özgeçmişlerinizi eklememelisiniz, bu durum hoş karşılanmaz ve silinebilir. Kayda değerlik kriterlerini sağlayan biyografiler diğer kullanıcılar tarafından eklenmelidir.
 
Geri
Üst