AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Where Do We Use Past Continuous?

SoruCevap

Yeni Üye
Geçmiş Devam Ediyor kullanımı, bir eylemin belirli bir süre boyunca devam ettiğini ifade etmek için kullanılır. Bu tense, geçmişte gerçekleşen olayları anlatırken kullanılır. Geçmişte devam eden bir eylemi vurgulamak için kullanılır. Örneğin, “Dün saat 8’de uyuyordum” cümlesinde geçmiş devam eden kullanılmıştır. Ayrıca, geçmişteki iki eşzamanlı eylemi ifade etmek için de kullanılır. Örneğin, “Ben çalışıyordum ve o televizyon izliyordu” cümlesinde geçmiş devam eden kullanılmıştır. Bu tense, anlatımı daha canlı ve etkileyici kılar.
İçindekiler

Nerede Geçmiş Süreklilik Zamiri Kullanırız?

Geçmiş süreklilik zamiri, bir eylemin belli bir geçmiş noktasında devam ettiğini ifade etmek için kullanılır. Bu zamiri genellikle geçmişteki bir olayın arka planını, sürecini veya başka bir olayı anlatmak için kullanırız. İşte geçmiş süreklilik zamirinin kullanıldığı bazı durumlar:
Geçmişte Devam Eden Bir Eylem: Geçmişte bellirli bir noktada devam eden bir eylemi anlatırken geçmiş süreklilik zamiri kullanırız. Örneğin: “Dün akşam saatlerini televizyon izleyerek geçiriyordum.”
İki Geçmiş Olayı Karşılaştırma: Geçmişteki iki olayı karşılaştırmak veya birbiriyle ilişkilendirmek için geçmiş süreklilik zamiri kullanabiliriz. Örneğin: “O sırada ben ders çalışıyordum, o ise kitap okuyordu.”
Geçmişteki Planlar ve Niyetler: Geçmişte yapılan planları veya niyetleri ifade etmek için geçmiş süreklilik zamiri kullanabiliriz. Örneğin: “Tatilde İspanya’ya seyahat etmeyi düşünüyorduk.”
Geçmişteki Rahatsızlık veya Hissetme Durumu: Geçmişteki bir rahatsızlık veya hissetme durumunu anlatırken geçmiş süreklilik zamirini kullanabiliriz. Örneğin: “Dün gece mide ağrısı çekiyordum.”
Geçmişteki Arkadaşlık, Aile veya İlişki Durumu: Geçmişteki bir arkadaşlık, aile veya ilişki durumunu anlatırken geçmiş süreklilik zamirini kullanabiliriz. Örneğin: “Çocukken komşumuzla sık sık oyun oynuyorduk.”

Neden Geçmiş Süreklilik Zamiri Kullanırız?

Geçmiş süreklilik zamiri, geçmişteki eylemleri ve olayları daha detaylı bir şekilde anlatmamıza yardımcı olur. Bu zamiri kullanarak, geçmişteki bir olayın sürecini, devam ettiği bir zaman dilimini veya başka bir eylemle ilişkisini vurgulayabiliriz. Ayrıca geçmişteki planlarımızı, niyetlerimizi, hissettiklerimizi veya ilişkilerimizi ifade etmek için de geçmiş süreklilik zamirini kullanırız.

Geçmiş Süreklilik Zamiri Hangi Cümle Yapısıyla Kullanılır?

Geçmiş süreklilik zamiri, genellikle “özne + geçmiş zamir (was/were) + fiil + -ing” şeklinde kullanılır. Bu yapıya ek olarak, cümlede olayın geçtiği zaman belirteçleri ve diğer zaman ifadeleri de yer alabilir. Örneğin: “I was studying English when she called me.” (O beni aradığında ben İngilizce çalışıyordum.)

Geçmiş Süreklilik Zamiri ile Geçmiş Zaman Arasındaki Fark Nedir?

Geçmiş süreklilik zamiri ve geçmiş zaman, geçmişteki olayları ifade etmek için kullanılan iki farklı dilbilgisi yapısıdır. Geçmiş süreklilik zamiri, bir eylemin belli bir geçmiş noktasında devam ettiğini anlatmak için kullanılırken, geçmiş zaman ise geçmişte gerçekleşen bir olayı veya durumu ifade etmek için kullanılır. Geçmiş zaman genellikle belirli bir zamanda gerçekleşen ve tamamlanan eylemleri ifade ederken, geçmiş süreklilik zamiri daha çok süreçleri, devam eden eylemleri veya arka plandaki olayları ifade etmek için kullanılır.

Geçmiş Süreklilik Zamiri Hangi Zaman Belirteçleriyle Kullanılır?

Geçmiş süreklilik zamiri genellikle “when” (ne zaman), “while” (iken), “as” (olarak), “at that time” (o zaman), “at 6 o’clock” (saat 6’da) gibi zaman belirteçleriyle kullanılır. Bu zaman belirteçleri, olayın geçtiği zamanı veya diğer eylemlerle ilişkisini vurgulamak için cümlede kullanılır. Örneğin: “I was cooking dinner when the phone rang.” (Telefon çaldığında akşam yemeği pişiriyordum.)

Where Do We Use Past Continuous?

Geçmiş sürekli, geçmişte devam eden bir eylemi ifade eder.
Olaylara arka plan sağlar ve eylemlerin birbirini takip ettiğini anlatır.
Bir eylemin süresini belirtir ve o anki durumu anlatır.
Hikayelerde ve anlatımlarda olayları canlandırmak için kullanılır.
Bir eylemin başka bir eylemle çakıştığını ifade eder.

Geçmiş sürekli, “içindeydim”, “yaparken” gibi zaman zarflarıyla kullanılır.
Olayların sürekli geliştiğini ve birden fazla eylemin aynı anda gerçekleştiğini gösterir.
Geçmişteki alışkanlıkları anlatır ve tekrarlayan eylemleri ifade eder.
Geçmişteki planları ve geleceğe yönelik tahminleri anlatırken kullanılır.
Geçmişteki rahatsızlıkları veya sürekli devam eden bir durumu ifade eder.

Geri