AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

What İs The Perfect Past Tense Of Go?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

theking

Yeni Üye

Geçmiş zamanın mükemmel hali, “gitmek” fiilinin kullanıldığı durumlarda “gittim” olarak ifade edilir. Bu fiilin geçmiş zamanı nasıl oluşturulur? İşte gitmek fiilinin mükemmel geçmiş zamanı hakkında bilmeniz gerekenler. Geçmiş zamanın mükemmel hali, bir eylemin geçmişte tamamlanmış olduğunu belirtir. “Gitmek” fiili için bu durumda “gittim” kullanılır. Örneğin, “Dün arkadaşımın evine gittim.” cümlesinde “gittim” fiili geçmiş zamanın mükemmel halini gösterir. Gitmek fiilinin geçmiş zamanı, Türkçe dilbilgisine göre düzenli bir şekilde oluşturulur.
İçindekiler

Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali Nedir?

Geçmiş zamanın mükemmel hali, bir eylemin geçmişte tamamlanmış olduğunu ifade etmek için kullanılır. “Go” fiilinin geçmiş zamanın mükemmel hali “had gone” şeklindedir. Bu, eylemin geçmişte gerçekleştiğini ve başka bir olaydan önce tamamlandığını belirtir.

“Go” Fiilinin Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali Nasıl Oluşturulur?

“Go” fiilinin geçmiş zamanın mükemmel hali oluşturulurken “had” yardımcı fiili kullanılır. Ardından “go” fiilinin üçüncü hali olan “gone” eklenir. Bu şekilde “had gone” ifadesi elde edilir. Örneğin:
I had gone to the store before she called me. (Bana telefon etmeden önce markete gitmiştim.)

Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Geçmiş zamanın mükemmel hali, bir eylemin geçmişte başka bir olaydan önce gerçekleştiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin:
She had already left when I arrived. (Ben varmadan önce o zaten gitmişti.)
They had finished dinner before the movie started. (Film başlamadan önce akşam yemeğini bitirmişlerdi.)

Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali Hangi Zaman İfadeleriyle Kullanılır?

Geçmiş zamanın mükemmel hali, “before” (önce), “after” (sonra), “already” (zaten), “just” (az önce) gibi zaman ifadeleriyle birlikte kullanılır. Bu ifadeler, eylemlerin sırasını veya zaman ilişkisini vurgulamak için kullanılır. Örneğin:
He had already finished his homework before his friends came over. (Arkadaşları gelmeden önce o zaten ödevini bitirmişti.)
She had just left the house when it started raining. (Yağmur yağmaya başladığında o evden yeni çıkmıştı.)

Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali Ne Zaman Kullanılmaz?

Geçmiş zamanın mükemmel hali, eylemlerin sırasını veya zaman ilişkisini belirtmek için kullanıldığından, herhangi bir zaman ifadesi olmadan kullanılmaz. Ayrıca, eylemlerin sırasını belirtmek için geçmiş zaman yeterli olduğunda geçmiş zamanın mükemmel hali kullanılmaz. Örneğin:
I went to the store and bought some groceries. (Markete gittim ve bazı alışverişler yaptım.)
They finished dinner and then watched a movie. (Akşam yemeğini bitirdiler ve sonra bir film izlediler.)

Geçmiş Zamanın Mükemmel Hali İle İlgili Örnek Cümleler

1. I had already seen that movie before they recommended it to me. (Bana önerdiklerinde o filmi zaten izlemiştim.)
2. Had you ever been to Paris before your trip last year? (Geçen yılki seyahatten önce hiç Paris’e gitmiş miydin?)
3. She had never tasted sushi until she went to Japan. (Japonya’ya gitmeden önce sushi tatmamıştı.)
4. We had finished the project before the deadline. (Proje teslim tarihinden önce bitirmiştik.)
5. Had they arrived at the party when you left? (Sen ayrıldığında onlar partiye gelmiş miydi?)
6. The train had already left the station when we arrived. (Biz varmadan önce tren istasyondan ayrılmıştı.)
7. Had you studied for the exam before you took it? (Sınava girmeden önce çalışmış mıydın?)
8. She had just finished cooking when the guests arrived. (Misafirler geldiğinde o yeni bitirmişti yemek yapmayı.)
9. Had they ever seen a shooting star before that night? (O geceye kadar hiç yıldız kayması görmüşler miydi?)
10. He had already booked a hotel room before he arrived in the city. (Şehre varmadan önce o zaten bir otel odası rezervasyonu yapmıştı.)
11. Had she heard the news before you told her? (Ona söylemeden önce haberleri duymuş muydu?)
12. We had just left the house when it started snowing. (Kar yağmaya başladığında evden yeni çıkmıştık.)
13. Had they finished their homework before the teacher collected it? (Öğretmen toplamadan önce ödevlerini bitirmişler miydi?)
14. He had never been to a concert until last night. (Dün geceye kadar hiç konsere gitmemişti.)
15. Had she already left when you arrived at the party? (Partiye sen varmadan önce o zaten gitmiş miydi?)
16. They had just started the movie when the power went out. (Elektrikler kesildiğinde onlar yeni başlamışlardı filme.)
17. Had you ever seen a rainbow before that day? (O güne kadar hiç gökkuşağı görmüş müydün?)
18. She had already bought the tickets before they announced the concert cancellation. (Konserin iptal edildiğini duyurmadan önce o zaten biletleri almıştı.)
19. Had they finished their lunch before the meeting started? (Toplantı başlamadan önce öğle yemeğini bitirmişler miydi?)

What İs The Perfect Past Tense Of Go?

Gitti fiilinin geçmiş zamanı “gittim”dir.
“Gitti” fiilinin olumsuzu “gitmedim” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin soru hali “gittin mi?” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin olumlu kısa cevabı “evet, gittim” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin olumsuz kısa cevabı “hayır, gitmedim” şeklindedir.

Gitti fiilinin geçmiş zamanı “gittik” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin olumsuzu “gitmedik” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin soru hali “gittiniz mi?” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin olumlu kısa cevabı “evet, gittik” şeklindedir.
“Gitti” fiilinin olumsuz kısa cevabı “hayır, gitmedik” şeklindedir.

Geri