AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

What İs The Form Of Present Perfect Simple?

SoruCevap

Yeni Üye
Present Perfect Simple formu, geçmişteki bir olayın şu anki etkisini ifade eder. Bu form, “özne + have/has + fiilin üçüncü hali” şeklinde kullanılır. Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir durumu ya da geçmişte gerçekleşmiş bir olayın sonucunu anlatır. Türkçe’de “-miş/muş” diyebileceğimiz bir yapıya sahiptir. Örneğin, “I have lived in Istanbul for 5 years” (5 yıldır İstanbul’da yaşıyorum) cümlesi bu formu kullanır. Present Perfect Simple, geçmişteki deneyimleri, alışkanlıkları ve sonuçları ifade etmek için sıkça kullanılır.
İçindekiler

Present Perfect Simple Nedir?​

Present Perfect Simple (Şimdiki Tam Zaman) İngilizce’de geçmişte başlamış ve şu an hala devam eden veya sonuçları hala etkisi altında olan olayları anlatmak için kullanılan bir zaman yapısıdır. Bu zaman yapısı, geçmişte gerçekleşen bir olayın sonucunu veya etkisini belirtmek için kullanılır.

Present Perfect Simple Nasıl Oluşturulur?​

Present Perfect Simple cümleleri “have/has” yardımcı fiili ile birlikte geçmiş zamanın üçüncü hâli (past participle) olan fiillerden oluşur. “Have” yardımcı fiili, “I, you, we, they” gibi öznelerle kullanılırken “has” yardımcı fiili “he, she, it” gibi üçüncü tekil şahıs özneleriyle kullanılır.

Present Perfect Simple Hangi Durumlarda Kullanılır?​

Present Perfect Simple, aşağıdaki durumlarda kullanılır:
Geçmişte başlayan ve hala devam eden olayları anlatmak: Örneğin: “I have lived in Istanbul for 10 years.” (10 yıldır İstanbul’da yaşıyorum.)
Geçmişte gerçekleşen ve şu an hala etkisi olan olayları belirtmek: Örneğin: “She has lost her keys.” (Anahtarlarını kaybetti.)
Hayatta karşılaşılan deneyimleri veya yapılan işleri anlatmak: Örneğin: “I have been to Paris.” (Paris’e gittim.) veya “I have finished my homework.” (Ev ödevimi bitirdim.)
Geçmişte başlamış ancak tamamlanmamış olayları ifade etmek: Örneğin: “They have already started the project.” (Proje için zaten başladılar.)

Present Perfect Simple ile Hangi Zarflar Kullanılır?​

Present Perfect Simple zaman yapısının yanında çeşitli zarflar kullanılabilir. Bu zarflar, olayın ne zaman gerçekleştiğini veya ne kadar süredir devam ettiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin:
For: Belirli bir süre boyunca devam eden olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “I have been studying English for 3 years.” (3 yıldır İngilizce çalışıyorum.)
Since: Belirli bir zamandan beri devam eden olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “She has been working here since 2010.” (2010’dan beri burada çalışıyor.)
Already: Olayın daha önce gerçekleştiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin: “They have already finished their lunch.” (Onlar öğle yemeğini zaten bitirdi.)
Just: Olayın çok yakın zamanda gerçekleştiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin: “I have just arrived home.” (Eve yeni geldim.)
Yet: Olayın henüz gerçekleşmediğini veya tamamlanmadığını belirtmek için kullanılır. Örneğin: “Have you finished your homework yet?” (Ev ödevini henüz bitirdin mi?)

Present Perfect Simple ile Hangi Fiil Zamanları Kullanılır?​

Present Perfect Simple zaman yapısında genellikle “since, for, already, yet, just” gibi zarflarla kullanılan fiil zamanları şunlardır:
Past Simple: Geçmişte belirli bir zamanda gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “I have seen that movie before.” (O filmi daha önce gördüm.)
Present Perfect Continuous: Geçmişten şu ana kadar devam eden olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “He has been studying all day.” (Bütün gün boyunca çalışıyor.)
Present Perfect Simple: Genel olarak geçmişte gerçekleşen ve hala etkisi olan olayları ifade etmek için kullanılır.

Present Perfect Simple ile Hangi Bağlaçlar Kullanılır?​

Present Perfect Simple zaman yapısında “since, for, before, after, when, as soon as” gibi bağlaçlar kullanılabilir. Bu bağlaçlar, olayların birbirleriyle ilişkisini ve sıralamasını belirtmek için kullanılır. Örneğin:
Since: Bir olayın ne zamandan beri devam ettiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin: “She has been living in London since 2015.” (2015’ten beri Londra’da yaşıyor.)
For: Bir olayın ne kadar süredir devam ettiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin: “They have been friends for 10 years.” (10 yıldır arkadaşlar.)
Before: Bir olayın başlamadan önce gerçekleşen başka bir olayı belirtmek için kullanılır. Örneğin: “I have already eaten before you arrived.” (Sen gelmeden önce zaten yedim.)
After: Bir olayın başladıktan sonra gerçekleşen başka bir olayı belirtmek için kullanılır. Örneğin: “She has called me after she heard the news.” (Haberleri duyduktan sonra beni aradı.)
When: Bir olayın başladığı veya gerçekleştiği zamandan bahsederken kullanılır. Örneğin: “I will call you when I have finished my work.” (İşimi bitirdiğimde seni arayacağım.)
As soon as: Bir olayın hemen ardından gerçekleşen başka bir olayı belirtmek için kullanılır. Örneğin: “I will leave as soon as I have finished my coffee.” (Kahvemi bitirdiğimde hemen ayrılacağım.)

Present Perfect Simple ile Hangi Zaman Zarfları Kullanılır?​

Present Perfect Simple zaman yapısında olayın ne zaman gerçekleştiğini veya ne kadar süredir devam ettiğini belirten zaman zarfları kullanılabilir. Örneğin:
Today: Bugün gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “I have already finished my work today.” (Bugün işimi zaten bitirdim.)
Yesterday: Dün gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “She has already left yesterday.” (Dün zaten ayrıldı.)
Last week/month/year: Geçen hafta/ay/yıl gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “We have visited Paris last year.” (Geçen yıl Paris’i ziyaret ettik.)
Recently: Yakın zamanda gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “They have recently bought a new car.” (Yakın zamanda yeni bir araba satın aldılar.)
So far: Şimdiye kadar gerçekleşen olayları ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “So far, I have read three books this month.” (Şimdiye kadar bu ay üç kitap okudum.)

What İs The Form Of Present Perfect Simple?​

Present Perfect Simple formu nedir?
Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi ifade eder.
Geçmişteki bir zamanda olan biten bir eylemin sonucunu anlatır.
Genellikle “have” veya “has” yardımcı fiilleriyle kullanılır.
Fiilin üçüncü hali (past participle) ile birlikte kullanılır.

Present Perfect Simple cümleleri geçmişte başlayan ve hala devam eden eylemleri ifade eder.
Fiilin üçüncü haliyle (past participle) kullanılır.
Genellikle “have” veya “has” yardımcı fiilleriyle oluşturulur.
Geçmişteki bir zamanda olan biten bir eylemin sonucunu anlatır.
Present Perfect Simple formu, Türkçede genellikle “şimdiki zamanın geçmişi” olarak çevrilebilir.

Geri