AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Was gecmis zaman mi?

Editör

Yeni Üye

Was geçmiş zaman mı?​

Was yardımcı fiili ve were yardımcı fiili , past continuous zaman kipi cümleleri dışında isim cümlelerinin içerisinde kullanılmaktadır. “was” yardımcı fiili, “am” ve “is” ; “were” yardımcı fiili ise “are” yardımcı fiilinin geçmiş zamanlarıdır.

Was hangi zaman eki?​

Was/ Were. Was/ Were yardımcı fiilleri “to be” yani olmak fiilinin 2. halidir. Simple Past Tense’te geçmişte yaşanmış herhangi bir durumu belirtmek istediğimizde Was/ Were yardımcı fiilleri kullanılır. I, He, She, It öznelerinde “Was” yardımcı fiili kullanılırken, You, We, They öznelerinde “Were” kullanılır.

Was dan sonra fiil nasıl gelir?​

Was dan sonra fiil nasıl gelir?
Kısaca özetleyecek olursak, am/is/are yardımcı fiilleri, geçmiş zamana ”was/were” olarak transfer olur. Yapısal olarak, geniş zamandaki gibi, sadece isim cümleleri ile beraber kullanılır. Geçmiş zaman anlamı için kullanılan was/were yardımcı fiillerinden sonra fiil kullanılmaz.

Was Hangi cümlelerde kullanılır?​

Was ve were, past continuous tense cümleleri haricinde isim cümlelerinin içerisinde kullanılmaktadır. Yani geçmiş zaman denilince akla gelen ‘did’ yapısında değildir. Tabloda da görüldüğü üzere “am”, “is” yardımcı fiilleri, geçmiş zamanda “was”; “are” yardımcı fiili ise “were” olarak değişmektedir.

Görülen geçmiş zaman hangi eki alır?​

Görülen geçmiş zaman fiilin sonuna -di eki getirilerek yapılır. Di eki; -dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü şekillerinden birini alabilir. Fiilin son hecesi a, ı ile bitiyorsa -dı şeklini alır. Fiilin son hecesi e, i ile bitiyorsa -di şeklini alır.

Ingilizce geçmiş zaman cümlesi nasıl kurulur?​

Ingilizce geçmiş zaman cümlesi nasıl kurulur?
Simple Past Tense ile İlgili Olumlu Cümleler
- I was ill last week (Geçen hafta hastaydım)
- They were students last year (Geçen yıl öğrenciydiler)
- We ate cihcken yesterday (Dün tavuk yedik)
- I forgot my key (Anahtarımı unuttum)
- She had a cat last year (Geçen yıl bir kedisi vardı)
- We watched TV yesterday (Dün TV izledik)
Geçmiş zaman cümlesi nasıl kurulur?​

Geçmiş zaman cümlesi kurarken öncelikle doğru yardımcı fiili seçmeliyiz. Öznemize göre "was" ya da "were" kullanılmalıdır.

Örneğin:
- Ben hastaydım. (I was ill.)
- Onlar geçen yıl öğrenciydiler. (They were students last year.)
- Dün tavuk yedik. (We ate chicken yesterday.)
- Anahtarımı unuttum. (I forgot my key.)
- Geçen yıl bir kedisi vardı. (She had a cat last year.)
- Dün TV izledik. (We watched TV yesterday.)

Geçmiş zamanda olmuş bir olayı anlatırken fiillerin sonuna "-di" ekini getirmemiz gerekmektedir. Bu ek Türkçe'de "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" şekillerinde olabilir, fiilin son hecesine göre değişiklik gösterebilir.

Geri