AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vucuttaki karbondioksitin disari atilmasi sirasinda hangi yolu izler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vücuttaki karbondioksitin dışarı atılması sırasında hangi yolu izler?​

Akciğer ulaşan hava içerisindeki oksijen sırasıyla; alveollere, kana ve en son da hücrelere taşınmaktadır. Solunum sistemi döngüsü tersinir bir yapıda çalışmaktadır. Yani hücrelerde biriken karbondioksit de hava kanalları ile yapılan bir yolculuktan sonra vücuttan dışarıya atılmaktadır.

Üst solunum yolu hastalıkları nelerdir?​

En Sık Görülen Hastalıklar Şunlardır;
- Rinit (Nezle) Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen rinit, üst solunum yollarını özellikle de burnu tutan bir hastalık.
- Grip.
- Orta Kulak İltihabı (Otit)
- Sinüzit.
- Farenjit.
- Akut Faranjit (Tonsilit)
- Larenjit.
- Bronşiyolit.

Kanda oksijen ve karbondioksit neye bağlanarak taşınır?​

Kanda oksijen ve karbondioksit neye bağlanarak taşınır?
Akciğer kapillerindeki kana geçen oksijen dolaşım sistemi yolu ile hücrelere, hücrelerde metabolizma sonucu oluşan karbondioksit kana ve sonrasında akciğer kapillerine iletilir. Bu fazda kan ve hücreler arasında gaz değişimi olur. Bu faza iç solunum da denmektedir.

Kandaki karbondioksit nasıl atılır?​

Solunum merkezinden gelen sinyaller neticesinde diyafram harekete geçer ve soluk alışverişi hızlanır. Bu sayede kanda biriken karbondioksit gazı akciğerler vasıtasıyla vücuttan atılır ve pH seviyesi normale dönmeye başlar.

Soluk alma sırasında havanın izlediği yol nedir?​

Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.

Soluk alıp verme hızı beynin hangi merkez tarafından denetlenir?​

Soluk alıp verme hızı beynin hangi merkez tarafından denetlenir?
Beyne giren bütün sinirler omurilik soğanından geçer. Omurilik soğanı, istemsiz çalışan iç organların kontrol merkezidir. Solunum, sindirim, hapşırma, kusma, yutma, çiğneme, idrar yapma gibi refleksleri kontrol eder.
 
Geri
Üst