AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vucutta demir depolari neden bosalir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vücutta demir depoları neden boşalır?​

Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.

Demir Homeostazı nedir?​

Sistemik demir homeostaz›n›n, barsaklarda demir emiliminin s›k› bir flekilde düzenlenmesi ile sa¤land›¤› y›llard›r bilinmektedir (2). Hepsidin gibi önemli homeostatik mekanizmalar, duo- denumdan afl›r› demir emilimini önlemekte ve makrofajlardan demir sal›n›m h›z›n› düzen- lemektedir.
Demirin emilimi Fe2+ iyonu şeklinde, başlıca duodenum ve jejunumda olmaktadır. İnce bağırsak mukozasında bulunan ferritin ve transferrinin demir emilimini birlikte düzenlediklerine inanılmaktadır.
Vücuttaki demir depoları nasıl doldurulur?
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Demir depolarının boş olması ne demek?
Demirin depolanmasından ve salınımından sorumlu olan ferritin protein miktarının, normal değerlerin altında olması vücutta yer alan demir depolarının boş olduğunu gösterir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, ferritin eksikliğinin doğal bir sonucudur.

Vücut neden demir üretmez?​

Yeterince demir tüketmeyen veya günlük hayatında çok fazla demir kaybeden bireylerin vücutları yeterli miktarlarda hemoglobin üretemez. Bu da doğrudan demir eksikliği anemisine neden olur.

Demir metabolizması nedir?​

Demir metabolizması kontrolü hücresel ve sistemik olarak iki düzeyde sağlanmaktadır. Hücresel düzeydeki kontrol, demirin hücre içine alınıp kullanılması, fazla demirin ferritin olarak depolanması ve demirin hücre dışına taşınması aşamalarında olmaktadır.
Demir eksikliğinin ileri derece belirtileri arasında; çarpıntı, toprak veya buz yeme, yavaşlayan tiroit fonksiyonları ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlar da görülür. Çocuklarda demir eksikliği belirtilerinde ise karşımıza çocuklarda yürüme-oturma-konuşmasında gecikme, öğrenmede güçlük ortaya çıkabilir.
Hangi demir daha iyi emilir?
Demir bağırsaklardan +3 formdan +2’e çevrildikten sonra emilir. Bu nedenle, +2 formların biyoyararlanımlarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ciddi demir eksikliği olan kişilere, +2 formda demir kullanmaya özellikle dikkat etmesi ve emilimi artıracak faktörlere uyması önerilmektedir.
Demir en çok nerede emilir?
Sağlıklı bir kişide besinlerle alınan demirin %10-15 ‘i bağırsaklardan emilmektedir. C vitaminince zengin besinler demirin içindeki “hem olmayan” demiri saklar ve emilmesi kolay hale gelir. Yapılan bir çalışmada 100 mg C vitamini ile birlikte alınan demir içerikli gıdalarda demir emilimi %67 oranında artış gösterir.

Demir depolarının dolması ne kadar sürer?​

Bireyin vücudundaki demir rezervlerini yenilemesi için en az birkaç ay süreyle demir takviyesi alması gerekli olabilir. Hatta vücuttaki demir deposunun tamamen dolması bir seneden fazla sürebilir.

Demir eksikliği en hızlı nasıl giderilir?​

Demir eksikliğine iyi gelen besinler!
- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler.
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
- Fındık, fıstık ve susam.
- Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti.
- Yumurta.
- Pekmez ve üzüm.
- Kuru baklagiller.
- Yumurtayı portakal suyu ile tüketin.
Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına yol açar ve “kansızlık” ya da “anemi” dediğimiz bir duruma yol açar.
Demir eksikliği ne gibi sorunlara yol açar?
Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında öncelikle kan kaybı, diyetteki demir eksikliği, demir emilimi gerçekleştirememe ve gebelik bulunur. Kanda bulunan alyuvar hücreleri demir içerir. Yani kan kaybeden bireyler, aynı zamanda bu kanda bulunan demiri kaybeder.
 
Geri
Üst