- Konu Yazar
- #1
Vücut su dengesi bozuklukları nelerdir?
Sıvı kaybındaki artış devam ettiğinde düşük tansiyon ve baş dönmesi gibi problemler gelişir. İleri derecede sıvı kayıplarında nabız artışı, böbrek yetmezliği, kas krampları ve bilinç kaybı gözlenir. Tüm bu semptomlar böbreğin yanı sıra karaciğer, beyin ve kalp gibi organlarda da bozukluklara yol açabilir.Sıvı elektrolit dengesini ne sağlar?
SIVI ELEKTROLİT DENGESİNİ DÜZENLEYEN SİSTEMLER Sıvı elektrolit dengesi ve vücuttaki dağılımı o Endokrin sistem, o Renal sistem, o Sinir sistemi, o Gastroentestinal sistem, o Solunum sistemleri o Lenfatik sistem tarafından düzenlenir. Bu sistemlerdeki herhangi bir bozukluk sıvı elektrolit dengesini de bozar.Elektrolit dengesizliğine ne iyi gelir?
Elektrolit dengesizliğine ne iyi gelir?Dehidrasyon için yapılabilecek en etkin tedavi kaybedilen sıvıları ve kaybedilen elektrolitleri yenilemektir. Dehidrasyon tedavisine en doğru yaklaşım; yaşa, dehidrasyon şiddetine ve nedenine bağlıdır. Genellikle hafif ve orta düzeydeki dehidrasyonda su tüketiminin artırılması en uygun çözümdür.
Vücutta su eksikliği nasıl anlaşılır?
Vücut Kendi Yöntemleriyle Anlatıyor: Hafif ve Orta Derecede Susuzluğun Belirtileri- Ağız kuruluğu,
- Uyku hali,
- Yorgunluk,
- Cilt kuruluğu,
- Soğuk cilt,
- Baş ağrısı,
- Kabızlık,
- Baş dönmesi,
Vücutta su kaybına ne iyi gelir?
Hülya Tulgar, vücuttaki su kaybını önleyici önerilerde bulundu.- Vücudun sıvı ihtiyacı mevsime göre değişir. Vücudun su gereksinimi hava sıcaklığına göre değişir.
- Serinleten sağlıklı içecekler tercih edilmeli.
- Taze meyve suları kalsiyum ve fosfor deposu.
- Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı
Sıvı elektrolit dengesi neden önemli?
Sıvı elektrolit dengesi neden önemli?Vücutta elektrolit dengesi, yapı taşlarımız olan hücrelerin normal işlev gösterebilmeleri için önemlidir. Dengelenmeyen elektrolit seviyeleri kalp damar, mide bağırsak ve merkezi sinir gibi sistemleri tehlikeye sokar. Vücutta elektrolit dengesi yokluğunda felç, nöbet, kalp krizi ve hatta ölüm gibi durumlar görülebilir.
Yetişkin bir kişinin günlük potasyum ihtiyacı 4,7 gram civarındadır. Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan potasyum, çok fazla sebze ve meyve tüketen kişilerin günlük 8-11 gram kadar potasyum almasını sağlar. Potasyum yönünden en zengin besinler olarak muz, domates, kayısı, hurma, fasulye, portakal ve ıspanaktır.
Elektrolit içecekler su, elektrolitler (genellikle sodyum ve potasyum) ve şeker içerir. Bir elektrolit içeceğin temel amacı, yeniden sıvı alımınıza yardımcı olmaktır, bu nedenle elektrolit içeceklerin çoğunluğu sudur. İçeceğin amacına göre değişen miktarlarda şeker ve elektrolit eklenebilir.