SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Vucut geliştirme yapanlar nasıl beslenmeli?
Enerji icin glusit (%50)
Hamur, pirinc, ekmek, patates, irmik ağır şekerlerdir ve glusit kaynaklarıdır Bu yiyecekler kalan kısmı kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak stoklanır ve guc sarf edildiği surece bu depodan tuketilir Eğer glikojen deposu yeterli olmazsa, organizma ihtiyac duyduğu enerjiyi amino asitten (yani proteinden) ve yağlardan almaya başlar Boylece hem kas gelişiminiz, hem sportif performansınız gerilemeye başlar
Olculu bir şekilde yağ (%30)
Yağlar temel yağ asitlerine katkı sağlar Aynı proteinler gibi yağlar da, az oranda, hucreler icin yakıt gibidir Burada bitkisel yağlara ağırlık vermek cok onemlidir; cunku lipidler yağ şeklinde, yağ dokusunda stoklanırlar
Kemikler icin kalsiyum (her oğun)
Sut urunleri kalsiyum ve proteinden zengindir ve temel kemiklerimizin sağlamlaşmasına yardımcı olur Sut urunlerinin her oğun mutlaka tuketilmesi onerilmektedir Yağ tuketimini minimuma indirmek icin genelde yağsız sut ve yoğurt tuketilmesi tavsiye edilir Krema ve kaymaklı urunler kalsiyum acısından zayıf ve kalori acısından zengin oldukları icin cok fazla tuketilmemelidir
Meyve ve sebze (her oğun)
Meyve ve sebzeler lif, vitamin, mineral ve oligoelement deposudurlar Bu antioksidan besinlerin bircoğu vucudun yanlış kullanımı ve zorlanması sonucu oluşan, bazen hic ağrı oluşmaksızın cok kısa surede vucut tarafından onarılabilen hasalar anlamına gelen mikrotravmalara karşı savaşırlar İceriğinde bulunan şeker, yani fruktoz, karaciğerde glikojen depolanmasına yardımcı olur
Demir
Kandaki emir eksikliği, alyuvarların oksijeni taşıyamamalarına; ve dolayısıyla yorgunluk, halsizlik ve gucsuzluk yaşanmasına yol acar Bircok besinin icinde bulunan demiri iki kategoride anlatabiliriz Birincisi mercimek, bezelye, tahıl ve yumurtada bulunan ama nicelik olarak az (yaklaşık %5)olan ‘hem olmayan demir’ler… İkincisi ise et ve balıkta bulunan ve demiri %25 oranında barındıran ‘hemdemir’ler… Aynı zamanda C vitamini gibi bazı vitaminler de alyuvarlar icin calışır ve anemiye karşı iyi gelir
Sıvı (gun boyu)
Spor yaptığımızda terleyerek su ve mineral kaybederiz Dolayısıyla spor yapanların su icmesi vucudun su oranını koruyabilmesi acısından cok onemlidir Spor yapanların susamadıkları zaman bile su icmeleri; suyu calışma esnasında, hatta gun boyu tuketmeleri gerekir Spor yaparken susamak yaptığınız sporun performansını da duşurecektir Aynı zamanda sporcular icin mineralli su da onerilmektedir
Spor yapanlar hangi zamanlarda yemeli?
Genelde yarışmalardan veya turnuvalardan once sporcuların beslenmeleri değişim gosterir Nasıl mı? Guc sarf edecekleri surec boyunca organizmanın ihtiyac duyacağı enerji ihtiyacı depolamaya başlarlar Aynı şekilde glusid tuketimi artar Tabii bu durum profesyonel sporcular icin gecerli… Normal şekilde spor yapıyorsanız uzmanların onerisi spordan tam 3 saat once hazmı kolay, hafif yiyeceklerle beslenilmesi…
Enerji icin glusit (%50)
Hamur, pirinc, ekmek, patates, irmik ağır şekerlerdir ve glusit kaynaklarıdır Bu yiyecekler kalan kısmı kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak stoklanır ve guc sarf edildiği surece bu depodan tuketilir Eğer glikojen deposu yeterli olmazsa, organizma ihtiyac duyduğu enerjiyi amino asitten (yani proteinden) ve yağlardan almaya başlar Boylece hem kas gelişiminiz, hem sportif performansınız gerilemeye başlar
Olculu bir şekilde yağ (%30)
Yağlar temel yağ asitlerine katkı sağlar Aynı proteinler gibi yağlar da, az oranda, hucreler icin yakıt gibidir Burada bitkisel yağlara ağırlık vermek cok onemlidir; cunku lipidler yağ şeklinde, yağ dokusunda stoklanırlar
Kemikler icin kalsiyum (her oğun)
Sut urunleri kalsiyum ve proteinden zengindir ve temel kemiklerimizin sağlamlaşmasına yardımcı olur Sut urunlerinin her oğun mutlaka tuketilmesi onerilmektedir Yağ tuketimini minimuma indirmek icin genelde yağsız sut ve yoğurt tuketilmesi tavsiye edilir Krema ve kaymaklı urunler kalsiyum acısından zayıf ve kalori acısından zengin oldukları icin cok fazla tuketilmemelidir
Meyve ve sebze (her oğun)
Meyve ve sebzeler lif, vitamin, mineral ve oligoelement deposudurlar Bu antioksidan besinlerin bircoğu vucudun yanlış kullanımı ve zorlanması sonucu oluşan, bazen hic ağrı oluşmaksızın cok kısa surede vucut tarafından onarılabilen hasalar anlamına gelen mikrotravmalara karşı savaşırlar İceriğinde bulunan şeker, yani fruktoz, karaciğerde glikojen depolanmasına yardımcı olur
Demir
Kandaki emir eksikliği, alyuvarların oksijeni taşıyamamalarına; ve dolayısıyla yorgunluk, halsizlik ve gucsuzluk yaşanmasına yol acar Bircok besinin icinde bulunan demiri iki kategoride anlatabiliriz Birincisi mercimek, bezelye, tahıl ve yumurtada bulunan ama nicelik olarak az (yaklaşık %5)olan ‘hem olmayan demir’ler… İkincisi ise et ve balıkta bulunan ve demiri %25 oranında barındıran ‘hemdemir’ler… Aynı zamanda C vitamini gibi bazı vitaminler de alyuvarlar icin calışır ve anemiye karşı iyi gelir
Sıvı (gun boyu)
Spor yaptığımızda terleyerek su ve mineral kaybederiz Dolayısıyla spor yapanların su icmesi vucudun su oranını koruyabilmesi acısından cok onemlidir Spor yapanların susamadıkları zaman bile su icmeleri; suyu calışma esnasında, hatta gun boyu tuketmeleri gerekir Spor yaparken susamak yaptığınız sporun performansını da duşurecektir Aynı zamanda sporcular icin mineralli su da onerilmektedir
Spor yapanlar hangi zamanlarda yemeli?
Genelde yarışmalardan veya turnuvalardan once sporcuların beslenmeleri değişim gosterir Nasıl mı? Guc sarf edecekleri surec boyunca organizmanın ihtiyac duyacağı enerji ihtiyacı depolamaya başlarlar Aynı şekilde glusid tuketimi artar Tabii bu durum profesyonel sporcular icin gecerli… Normal şekilde spor yapıyorsanız uzmanların onerisi spordan tam 3 saat once hazmı kolay, hafif yiyeceklerle beslenilmesi…