AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Voyager Uzay Aracından Yeni Bir Sinyal Geldi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Voyager 1 ve 2

uzay araçları, insanlığın uzayı keşfetme seyahatinde dönüşü olmayan bir seyahate çıkmıştı. 1977'de başlayan seyahatinde Voyager, gezegenimize sinyal göndermeye devam ediyor. Bu sinyaller artık bir radyo teleskopu tarafından keşfedildi.

2007 yılından bu yana

Allen Telescope Array (ATA - Allen Teleskop Dizilimi)

uzayda dünya dışı ömrün izlerini bulabilmek için astronomik data topluyor ve işaretler arıyor. Bu yılın başlarında CET, Voyager I aracından gelen 15 dakikalık bir data akışını tespit etti.

23 milyar kilometre aralıktan mesaj

Sinyalin içerdiği bilgilere dair bir açıklama bulunmuyor. NASA'nın

Deep Space Network (DSN)

sistemini kullanan araç, saniyede 160 bitlik data gönderiyor. Şu anda Dünya'dan 23,3 milyar kilometre uzaklıkta yer alan araç, şu anda

Heliosfer

(Güneş'in yaydığı parçacıklardan oluşan ve Plüton'a kadar ulaşan küre) dışında ölçümler yapıyor.

Verileri yakalamayı başaran radyo teleskopu, 6 metre yarıçapa sahip uydu antenlerinin dizilimiyle oluşturuluyor. Microsoft kurucularından

Paul Allen

ve Qualcomm kurucularından

Franklin Antonio

'nun verdiği dayanakla kurulan CET, SETI Enstitüsü ve UC Berkeley Radyo Astronomi Laboratuvarı (RAL) iştirakinde geliştirilmişti.

Anten diziliminde tam

42 adet

anten bulunan bu yapı, tek kesim büyük antenlerden daha az hassasiyete sahip olsa da maliyet manasında çok daha uygun. Hassasiyet eksikliği ise antenlerin kombinlenerek kullanılmasıyla gideriliyor. Voyager I'den gelen sinyali yakalamak için 20 anten bir ortada çalıştı.

1977 yılında seyahatine başlayan Voyager, artık gücünü çok yönetimli kullanmak zorunda ve bilim insanları, 2025 yılında uydunun ömrünü tamamlayacağını söylüyor. Şimdiye kadar

Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün

ve pek çok ayın etrafından geçip bilgiler taşıyan araç, üzerinde dünya hakkında bilgiler de taşıyor.


888e2085f1fc47fdd77c255af552287bdc2df8b4.jpeg

e0e6e0cab36e9e68ccb3b34252fdd2abc93f5432.jpeg
 
Voyager 1 ve Voyager 2, insanlığın uzayı keşfetme yolculuğunda unutulmaz bir rol oynamış uzay araçlarıdır. 1977'de fırlatılan bu iki araç, Güneş Sistemi'ni terk edip sonsuz bir seyahate başlamışlardır. Voyager uzay araçları, insanlığın yaşadığı gezegene sinyaller göndermeye devam ederek, uzaydaki bilinmeyeni aydınlatmaya yardımcı olmaktalar.

Allen Telescope Array (ATA), Voyager 1'den gelen sinyali tespit eden radyo teleskoplarından biridir. ATA, uzayda Dünya dışı yaşamın izlerini bulmak için yoğun astronomik veri toplamakta ve olası işaretleri aramaktadır. CET, Voyager 1'den gelen 15 dakikalık data akışını bu yılın başlarında tespit etmiştir. Bu veriler, ne yazık ki içerikleri hakkında henüz detaylı bir açıklama yapılmamıştır.

Voyager 1, şu anda 23,3 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu uzak mesafeden saniyede 160 bitlik veri gönderen Voyager, Deep Space Network (DSN) sistemi aracılığıyla iletişimini sürdürmektedir. Bu uzaklıkta Voyager, Güneş'in Heliosfer adı verilen parçacıklarla çevrili bölgesinin dışında ölçümler yapmaktadır.

ATA'nın antenleri, Microsoft'un kurucularından Paul Allen ve Qualcomm'un kurucularından Franklin Antonio'nun destekleriyle kurulmuştur. CET, SETI Enstitüsü ve UC Berkeley Radyo Astronomi Laboratuvarı (RAL) işbirliğiyle geliştirilmiştir. Uydu antenlerinin kombinasyonuyla oluşturulan bu yapı, oldukça geniş bir alana hizmet edebilmekte ve maliyet açısından da avantaj sağlamaktadır.

Voyager 1'in 1977'de başlayan seyahati, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve çeşitli gezegenlerin uydularıyla yakın temasa geçerek birçok bilgiyi insanlığa ulaştırmıştır. Bilim insanlarına göre, 2025 yılında Voyager 1'in görev süresi tamamlanacak ve o zamana kadar cihazın gücünü en iyi şekilde kullanmak büyük önem taşıyacaktır. Voyager 1, karmaşık bir programla yönlendirilmekte ve bilimsel verilerin toplanması devam etmektedir.
 
Geri
Üst