AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vomer kemigi nedir?

Editör

Yeni Üye

Vomer kemiği nedir?​

Sapan kemiği ya da vomer, kafatasında bulunan bir kemiktir. Temel kemiği, Etmoid kemik, her iki üst çene kemiği ve her iki damak kemiği ile eklem yapar. Burun kıkırdağı ile de eklem yapar.

Maxilla ne demek tıp?​

Üst çene kemiği, maksilla veya maxilla, iskeletin yüz bölümünde Altçene kemiğinden sonraki en büyük alanı kaplayan ve çift olan bu kemik, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu gibi boşlukların meydana gelmesine yardım eder.

Maxilla ne ile eklem yapar?​

Maxilla ne ile eklem yapar?
Maxilla, temporal ve frontal kemiklerle eklem yapar. Arka kısmındaki proc. temporalis’i ile temporal kemiğin proc. zygomaticus’u ile birleşerek arcus zygomaticus’u oluşturur.

Damak kemiği nedir?​

Damak kemiği nedir?
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır. Göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşturulmasını sağlayan bu kemiğin iki laminası vardır.

Septum nasi ne demek?​

En sık bilinen ismiyle “deviasyon”, burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu yaptığı burun tıkanıklığı halidir. Burun kemiği diye de bilinir. Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir.

Zygomaticus ne demek?​

Elmacık kemiği (Latince: os zygomaticum) kafatasında bulunan bir kemiktir. Maxilla, temporal kemik, sfenoid kemik ve frontal kemik ile eklem yapar. Her iki elmacık kemiği, önden.

Damakta kemik erimesi neden olur?​

Damakta kemik erimesi neden olur?
Damak protezinde veya uzun zaman hareketli protez kullanan hastaların çene kemiklerinde erime görülür. Çünkü diş bulunan bölgelerde diş ve doğal olarak kemik üzerine yük geldiği için erime olmaz. Ancak diş çekim bölgesinde çiğneme yapılamayacağından dolayı yük gelmez ve bu nedenle erime olur.

Septum nasi Nelerden Oluşur?​

Septum nasi Nelerden Oluşur?
Burun septumunun ön kısmı kıkırdak arka kısmı kemiktir. Burun boşluğunun tabanı yanak kemiği (maksilla) ve damak kemiği (palatin kemik) tarafından oluşturulur. Burun boşluğunun dış duvarlarını yanak kemiği (maksilla), tavanını ise ethmoid kemiğin bir kısmı oluşturur.

Vomer kemiği; kafatasında bulunan bir kemik olup sapan kemiği olarak da bilinir. Etmoid kemik, her iki üst çene kemiği ve her iki damak kemiği ile eklem yapar. Ayrıca burun kıkırdağı ile de eklem yapar. Vomer kemiği, burun boşluğunda yer alır ve burunun anatomisinde önemli bir rol oynar.

Maxilla, tıp dilinde üst çene kemiği olarak bilinir. İskeletin yüz bölümünde Altçene kemiğinden sonraki en geniş alana sahip olan bu çift kemik, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu gibi boşlukların oluşumuna katkı sağlar. Maxilla, temporal ve frontal kemiklerle eklem yapar. Temporal kemikin proc. zygomaticus ile birleşerek arcus zygomaticus'u oluşturur.

Damak kemiği, çift olan kafatası kemiklerinden biridir ve üst çenede bulunur. Damak kemiği, göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşumuna katkıda bulunur. Damak kemiğinin iki laminası bulunur ve os palatinum olarak da bilinir.

Septum nasi, burun orta duvarındaki kaymalar sonucunda oluşan burun tıkanıklığına verilen isimdir. Burun içindeki orta duvarı ifade eden septum nasale, burun boşluğunu ikiye ayırır. Deviasyon olarak da bilinen septum nasi, burun tıkanıklığına neden olabilir.

Zygomaticus ise elmacık kemiği olarak bilinen bir kafatası kemiklerinden biridir. Maxilla, temporal kemik, sfenoid kemik ve frontal kemik ile eklem yapar. Ön kısımda bulunan her iki elmacık kemiği, yüzün şeklini belirleyen önemli kemiklerdir.

Damakta kemik erimesi genellikle damak protezlerinin yanlış kullanımı veya uzun süreli hareketli protez kullanımı sonucunda ortaya çıkabilir. Bu, çene kemiklerinde erimeye neden olabilir, çünkü diş bulunan alanlarda yük olduğunda kemik erimesi oluşmaz. Septum nasi; burun içindeki kıkırdak ve kemikten oluşan orta duvarı ifade ederken, burun boşluğunun tabanı yanak kemiği ve damak kemiği, dış duvarlarını ise yanak kemiği ve tavanını ethmoid kemiğinin bir kısmı oluşturur.

Geri