- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Volkanik patlamalara nelerin neden olduğuna?
Magma adı verilen erimiş kayalardan yeterince bulunduğunda ve bunların üzerindeki basınç yeterli olduğunda, volkanik bir patlama meydana gelir. Birçok volkanda magma, merkezi bir tüp veya “boğazdan” yükselir ve dağın tepesinden çıkar. Diğer yerlerde lav, gazlar ve kül deliklerden dışarı akar.Okyanusların altında kaç tane yanardağ var?
Tespit edilen ve kayda geçirilen 5000 veya daha fazla aktif su altı yanardağı bulunmaktadır. Volkanik faaliyetler sırasında yıllık patlayan toplam magma hacminin neredeyse % 75’i su altı volkanik patlamaları nedeniyle patlamaya yaklaşmaktadır.Denizin içinde yanardağ var mı?
Bu yanardağın, Bozburun Beldesi Küdür Mevkii’nde halk arasındaki ismiyle Oğlan Boğuldu Koyu’nun Simi Adası’na doğru 150 metre açığında ve denizin 25 metre altında olduğu belirlendi. Yanardağ olan bir yerde bu tür depremler olması doğal. Bu depremlerin büyüklüğü 4’ü geçmez.
Volkanik olaylar neden okyanuslarda görülür?
Okyanusların içinden geçen sınırlar boyunca levhalar birbirlerine zıt yönde hareket ederek bir açıklık oluşturur. Bu açıklık astenosferden yükselen magma ile dolar. Okyanusların tabanında, levha sınırları boyunca kilometrelerce uzanan volkanik dağ sıraları bu şekilde meydana gelir.
Japonya’da yanardağ var mı?
Japonya’nın güneybatısında yer alan Aso Yanardağı’nda patlama oldu. 3,5 kilometre yüksekliğe ulaşan volkanik küller yanardağın 1 kilometre etrafına yayıldı. Volkanik hareketlilik nedeniyle halka, yanardağa yaklaşılmaması uyarısı yapıldı. Aso, ülkenin en büyük aktif yanardağı olarak biliniyor.Tehlikeli olmasına rağmen volkanik arazilerde nüfusun fazla olmasının nedenleri nelerdir?
Cevap : Volkanik toprakların mineral bakımından zengin ve verimli olması, Volkanik alanların yer altı madenleri bakımından zengin olması, Volkanik arazilerde turizm bakımından önemli yer şekillerinin bulunması.Volkanik araziler ne bakımdan zengindir?
Uzun vadede ise yeryüzünün belki de en verimli tarım alanlarının oluşmasını sağlıyorlar. Yanardağların patlaması sonucu çevreye saçılan volkanik kül ve magmanın soğumasıyla pek çok mineral yerin derinliklerinden yüzeye çıkıyor.