Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Volkanik daglar nasil meydana gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Volkanik dağlar nasıl meydana gelir?​

Volkanik dağlar tüfler ve lav akıntıları başta olmak üzere diğer volkanik maddelerin yeryüzünde soğuması ile oluşmaktadır. Etkin olan ya da sönmüş olan volkanik dağlar genel olarak koni şeklindedirler. Koni şekli volkanik lavların soğuması ile oluşmaktadır ve bu koni volkan konisi olarak isimlendirirler.
Volkanik malzeme nedir?
Volkan ürünleri Bunlar akan lavların oluşturduğu ve volkanın büyük bir basınçla atmosfere fırlattığı piroklastik denilen malzemelerdir. Lav akıntıları: Bloklar ya da volkan bombaları, çok akışkan lav akıntıları, yastık lavları. Piroklastik malzeme: Volkanik küller, bloklar, volkanik bombalar.
Yüzey volkanizması sonucu ne oluşur?
Volkan kumları, küller ve lavlar üst üste yığılarak koni şeklini oluştururlar. Bu şekle ters huni şekli de denilebilir. Türkiye’de Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde oldukça tipik olan volkan konileri bulunur. Bunlar; Büyük Ağrı dağı ve Küçük Ağrı Dağı, Süphan Dağı, Karadağ, Erciyes Dağı ve Hasandağı’dır.

Mermer volkanik bir kayaç mıdır?​

Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişikliğe uğraması sonucu oluşur. Mermer başkalaşım kayaçlara örnek olarak verilebilir.
Hangi dağların oluşumunda volkanik faaliyetler etkili olmuştur?
Doğu Anadolu’nun yüksek olmasının bir nedeni de kalın volkanik örtünün varlığıdır. Bu dönemde oluşan volkanik dağlar o kadar yüksektir ki, bunlar Türkiye’nin en yüksek dağlarını oluşturmaktadır. Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir.
Yüzey volkanizması nedir kısaca?
YÜZEY VOLKANİZMASI Magmanın yer kabuğunun zayıf olduğu kırıklı (fay) bölgelerden yüzeye çıkmasıyla yüzey volkanizması oluşur. Yüzey volkanizması sonucu çıkan malzemelerin birikmesiyle volkan konileri oluşur.

Volkanizma Türkiyede nerelerde görülür?​

Türkiye’deki yanardağlar
 
Geri
Üst