AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Volkanik daglar hangi levha hareketi ile olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Volkanik dağlar hangi levha hareketi ile oluşur?​

Kıtasal ve okyanusal levhanın çarpıştığı yerlerde, okyanusal kabuk, astenosfere dalar. Buralara dalma-batma zonu denir. Astenosfere dalan levha ergiyerek yükselir. Böylece kıyı boyunca volkanik dağlar oluşur, iki okyanusal levhanın çarpıştığı yerlerde ise volkanik dağ sıralarının oluşturduğu ada yayları görülür.

Levhaların yanal hareketi sonucu ne olur?
Plakaların bu hareketi, çarpışmalara ve ayrılmalara sebep olur. Bu çarpışmalar sonucunda hem depremler ve dağlar oluşur, hem alta giren plakalar eriyerek magma haline dönüşür. Ayrılmalar sonucunda ise volkanik aktivite yüzeye ulaşır.
Coğrafya levha tektoniği nedir?
Levha tektoniği veya Levha hareketleri, en geniş anlamıyla litosferin yapısını ve bu yapıyı oluşturan evreleri araştıran jeoloji dalıdır.

Kayalık Dağları hangi levha hareketleri sonucu oluşmuştur?​

Kıtasal çarpışma Dünya’nın yakınsak sınırlarında meydana gelen bir levha tektoniğidir. Kıtasal çarpışma yitim zonu üzerinde olan bir olaydır, bu çarpışma süreci boyunca yitim bölgesi yok edilir, Ve bu sayede dağlar oluşur, iki kıta bir araya gelir.
Yanal yer değiştirme ne demek?
Levhalar, bu akımların etkisiyle hareket eder. Levhaların hareketleri; birbirlerine yaklaşan levhalar(yaklaşma), birbirlerinden uzaklaşan levhalar(uzaklaşma) ve birlerine göre yanal yer değiştiren levhalar( yanal yer değiştirme) şeklindedir.
Uzaklaşan levha sınırlarında ne görülür?
Astenosferden (veya üst manto) yükselen kısmen sıvı ve sıcak magma, açılan alanın iki tarafına simetrik yayılır. Uzaklaşan levhaların kenar kısımlarına eklenir. Uzaklaşan levha sınırları yeni bir okyanusun oluşum yeridir, bugünkü okyanusal kabuk büyük oranda bu şekilde oluşmuştur.
Plaka hareketini etkilediği düşünülen iki ana kuvvet türü vardır: sürtünme ve yerçekimi. Sürtünme: Mantonun içerisindeki konveksiyon akımları tarafından harekete geçirilen mantonun litosfere en yakın tabakası olan Astenosfer ile daha sert olan litosfer arasındaki sürtünme kuvveti ile oluşan levha hareketi.
 
Geri
Üst