Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Volkan tipleri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Volkan tipleri nelerdir?​

Bu yazımızda ise volkanların farklı patlama şekillerini anlatacağız. Volkanlar en şiddetli püskürme tipinden en az şiddetli püskürme tipine doğru Plinien tipi, Volkanien tipi, Pele tipi, Stromboli tipi, Hawaii tipi ve İzlanda tipi püskürmeler olarak sınıflandırılabilir.

Kaç tane süper volkan var?​

Kaç tane süper volkan var?
Dünya’da bilinen 20 süper yanardağ var. Ortalama her 100 bin yılda dev bir patlama oluyor. Bu patlamalar sonucu saçılan küllerin güneş ışığını engellemesi uzun bir kışa ve açlığa neden olacaktır. Birleşmiş Milletler’in 2012 tahminine göre, dünyadaki gıda rezervleri ancak 74 gün yetebilir.

Uludağ sönmüş yanardağ mı?​

Sönmüş eski bir yanardağ olan Uludağ, yeryüzünün derinliklerinden gelen lavların çatlaklarından yükselip katılaşması sonucu oluşmuştur. Uludağ, sonraki aşamalardaki tektonik hareketlerin bir sonucu olarak bugünkü halini almıştır. Zirvesi 2543 metre yüksekliğindedir ve Batı Anadolu’nun en yüksek noktasıdır.

Sönmüş yanardağ ne denir?​

Sönmüş yanardağ ne denir?
uzun suredir faaliyette bulunmayan volkan, yanardagi, krater (ve bilimum lav fiskirtan dag turevleri) için kullanilan bir tabirdir.

Dünyadaki süper volkanlar hangileri?​

Şu sıralar Dünya’da ancak birkaç süper yanardağ bilinmektedir. Yellowstone’un yanı sıra Toba gölü, Taupo gölü ve La Garita kalderası bilinenler arasındadır.

Volkanlar en çok nerede görülür?​

Volkanlar en çok nerede görülür?
Dünya üzerindeki aktif volkanlar üç ana bölgede toplanmıştır. Volkanların en yoğun olduğu bölge Pasifik Okyanusu’nun kenarlarıdır. Volkanların aktif olduğu ikinci bölge Alp-Himalaya kıvrım kuşağı, üçüncü bölge ise okyanus ortalarıdır.

Türkiyedeki volkanik dağlar hangi illerde?​

Türkiye’deki Volkanik Dağlar Nelerdir?
Volkanik Dağ Adı | Bulunduğu Konum | Yüksekliği (Metre)
Erzurum-Kars Platosu | Erzurum, Kars | 3000
Kula Tepeleri | Manisa | 750
Nemrut Dağı | Bitlis | 2948
Süphan Dağı | Bitlis | 4158
 
Volkanlar, dünyanın iç kısmındaki ısınma ve basınç farkları sonucunda meydana gelen patlama ve lav püskürtme olaylarıyla ilişkilendirilen doğal oluşumlardır. Farklı patlama şekillerine göre volkanlar şu tiplere ayrılabilir:

1. **Plinien Tipi Volkanlar**: En şiddetli patlama tipidir. Patlama sırasında yüksek miktarda kül ve gaz saçılır. Pompeii ve Herculaneum şehirlerini yok eden Vesuvius gibi volkanlar bu tip kategoriye girer.

2. **Volkanien Tipi Volkanlar**: Yüksek basınç altında magmanın hızlı ve şiddetli bir şekilde yüzeye püskürmesiyle oluşur. Fransa'daki Pelee Dağı bu tipe örnektir.

3. **Pele Tipi Volkanlar**: Patlamalar sırasında lav püskürten yarı-eksplozif volkanlardır. Hawaii adalarında bulunan Kilauea volkanı bu tip örneklerden biridir.

4. **Stromboli Tipi Volkanlar**: Düzenli aralıklarla patlayan ve lav akıntıları oluşturan volkanlardır. İtalya'daki Stromboli adası üzerindeki volkan bu gruba dahildir.

5. **Hawaii Tipi Volkanlar**: Yavaş ve sürekli lav püskürten volkanlardır. Genellikle düşük viskoziteli lav püskürtmeleri ile karakterizedirler. Hawaii Adaları'ndaki Mauna Loa ve Kilauea gibi volkanlar bu gruba örnektir.

6. **İzlanda Tipi Volkanlar**: Genellikle su altında ya da buz katmanlarının altında bulunan volkanlardır. Patlama sırasında su ile temas ederek patlayıcı reaksiyonlara neden olabilirler. İzlanda volkanları bu gruba örnek olarak gösterilebilir.

Süper volkanlar ise oldukça büyük patlamalara neden olabilen volkanlardır. Dünya'da bilinen 20 süper yanardağ bulunmaktadır ve bu tip yanardağlar ortalama her 100 bin yılda devasa patlamalar yaşayabilir. Bu patlamalar sonucunda çevreye yayılan küllerin güneşi engellemesi, uzun ve soğuk bir döneme (kışa) neden olabileceği için ciddi etkilere sebep olabilir.

Türkiye'de ise Erzurum-Kars Platosu, Kula Tepeleri, Nemrut Dağı ve Süphan Dağı gibi volkanik dağlar bulunmaktadır. Bu dağlar genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır ve ülkemizin jeolojik yapısında önemli bir role sahiptir.
 
Geri
Üst