AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vitray ilk nerede ortaya cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vitray ilk nerede ortaya çıktı?​

Vitray sanatının yeniden doğuşu ilk olarak Fransa da başladı. Ancak yüzyıl sonuna doğru Almanya vitray sanatının merkezi konumuna geldi. Bu dönemde vitray sanatı özellikle dini yapıların dışında saray ve malikanelerde, büyük konakların kapı, pencere ve tavan süslemelerinde kullanılmaya başlandı.

Vitray nasıl ortaya çıktı?​

VİTRAY SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz’den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy’da bulunmuştur.
Vitray kaçıncı yüzyıl?
Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu. Günümüzde ise kurşunun yerini bakır folye aldı.
Vitray tekniği nedir?
Tasarlanan desenin ortaya çıkarılabilmesi için renkli camların bir araya getirilmesi sanatına vitray denir. Cam süsleme sanatı da denilebilir. Vitray’ın güzelliği, ışığın vitrayın içinden süzülmesi ile ortaya çıkar.

Revzen ne demek?​

Alçı tutuclar arasına renkli veya renksiz camlar yerleştirilerek yapılan desenli pencerelerdir. Bu pencereler, revzen kelimesi günümüzde pek kullanılmadığı için “alçı pencere” olarak anılır. Geleneksel mimaride nakışlı pencereler, alçı şebekeler içerisine yerleştirilerek mabede uygulanmıştır.

Revzen nedir nasıl yapılır?​

Alçı kayıtlar arasına renkli ya da renksiz cam parçaları yerleştirilerek yapılan desenli pencere. Yoğun biçimde bezenmiş olanlarına revzen i menkuş (nakışlı revzen) denilirdi. Osmanlıca olan sözcüğe günümüzde pek rastlanmaz. Yerine nakışlı cam veya alçı pencere deyimleri kullanılmaktadır.
Revzen i Menkuş ne demek?
Geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde renkli camlarla süslü pencerelerin varlığı bilinmektedir. Revzen de denilen bu pencerelerde alçı kayıtlar arasına renkli veya renksiz cam parçaları yerleştirilerek desen oluşturulmaktaydı. Bunların yoğun bir biçimde süslü olanlarına revzen-i menkuş denilmekte idi.
Tiffany vitray nasıl yapılır?
Tiffany’nin yapımı için gerekli olan malzemeler; renkli camlar, elmas, ispirtolu kalem, pense, havya, bakır folyo, lehimdir. Renkli camlar, elmas, pense, havya, bakır folyo ve lehim gerekli malzemelerdir. Tasarlanan desen bir karton üzerine çizilir. Renk kodları yazılarak her parça numaralandırılır.

Tiffany vitray tekniği nedir?​

Tiffany vitray, camın kalınlığına göre cam parçalarının çevresine bakır folyo sarılarak parçaların, uygun tekniğe göre birleĢtirilmesi sanatıdır.

Vitray ne zaman yapılmıştır?​

Cam vitray boyama nasıl yapılır?
Bunun için öncelikli olarak boyaması yapılacak olan camın temizlenmesi gerekir. Camsil ve biz bezle silinen cam temizlendikten sonra boyamak için kıllı fırça kullanılmalıdır. Sentetik kıllara sahip olan fırçala cam boyasını iyi tutmayacağından uygulamada zorluk yaşanabilir.
Vitray nedir tarihi?
Vitray, renkli cam parçalarının genellikle bir motif oluşturacak biçimde, birbirine bağlı kurşundan bölmelere yerleştirilmesiyle oluşturulan ve daha çok tapınaklarda kullanılan yarı saydam pencere süslemelerine verilen addır.

Vitray nedir ve nasıl yapılır?​

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.

Vitray camın özelliği nedir?​

Vitray, estetik anlamda ustalık gerektiren aynı zamanda yaratıcılık isteyen bir sanat dalıdır. Camın şekil verilebilir, esnek, yumuşak ve şeffaf bir malzeme olması, çeşitli tekniklerin kullanılmasına olanak sağlar. Gösterişli ve büyüleyici eserlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Cam boyama teknikleri nelerdir?
Bunlar; Tamponlama ; Fırçanın ucuna alınan boyanın darbeler şeklinde yavaşca yüzeye uygulanmasıdır. Mermerleme ; Yüzeylerde mermer görüntüsü oluşturmak için yapılan uygulamadır. Sticker tekniği; Cam yüzeyin üzerine konulan sticker veya stencil gibi şablonlarla desen oluşturma çalışmasıdır.
Akrilik boya ile cam boyama nasıl yapılır?
Akrilik Boya İle Cam Masa Boyama
- Cam yüzeyine %15-20 sulandırarak 1 kat parlak yüzey astarı sürün, (Cadence veya Rich marka olabilir)
- Su bazlı, multisurface (genel amaçlı) akrilik boyayı, kadife rulosu ile 1 kat uygulayın,
- İkinci katı 5 saat sonra uygulayın,
 
Geri
Üst