Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

vitaminler hangi besinlerde bulunur

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Vitamin kaynağı besinler
Hangi vitaminler hangi besinlerde bulunur

Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir

A vitamini

Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal buyume, ureme, kemik ve diş gelişimi, gorme icin gereklidir Cildin tırnakların ve sacların sağlıklı kalmasını sağlar Diş ve dişetleri icin buyuk onem taşır
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuc,kereviz, marul, portakal, erik, domates

D vitamini

İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar
Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, guneş

E vitamini

Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini guclendirir Hucrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar
Buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sutu, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta

K vitamini

Karaciğere gelen Kvitamini burada uretilen bazı pıhtılaşma faktorlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir
I spanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sutu, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinc, karaciğer, mısır, muz, şeftali, cilek

B1 vitamini

Kasların ve sinir sisteminin faliyeti icin gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması gorulur

Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, sut


B2 vitamini

Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız cevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, catlaklar, gozlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, sacların dokulmesi, cocuklarda buyume yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur
Karaciğer, bobrek, buğday unu, patates, et, sut, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuc, fındık, yer fıstığı, mercimek

B3 vitamini

Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya cıkar Hucrelerin oksijeni kullanabilmeleri icin gereklidir Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin uretimini sağlar
Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, sut, limon, kabak, incir, portakal, hurma

B5 vitamini

Doğada bol olduğu icin eksikliğine rastlanmaz Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde duşme, ellerde titreme, kalp carpıntıya neden olur
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler

B6 vitamini

Sinir sistemi ve hormonların calışmasını duzenlerVucudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, gorme problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur
Karaciğer, bobrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler

B11 vitamini

Kırmızı kan hucreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar Hucre bolunmesi icin gereklidir Bu etkisi ile buyumeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi icin de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, carpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir
Karaciğer, bobrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz

B12 vitamini

Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vucuda giren siyanuru etkisiz hale getirir Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal gorme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur
Karaciğer, yurek, bobrek, kırmızı et, tavuk, balık, sut, peynir, yumurta

C vitamini

Vucudumuz C vitaminini uretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini uretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat icersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlarVucudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini duşurur Eksikliğinde diş eti kanamaları ve cekilmeleri olur
Siyah uzum, narenciye, cilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuc, soğan, bezelye
 
Geri
Üst