AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vitamin eksikligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vitamin eksikliği neden olur?​

Yeterli güneş ışığı almamak, D vitamini eksikliği nedeni olabilir. Oysa güneş ışığına doğrudan ve yeterince maruz kalan deride vücutta ihtiyaç duyulan tüm D vitamini karşılanabilir. Ancak çoğu insan, kapalı alanda çok vakit geçirdiğinden ya da fazla güneş kremi kullanımından dolayı yeterince güneş ışığı alamaz.
Hangi vitamin eksikliğinden olur?
Vitamin eksiklikleri; vücudun birçok fonksiyonun işlevinde sorunlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır….A Vitamini Eksikliği;
B12 eksikliğinin belirtileri nelerdir?
B12 Eksikliğinin Belirtileri

B12 eksikliği neden kaynaklanır?​

B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
Vitamin eksikliği için ne yemeli?
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
Vitamin eksikliğine ne iyi gelir?
Örneğin; Ceviz, Badem, Fındık gibi birçok kuruyemişin içerisinde de birçok vitamin bulunmaktadır.

Hangi vitamin eksikliği daha çabuk hissedilir?​

B12 VİTAMİNİ Ayrıca kansızlık, dilin şişmesi veya iltihaplanması, cildin sararması veya solması, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, halsizlik, unutkanlık, hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle de belirti verebiliyor.
B12 vitamini eksikliği nelere yol açar?
B12 eksikliği hangi hastalıklara sebep olur?
B12 vitamini hangi meyvelerde bulunur?
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.

B12 kaç olursa tehlikeli?​

Ölçümleri yapan laboratuvarlar alt sınır olarak 200 pg/ml değerini kabul ediyorlar. Bu değerleri dikkate alan hekimler de B12 rakamları 200-300 civarında olanlara “B12 takviyesi kullanmanız gerekmez” önerisinde bulunuyorlar. Peki doğrusu ne? “Optimal” yani “güvenli” alt sınır 500 olmalı.
B12 vitamini eksikliği nasıl giderilir?
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Kan testinde hangi vitaminlere bakılır?
Hemoglobin ve hemotokrit Hemoglobinin azalması kansızlık olduğuna işaret ediyor. Hemotokrit ise kan hacminin ne kadarının alyuvarlardan oluştuğunu anlamaya yarıyor. Bu değerlere bakılarak bir sonraki aşamada “demir, demir bağlama kapasitesi, B12 vitamini ve folik asit analizleri”ne bakılıyor.

B12 vitamini hangi meyvede bulunur?​

B vitamini eksikliği nasıl giderilir?
Vitamin eksikliğinin giderilmesi için beslenme oldukça önemlidir. B vitamini açısından zengin olan besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Süt, peynir, karaciğer, dalak, böbrek, balık, et ve ürünleri, yoğurt, yumurta tüketilmelidir.
 
Geri
Üst