Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Viskozite nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Viskozite nedir?​

Teknik Bilgiler. Viskozite Nedir? Viskozite Nedir? Viskozite, sıvı ya da gaz halindeki bir akışkanın biçim değişikliğine karşı gösterdiği dirençtir. Bir başka deyişle, sıvı ya da gaz halindeki bir akışkanın bir bölümünün hemen yanındaki bir bölüme göre yer değiştirmesine karşı gösterdiği dirence viskozite denir.

Sıvıların viskozluğu nelerdir?​

Sıvıların viskozluğu molekül yapıları ve moleküller arası etkileşmelerle yakından ilgilidir. Sıvıların viskoziteleri sıcaklık arttıkça azalır, ancak basınç değişimlerinden fazla etkilenmez. Gazlarda ise basınç ile ters orantılı olarak değişir. Çoğu sıvıların viskozitesi, artan sıcaklıkla azalır.
Peki, viskozite akışkan özellikleri nelerdir?
Bunun için viskozite birbirine komşu tabakaların birbirlerine göre hareketlerinde içsel direncin ölçümü olan bir akışkan özelliğidir. Durgun bir akışkana bir teğetsel kuvvet uygulanırsa bu akışkanın deforme olmasına neden olur. Deformasyon, akışkanın içinde birbirleri üzerinde farklı hızlarda kaymasıdır.
Sıvıların viskozitelerinin birimi ns/m2?
SI birim sisteminde dinamik viskozitenin birimi Ns/m2 iken kinematik viskozitenin birim m2/s’dir. Sıvıların viskozluğu molekül yapıları ve moleküller arası etkileşmelerle yakından ilgilidir. Sıvıların viskoziteleri sıcaklık arttıkça azalır, ancak basınç değişimlerinden fazla etkilenmez.

Ya da viskozimetre nasıl çekilir?​

Viskozite çekilirse viskozimetre için bütün sabitler k sabiti içinde toplanır ve aynı viskozimetre kullanıldığında iki ayrı sıvı için ayrı ayrı yazılıp oranlanırsa eşitliği elde edilir.

Gıda endüstrisi açısından önemli olan akışkanın viskozitesi nelerdir?​

Viskozite- Gıda endüstrisi açısından önemi Gıda işletmelerinde, işlenecek akışkanın viskozitesi uygun ekipman seçimi için gereklidir. – Pompalar, ekstruderler, karıştırıcılar Ürünün viskozitesi, ısı uygulaması, soğutma, homojenizasyon, konsantrasyon, endüstriyel fermentasyon gibi uygulamalarla büyük ölçüde değişebilir.
Bir sıvının akabilme özelliği nelerdir?
Bir sıvının akabilme özelliği viskozite özelliğinden kaynaklanır. 5 GDM-315-K.CANDOĞAN Viskozite- Gıda endüstrisi açısından önemi Gıda işletmelerinde, işlenecek akışkanın viskozitesi uygun ekipman seçimi için gereklidir.

(Suyun viskozitesi 1 cP dir?
Suyun Viskozitesi 1 Suyun viskozitesi 20°C’de 1.0020 cP dir. Yaklaşık 1 cP. 2 Sıcaklık 0°C den 100°C çıktığında, suyun viskozitesi 1.79 cP den 0.28 cP ye düşer). More

Kinematik viskozite’nin SI birimi nedir?​

Kinematik viskozite: ν = μ / ρ . Kinematik viskozite’nin (Yunan sembol: ν) SI birimi (m2·s−1) dir. Kinematik viskozite’nin cgs birimi George Gabriel Stokes’un adına ithafen stokes olup S veya St şeklinde kısaltılır. Bazen centistokes (cS veya cSt) şeklinde de kullanılabilir.

En çok çesitli yöntemlerden biri olan viskozite ölçümüdir?​

Viskozite ölçümünde kullanllan çok çesitli metodlar bulunmaktadlr. En yaygln kullanllan iki yöntem, “dönen konsantrik silindir yöntemi” ve “kapiler yöntemi”dir. Kapiler aki9 yönteminde viskozite ölçümü, kapiler tüpten laminar aki§ta ölçülen basinç düsmesiyle ba§lntllldlr. aynl maaaemn nacm ve Kutlesnn bilinmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst