Viski yapildiktan sonra ne yapilmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Viski yapıldıktan sonra ne yapılmalı?​

Açıldıktan sonra şişenin ağzını streç film ile kapatmak, viskinin hava almasını engellemek için iyi bir çözüm olabilir.
Viski rengini nereden alıyor?
Viski rengini olgunlaştığı fıçıdan alır. İmbiklerden çıkan yüksek alkollü sıvı (henüz viski diyemiyoruz) su gibi berrak bir renge sahiptir. Ne zaman ki viski fıçıya girer o zaman rengini almaya başlar. Olgunlaştırmada kullanılan fıçı türüne ve viskinin bu fıçıda geçirdiği süreye göre de renginin tonu değişmektedir.
Viski neden tortu yapar?
Bunlar genellikle viskinin içerisinde yer alan ve “ester” adı verilen kimyasallardır. Esterler viskinin içerisinden uzaklaştırılmadıkları takdirde, özellikle düşük sıcaklıklara maruz kaldığında puslu ve bulanık bir görüntüye neden olurlar.

Viski nasıl yumuşatılır?​

viskinin üzerine sadece soğuk su ekleyin ve yudumlayın. o koyduğunuz sodalar, buzlar vs. hepsi orjinal aromasını bozmakta. viski adabı sektir, tadı yumuşatmak için sadece soğuk su ilave edilir. öyle yanında da çikolata, kek, mısır, fasulye yenmez.
Viski dışarıda bozulur mu?
Viski bozulmaz, alkolü buharlaşırsa içim özelliğini kaybeder ve yavanlaşır. Viskiyi açtıktan sonra serin bir ortamda kapağı sıkı sıkıya kapalı kalmak ve güneş görmemek kaydıyla birkaç yıl rahatlıkla saklayabilirsiniz. Viskinizi sekiz aydır sıcak ve güneşli bir yerde tuttuysanız alkolü biraz azalmış olabilir.
Viski ne kadar bekler?
En kolay çözümlerden biri ağzını streç folyo ile kapatmak. İçine hava giremeyeceği için seneyi bile geçebilen sürelerde saklayabilirsiniz. Ben genel prensip olarak açtığım bir viskiyi 6-8 ay içinde bitirmeye çalışıyorum.

Viski rengi nasıl elde edilir?​

Çavdar viskisi, Tennessee viskisi ve Burbon ABD’de kavrulmuş meşe fıçılarda dinlendirilerek üretilir. Viski, rengini fıçıların karakteristik özelliklerinden ve fıçılarda bekleme süresinden alabileceği gibi, bazı üreticiler viskiye karamel gibi renklendiriciler ekleyerek de viskinin rengini değiştirebilir.
Viskiye nasıl renk verilir?
Viskilerde aynı rengi tutturabilmek ve standardizasyon sağlayabilmek amacıyla renklendirici olarak karamel kullanılıyor.
Tortulu şarap içilir mi?
Öncelikle şarabın tortulu olması şarabın bozuk olduğu anlamına gelmez. Kırmızılarda siyah tortular tanen ve diğer renk veren maddelerin çökmesiyle doğal olarak oluşabiliyor. Eğer şarapta irite edici kokular yoksa ve tadında da bir sorun olduğunu düşünmüyorsak rahatlıkla o şarabı içebiliriz.

Iyi şarapta tortu olur mu?​

8- Tortusu olan şarap bozuk demektir: Dünyanın en iyi ve şahsiyetli şarapları doğal mayayla yapılır. Ya çok az filtre edilir ya da hiç. Bunlar yıllandıkça doğal olarak tortu bırakır. Dekante etmek gerekir.
Viski ne ile karıştırılıp içilir?
Viski ile bütünleşen pek yiyecek olmasa da bitter çikolata en fazla tercih edilenler arasında. Ayrıca fındık, kaju fıstığı ve badem gibi kuruyemişler, turşu ve çeşitli peynirler viskinin tadına ve aromasına uygun olarak tercih edilebilirler.
Viski içmeden önce ne yemeli?
Viskinin Yanında Ne Gider?

Viski neden dolaba konmaz?​

Viskinin direk gün ışığı almayan bir noktada ve oda ısısında olması öneriliyor. Bu yüzden viskilerinizi buzdolabında saklamaktan kaçının. Mantarın hızla soğuması sertleşmesine yol açabiliyor ve şişe hava alabiliyor. En iyisi ısısı çok değişmeyen bir ortamda bulundurmak.
Dolapta duran viski bozulur mu?
Viski alkol oranı %40’ın üzerinde olan, fermantaston yöntemi ile üretilen bir içkidir. Bu tarz içkilerin neredeyse tamamında olduğu gibi Viski de uygun koşullarda neredeyse asla bozulmaz.
Viski yıllandıkça ne olur?
Viski yıllandıkça fiyatı artar. Bunun en önemli nedenlerinden biri her sene fıçıdaki alkolün %2-3’lük bölümünün buharlaşması (“Meleklerin Payı”) ve 25-30 yıl sonra fıçıdaki volüm çok azaldığı için elde kalan sıvının değerinin artmasıdır. Viski 3 ana maddeden üretilir: Arpa, Su ve Maya.
 
Geri
Üst