AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Viseral Yağlanma

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Türk yemek kültüründe ve Dünya gastronomisinde büyük kıymet taşıyan yağlar, doğrusunu söylemek gerekirse yemeklerin başat materyali ve zımnî kahramanlarıdır. Harika bir damak tadı sağlamının ötesinde sağlıklı olmak için bedenimizin yağa muhtaçlığı vardır. Şuurlu beslenerek sıhhatimizin devamlılığı sağlarken en kıymetli ölçülebilir referanslarımızdan kilo denetimi için de gereksinimimiz kadar yağ alınmalıdır. Besinlerle alınan yağ fazla olduğunda bedende depolanır. Bedenimizin depoladığı bu yağlar açlık durumunda vücud için gerekli enerjiyi sağlayarak aslında hayat kurtarır. Depolanan yağ, bel yahut kalça etrafında ağırlaşır. Bu ölçü artmaya başladığındaysa organ etrafında yağ birikimi görülür.Bu,profesyonel terminolojide visseral yağlanma olarak isimlendirilir.Bu formda, karaciğer, pankreas, böbrek, kalp üzere değerli iç organların etrafında biriken yağ dokusuna “iç yağlanma” da denir. Hülasa depolanan yağ ölçüsü arttığında, iç yağlanma derecesi de artar.

İç organların etrafındaki yağ ölçüsü ile sıhhat sorunları ortasında yakın bir bağ vardır. İç organ yağlanması, deri altındaki yağlanmaya nazaran sıhhat açısından daha tehlikelidir, zira birçok hastalığa taban hazırlar. Mide, karaciğer, safra kesesi, bağırsaklar, böbreklerin etrafındaki yağ ölçüsü arttıkça dokuya gelen kan akışı engellenir. Kan akışının engellenmesi beden fizyolojisini bozar,sonrasında da o organın olağan işlevleri aksamaya başlar. Sonuçta,visseral yağlanma kalp krizi ve felçler başta olmak üzere önemli sıhhat sıkıntıları için kaldırım taşlarını döşer!Sağlıklı visseral yağ düzeylerine sahip olmak, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet üzere kimi hastalıkların riskini azaltacaktır.Çok merkezli araştırmalar, karın içi yağ dokusu artışı ile başta yüksek tansiyon ve prediyabet olmak üzere dolanım ve metabolizma hastalıklarına neden olan damarlanma yapı bozuklukları ortasında önemli bir korelasyon olduğuna işaret etmektedir.Bunun Nedeni,visseral yağ dokusunun bedenin öbür bölgelerindeki yağ dokusundan değerli bir farkı taşımasıdır. .Visseral yağ dokusu,birçok hormon ya da hormon gibisi husus üretme yeteneğine sahiptir,yani başka gövde yağ dokularına nazaran metabolik olarak çok daha faaldir.Ürettiği birçok hormon ve hormon gibisi proteini kan dolanımına vererek bu organ,vücudun güç depoları, iştah denetimi ve metabolizma süreçlerinin düzenlenmesinde olumsuzrol oynayan ek bir "hormon üretim merkezi" üzere davranır.Örneğin aromataz,erkeklerdeki testesteronu bayanlardaki östrojene çevirir ve erkeklerde bayan tipi yağlanma ve göğüs büyümesine yol açar.Dolaylı olarak erkeklerde kas kaybı ve cinsel işlev bozuklukları da görülecektir.Bugünlerde Dünyanın baş gündemi olan CoronaPandemisine yol açan SARS-Cov-2 virüsünün hastalık sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş üzere durumları niteleyen sitokin fırtınasına yola açan ‘sitokin’ de yeniden visseral yağlarca üretilebilen bir öbür kimyasal husustur.

Özetle,visseral yağ orijinli üretilen tüm bu hormon ve kimyasallar, kronik enflamasyon yerinde iştah bozukluklarından ruhsal his durum değişikliklerine kadar olağan hayat kalitesini bozan gelişmelere ve hastalıklara taban hazırlamaktadır.Bu noktada da visseral yağ kütlesini olağan düzeylerde tutulması büyük kıymet taşımaktadır.Sanılanın tersine,normal kilolularda da olağandışı yağlanma görülebilir.Özellikle birtakım taramalarda,zayıf yada olağan kilolu bireylerde beden yağ oranı düşük olmakla birlikte iç organ yağlanmalarına rastlanılmıştır.Bu bağlamda,ABD orijinli saygın Mayo Klinik orijinli çalışmalar,bize, beden kitle indeksi olağan olmakla birlikte bedenlerindeki yağ oranı yüksek bireylerde, önemli sıhhat meselelerinin tespitini göstermiştir

Tüm bu anomalilere yol açan yüksek beden yağ oranının düşürülmesi, maalesef kalori kısıtlaması stratejisi ile başarılacak kolaycılıkta gerçekleşmemektedir. Zira önemli diyet programları ile kalori kısıtlamaları sonrası yağ oranının azalmaları görülmekle birlikte, kas ve su üzere yağsız doku kayıpları da kelam konusu oluşmakta,sonuçta da beden yağ yüzdesinin değişmemesi durumu ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Doğrusu,hem lezzetli yağların tadına varmak hem de riskleri azaltmak mümkün.

İşte burada,çok kıymetli bir faktör diyet programına eklenecek tertipli ve şuurlu antrenmanlar.Düzenli olarak aerobik ve kuvvet idmanları yaparak( tempolu yürüyüş, haftada 5 gün/ 150 dk orta şiddette idman yahut haftada 75 dk.ağırlık kaldırmak, yüzmek ve bisiklete binmek üzere yüksek şiddette antrenman ), amaçlanan kas kütlesinin arttırılması ve yağ dokusunun erimesi sağlanabilir.Eğer Daha evvel planlı bir idman yapmamışsanız düşük tempo ile başlayıp yavaşça arttırabilirsiniz.

Sonuç olarak,kilonuz yüksek ya da olağan ancak her iki durumda da karın içi yağlanmanız fazla ise , kas kütlenizi istikrarlı bir biçimde artırmak ve bunu idamesi için nizamlı idmanı bir hayat biçimi haline dönüştürmek,ana hareket planınız olmalı. !
 
Geri
Üst