AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Virgul hangi yerlerde kullanilir?

Editör

Yeni Üye

Virgül hangi yerlerde kullanılır?​

Virgül ( , ) İşareti ve Kullanıldığı Yerler
- Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur:
- Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur:
- Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur:
- Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur:

Virgül hitap için kullanılır mı?​

Bazen cümle içerisinde ara cümle veya ara sözler kullanılabilir. Bu ara söz ve cümleleri ayırmak için hem başına hem de sonuna virgül kullanılır. Hitap kelimelerinden sonra virgül kullanılır.

Soru işareti yerine virgül kullanılır mı?​

Soru işareti yerine virgül kullanılır mı?
Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.

Nerelere virgül konmaz?​

Virgül Nerelerde Kullanılmaz?
- İkilemelerin arasına hiçbir noktalama işareti konmaz. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.
- Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak virgül kullanılmaz.
- 3. Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz:
- Metin içinde ve, veya, yahut, ya …

Virgül nerelerde kullanılır ilkokul?​

Virgül: Birbiri ardına sıralanmış olan eş görevli kelimelerin ve kelime gruplarının arasına konur. Ayrıca uzun cümlelerde yüklemden uzak kalmış olan öznenin sonuna eklenir.

Virgül Ancaktan önce mi sonra mı?​

Virgül Ancaktan önce mi sonra mı?
Amadan önce virgül gelmez ama duruma göre ancaktan önce virgül veya noktalı virgül gelebilir.

Virgül nerelerde kullanılır 1 sınıf?​

Cümlede özneden sonra ne kullanılır?​

3. Uzun cümlelerde, özne yüklemden uzaklaşabilir. Bu da cümlenin anlamını sarsar. Bu sarsıntı önlemek için böylesine uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır.

Seslenme hitap ve uyarı sözlerinden sonra ne konur?​

Seslenme hitap ve uyarı sözlerinden sonra ne konur?
Uyarı, seslenme ve hitap bildiren sözlerden sonra ünlem işareti kullanılmaktadır.

Soru işareti nerelerde kullanılmaz?​

İçinde soru kelimeleri veya soru eki bulunan ama anlamca soru cümlesi olmayan cümlelerde soru işareti kullanılmaz: Kaça aldım, şimdi hatırlamıyorum. (soru kelimesi nesneye dahil) Yapar mı yapmaz mı bilmem.

Virgül, Türkçe dilinde sıklıkla kullanılan bir noktalama işaretidir. Doğru bir şekilde kullanıldığında cümlenin anlamını belirginleştirebilir ve okunabilirliği artırabilir. Virgülün bazı kullanım alanları şunlardır:

1. **Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konulur:** Örneğin, "Elma, armut, portakal ve muz alacağım."

2. **Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur:** "Bugün ders çalışacağım, yarın ise sınavım var."

3. **Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur:** "Bu konuda kesinlikle dikkatli olmalısınız, başka türlü hata yapabilirsiniz."

4. **Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur:** "Anahtarları aldı ve kapıyı kilitlemeye başladı, hava kararmıştı."

Virgül, hitap kelimelerinden sonra da kullanılır. Örneğin, "Ahmet, lütfen çantayı getirir misin?"

Ancak, virgülün bazı durumlarda kullanılmaması gereken yerler de vardır. Örneğin,

- **İkilemelerin arasına hiçbir noktalama işareti konmaz:** "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden."

- **Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak virgül kullanılmaz:** "Ben kitabı okudum, o ise film izledi."

- **Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz:** "Kırmızı bir elbise giydi."

Virgül genellikle cümlenin anlamını açıklığa kavuşturmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. İlkokul ve 1. sınıf öğrencilerinin virgül konusunda temel bilgilere sahip olmaları önemlidir. Virgül, özne ve yüklem arasındaki uzun cümlelerde ayrım yapmak için de kullanılabilir. Örneğin, "Marie Curie, bilime katkılarıyla tanınmış bir bilim kadınıdır."

Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra virgül kullanılması gereklidir. Örneğin, "Ahmet, hemen buraya gel!" veya "Sevgili öğrenciler, sınav başladı."

Soru işareti ise, anlamca soru cümlesi olmayan cümlelerde kullanılmaz. Örneğin, "Kaça aldım, şimdi hatırlamıyorum." veya "Yapar mı yapmaz mı bilmem." Bu tür cümlelerde soru işareti yerine noktalama işaretleri kullanılır.

Geri