Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vilayet i Sitte nin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.581
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vilayet i Sitte nin amacı nedir?​

İngilizce metinde 6 Ermeni vilayeti olarak adı geçen bölgede İtilaf Devletlerinin amacı; Osmanlı Devletinin doğu bölgesindeki Vilayat-ı Sitte de bir Ermeni devleti kurmaktı.

Vilayet i Sitte kaçıncı madde?​

mondros ateskes anlasmasinin 24. maddesinde gecen iller. erzurum, van, elazığ, diyarbakır, sivas ve bitlis olarak altı ili temsil eden tanım.

Mondros Ateşkes Antlaşmasını kim imzaladı?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasını kim imzaladı?
Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi). Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının hangi maddesi Ermenilerle ilgili?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasının hangi maddesi Ermenilerle ilgili?
MONDROS ANTLAŞMASININ SONUÇLARI Ermeniler korumaya alınmış ve doğuda bir Ermeni Devleti kurma zemini hazırlanmıştır (24.madde). Antlaşmanın 7. maddesi Osmanlı topraklarının işgalini kolaylaştırmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması 24 madde amacı nedir?​

24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Mamuretülaziz nerede?​

ELAZIĞ 1834 yılında Mezra denilen yerde kuruldu.1862 yılında buraya o sıradaki padişah Abdülaziz’in onuruna “Mamuretülaziz” adı verildi. Bu ismi uzun bulan halk onu Elaziz olarak kısalttı. 1937 yılında Elazığ’a çevrildi.

6 Ermeni ili hangi antlaşma?​

6 Ermeni ili hangi antlaşma?
Vilâyat-ı Sitte (ولاية ستة; anlam: Altı vilayet, Altı il), 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması’na göre Osmanlı Devleti’nin Erzurum, Van, Mamüretü’l Aziz, Diyarbekir, Sivas, Bitlis olmak üzere altı vilayetin adı.

Mondros ateskes Antlasmasinin hangi maddesi Anadolu ve Trakya’daki Isgallere gerekce Olusturmustur?​

Mondros ateskes Antlasmasinin hangi maddesi Anadolu ve Trakya’daki Isgallere gerekce Olusturmustur?
Boğazların İtilaf devletleri tarafından işgal edilmesiyle, Anadolu ile Trakya bağlantısı kesilmiş İstanbul’un güvenliği tehlikeye düşmüştür. İtilaf devletlerinin kendi güvenliklerini tehdit edecek bir durumda koydukları 7. madde apaçık anlaşma devletlerine Anadolu’yu işgal etmenin kapısını açmıştır.
Mamuretülaziz hangi şehrin adıdır?​
1834’de doğu eyaletlerini ıslah etmek üzere görevlendirilen Reşid Mehmed Paşa Ovada yer alan Agavat Mezrası’nı merkez haline getirince, daha sonra teşkil edilen Mamuretülaziz (Elazığ) vilayetinin merkezi, Harput’tan buraya taşınmış aynı yıl hastane, kışla ve cephane binaları yapılmış vilayet merkezi, Harput’tan buraya …
 
Vilayet-i Sitte, Osmanlı İmparatorluğu'nun Altı Doğu Anadolu ili olan Van, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Sivas ve Diyarbakır'ı kapsayan bölgesidir. İngilizce metinde geçtiği gibi, İtilaf Devletlerinin amacı Mondros Ateşkes Antlaşması kapsamında bu bölgede bir Ermeni devleti kurmaktı.

Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir mütareke belgesidir. Antlaşma 30 Ekim 1918 tarihinde Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından Limni adasının Mondros Limanı'nda imzalanmıştır. Bu antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisi ve işgaline yol açmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 24. maddesi, Vilayet-i Sitte'yi (Altı Doğu Anadolu ili) işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebileceğini belirtmektedir. Aynı şekilde, 7. madde ise Osmanlı topraklarının işgalini kolaylaştırmıştır.

Elazığ şehri ise tarihî bir şehirdir. 1834 yılında Mezra denilen bir yerde kurulan şehir, 1862 yılında o dönemdeki padişah Abdülaziz'in onuruna Mamuretülaziz adını almıştır. Daha sonra Elazığ olarak kısaltılmış ve 1937 yılında günümüzdeki adını almıştır.

Son olarak, Vilayat-ı Sitte'nin adı altı vilayeti (Erzurum, Van, Mamüretü'l Aziz, Diyarbakır, Sivas, Bitlis) kapsayan 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması'nda geçmektedir. Bu antlaşma, Osmanlı Devleti'nin bu altı vilayette Ermeni nüfusun korunması ve Ermeni devleti kurma fikrine destek vermiştir.

Umuyorum ki verdiğim yanıtlar sorularınıza açıklık getirmiştir. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst