Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Video kaydi delil olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Video kaydı delil olur mu?​

Hukuka aykırı elde edilen gizli görüntü ve video kayıtları ceza ve özel hukuk yargılamalarında delil olarak kullanılamaz. Ancak, belli durumlarda yaşanmış bir olayın tarafı olan kişilerin yaptığı kayıtlar hukuka uygun delil olarak kabul edilip ispat amacıyla kullanılabilir.
Segbis kimlerin ifadesi?
c) SEGBİS: UYAP Bilişim Sisteminde ses ve görüntünün aynı anda elektronik ortamda iletildiği, kaydedildiği ve saklandığı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemini, e) UYAP Bilişim Sistemi: Adalet hizmetlerinin elektronik ortamda yürütülmesi amacıyla oluşturulan bilişim sistemini, ifade eder.

Segbis kaydı ne demek?​

SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sayesinde ifade alma ve sorgu işlemleri ile duruşmaların video kaydına alınması; Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemenin yargı çevresi dışında bulunan veya mahkemede hazır bulunamayan kişilerin (şüpheli, sanık, tanık, şikayetçi, katılan vs.)
Gizli bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, hukuka uygun elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Hukuka uygun video kaydı nasıl olur?
Ses kayıtlarının hukuka uygun olabilmesi için karşı tarafın izni olması gerekmektedir. TCK’nin 5237 sayılı kararına göre ” Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması” kapsamında gizli çekilen ses kayıtları veya videolar suç unsuru sayılmaktadır Hukukun öngördüğü biçimde elde edilen kayıtlar mahkemelerce kabul edilir.
Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu’nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Ses ve görüntü kaydı yasal mı?
İnsanlar bir durumu tespit etmek, kaydettiği sesi ileride tekrar dinlemek veya bir gün ses kaydını delil olarak kullanmak ihtiyacı ile kayıt yaparlar. Tek başına ses veya görüntü kaydı yapmak suç teşkil etmeyebilir. Ancak yaptığınız ses ve görüntü kaydını bir başkası ile paylaştığınız anda suç teşkil edebilir.

Hukuka aykırı deliller kullanılır mı?​

Anayasanın 38/6, CMK’nın 217/2 ve 206.maddelerindeki açık ve amir hüküm uyarınca, maddi gerçeği ortaya çıkarma amacıyla dahi olsa, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kullanılamaz; duruşma okunamaz, tartışılamaz; hükme esas alınamaz.
Habersiz ses kaydı almak suç mu?
Kişinin kendi katıldığı dialog ve görüşmelerin ses kayıtlarını haberli ya da habersiz alması suç değildir. Yargıtay kararları da bu şekildedir.

Eve kamera koymak yasak mı?​

Yargıtay, evlerin güvenliği için kullanılan kameralarla ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilebileceği uyarısında bulunan Yüksek Mahkeme, kameraların komşu eve ait alanları gösterecek şekilde takılamayacağı kararını verdi.
Görüntü çekmek yasak mı?
TCK ‘da özel hayatın gizliliğini ihlal suçu 134. maddede düzenlenmiştir. (2) (Değişik: 2/7/2012-6352/81 md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
Geri
Üst