- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Vicdan nedir ahlak felsefesi?
Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavramdır.Vicdanın dayandığı temeller nelerdir?
Vicdanın dayandığı temeller nelerdir?Vicdanın doğuştan olduğunu ileri sürenler, vicdanı fıtrat üzerine temellendiren düşünürlerdir. Onlara göre vicdan, insanın doğru yargıda bulunması için doğuştan gelen bir yetidir ve bu yeti onun fıtratına (doğasına) yerleştirilmiştir. Ahlâk duygusu, insanda adeta içgüdü halinde bir güçtür.
Vicdan nerede bulunur?
Vicdan nerede bulunur?Özet olarak vicdan; insanoğlunun içindeki, kalbinde, beyninde ve ruhunda taşıdığı en büyük hakim, yargıç ve bekçidir.
Ahlakın vicdan ile ilgisi var mıdır?
ahlak yasaysa vicdan mahkemedir. ahlak öğretilerle kazanılır. vicdan doğuştan insanda olandır. ahlak değişkenlik gösterirken, vicdan göstermez. vicdan ahlak için kaynak olabilir lakin ahlak her zaman vicdan için kaynaklık etmez. vicdan insanın içindeki tanrıdır. ahlak ise bu tanrının öğretileridir.Vicdan Ahlakın kaynağı mıdır?
Vicdan Ahlakın kaynağı mıdır?Din dışı ahlâk teorilerinde ahlâkın yahut ahlâkî ödevlerin kaynağının akıl, vicdan veya toplum olduğu yönünde çeşitli görüşler ileri sürülmüş, ciddi tartışmalar yapılmıştır. İslâm dini de gerek birey gerekse toplum olarak insana ve onun akıl, vicdan gibi mânevî kapasitelerine büyük değer vermiştir.
Ahlak felsefesinin temel kavramları nelerdir?
Ahlak felsefesinin temel kavramları nelerdir?Ahlak Felsefesinin Temel Kavramları Nelerdir? Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir. Bu kavramların tamamı soyut olduğu için her filozof tarafından farklı yorumlanmıştır.