Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

VHF anteni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

VHF anteni nedir?​

Anten telsiz cihazından çıkan ses-elektrik sinyallerinin elektromanyetik radyo dalgalarına çevrilmesi, havada-boşlukta belirli bir yöne veya her yöne aynı anda iletilmesi ve sonra yine bu radyo dalgalarının havadan toplanarak telsiz cihazına elektrik sinyali olarak iletilmesini sağlayan parçadır.

HF haberleşme nedir?​

HF (Yüksek Frekans), radyo spektrumunun 3 ila 30 MHz arasındaki kısmıdır. Bu radyo spektrumunda verimli bir verici modülasyonu biçimi olan SSB (Tek Yan Bant) kullanılmaktadır. SSB, yalnızca operatör mandala basıp konuştuğunda ileten RF güç enerjisi kullanan en verimli haberleşme seçeneklerindendir.

HF radyo dalgaları uzak bölgelere nasıl yayılır?​

HF radyo dalgaları uzak bölgelere nasıl yayılır?
HF radyo sinyalleri hem yüzey dalgası hem de gök dalgası olarak yayılarak uzak bölgelere ulaşırlar. Yüzey dalgası olarak 1 km ile 70 km arası, gök dalgası olarak ise 70 km ile birkaç bin kilometre arasındaki uzaklık ile rahatlıkla görüşme yapılabilir. Hatta uygun koşullarda kıtalar arası haberleşme yapılır.

Uçaklarda VHF nedir?​

Uçaklarda VHF nedir?
VOR ( VHF Omnirange Radio ) VHF frekans bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe navigasyon (Seyrüsefer) cihazı olarak tanımlanır.

VHF nin açılımı nedir?​

VHF (Very High Frequency) 30-300MHz arasındaki radyo dalgalarının ismidir. Radyo, televizyon yayınları veya telsiz yayınlarının bir kısmı bu frekans bandını kullanarak yapılır. Bunlar dışında telsiz modemler, amatör istasyonlar, hava trafik kontrol ve benzeri teknik pek çok kullanım alanı vardır.

HF haberleşme sistemi sinyalleri yansıtmak için hangi katman kullanır?​

Sistem haberleşme sinyalini yansıtmak için yeryüzü ve iyonosferi kullanır. Yansıyan dalgalar arasındaki mesafe gün içinde işlem yapılan saate, radyo frekansına ve uçağın bulunduğu yüksekliğe göre değişir. Uçaklarda iki adet radyo (HF 1 ve HF 2) bulunabilir ve her radyonun kendi alıcı/vericisi vardır.

Denizcilik HF nedir?​

Denizcilik HF nedir?
Yüksek Frekanslar (HF-High Frequencies) 4000 kHz-27500 kHz arası frekanslarda deniz haberleşmeleri için tahsis edilmiş olup ”u” band olarak adlandırılır. 4, 6, 8, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz.’lik alt bantlara bölünmüştür. Sadece ilk beş band tehlike ve emniyet haberleşmeleri için kullanılır.

H frekans ne işe yarar?​

H frekans ne işe yarar?
High Frequency’ın Faydaları Nelerdir? – Sinir yatıştırmaya yardımcı olan analjezi işlevi vardır. – Sterilizasyon için UV ışınlar üretir, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve porların (gözeneklerin) genişlemesine engel olup cildin sıkılaşmasını sağlar. – Cildin PH değerini korur.
VHF’nin genel kullanımı 88–108 MHz frekansları arasında gerçekleştirilen FM radyo yayını ve UHF ile birlikte gerçekleştirilen televizyon yayınıdır. VHF, ayrıca deniz ve hava ulaşım araçlarında haberleşme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

VHF telsizini kimler kullanabilir?​

Bir teknede VHF-DSC Deniz telsiz cihazını kullanabilmek için kullanacak kişinin en az KISA MESAFE TELSİZ OPERATÖRÜ (KMT-Short Range Certificate) belgesine sahip olması gerekir.

VHF DSC nasıl kullanılır?​

DSC; kontrol ünitesi veya modem aracılığı ile işlem yapar, VHF Kanal 70′ e (VHF CH 70) bir dijital kod gönderir, bu da otomatik olarak başka bir DSC telsizi arar/çaldırır. Uyarı alındığında veya DSC tarafından alındığı teyid edildiğinde/onaylandığında, aynı normal bir telefonla konuşur gibi telsizinizi kullanırsınız.

Sahil Güvenlik VHF kanalı nedir?​

Sahil Güvenlik VHF kanalı nedir?
VHF Deniz Bandı’nda GENEL ÇAĞRI kanalı 16’dır. Çağrı bu kanaldan yapılır ve karşı istasyon belirlenen bir kanala davet edilir. VHF Deniz Bandı’nda Yat Kanalı (Amatör denizciler de bu kanalı kullanmaktadır) 72 ve 73’tür.

VHF kanallarından hangisi gemi içi?​

VHF kanallarından hangisi gemi içi?
VHF telsiz telefon haberleşmesinde Manuel haberleşme yapılacaksa kanal 16 ile çağrı yapılır. Çağrı 16.cı kanaldan cevaplanır. Daha sonra Gemiden gemiye yapılan haberleşmede “Simplex kanallar”, Gemi kara arasındaki haberleşmede “Dublex kanallar” seçilerek haberleşme yürütülür.

VHF nasıl kullanılır?​

VHF başka bir kanalda çalıştırılıyor ise Dual Watch özelliği devreye alınmalı hem 16. kanal hemde istenilen kanal aynı anda dinlenmelidir. 15 ve 17 numaralı kanallarda, cihaz otomatik olarak çıkış gücünü 1 WATT olarak ayarlar. Bu durumda 15-17 nolu kanallarda yaklaşık 5 deniz mili arasında iletişim kurulabilir.

VHF kanallarından hangisi gemi içi haberleşme kanalı?​

 
VHF kanallarından hangisi gemi içi haberleşme kanalı?
Gemi içi haberleşme için VHF telsiz telefon kullanıldığında, genellikle "Simplex kanallar" tercih edilir. Geminin diğer birimleri arasında yapılan haberleşme için ışık işaretleri veya telsiz telefonlar kullanılabilir. Bununla birlikte, gemiden karaya veya diğer gemilere yapılan haberleşme için "Duplex kanallar" da kullanılabilir. Bu kanallar genellikle gemi içi haberleşme için ayrılmıştır ve gemiden gemiye iletişimi destekler.

Özetle, gemi içi haberleşme için Simplex kanallar tercih edilirken, gemiden dışarı yapılan haberleşmeler için Duplex kanallar kullanılabilir. Bu kanallar aracılığıyla etkili ve düzenli iletişim sağlanabilir.
 
Geri
Üst