AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Veziriazam ve sadrazam ayni mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Veziriazam ve sadrazam aynı mı?​

“Sadr-ı azam” olan bu sözcüğü bizler Türkçe okunuşuyla “sadrazam” yazıyoruz. Ancak 1656’dan sonra, hatta XVIII. yüzyılda bile sadrazam yerine zaman zaman vezir-i azam kullanılmaya devam etti. Sonraları, özellikle XIX. yüzyıldan başlayarak ise vezir-i azam sözcüğü yerini tamamen sadrazama bıraktı.

Ilk Osmanlı veziri azam kimdir?​

Ilk Osmanlı veziri azam kimdir?
İlk vezir-i azam yani birinci vezir Cendereli zâde Ali Paşa idi; hunun zamanında Timurtaş Paşa’ya vezirlik verilince Ali Paşa’ya birinci vezir yani vezir-i azam denilmişti.

Sultan Selim nasıl öldü?​

Ölümü (1574) II. Selim, 1574’te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii’deki türbesine defnedildi.

Fatih Sultan Mehmet’in sadaret mührünü kim taşımıştır?​

Fatih Sultan Mehmet’in sadaret mührünü kim taşımıştır?
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra sadrazamlığa getirilen Zağanos Paşa, Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi ile tekrar gündeme geldi. Zağanos Paşa kimdir sorusu internette aranmaya başladı. İşte Zağanos Paşa kimdir sorusunun cevabı ve detaylar…
Kubbe veziri ne demek?​
Kubbealtı vezirleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda dîvân-ı hümâyûn üyesidirler. Askerî sınıfa mensup beylerbeyi rütbeli paşalar arasından sadrâzam ve pâdişâh tarafından seçilirler. Sadrâzama bağlı olarak çalışırlar. Sadrâzama ve pâdişâha danışmanlık ederler, verilen özel görevleri yerine getirirlerdi.

Ilk vezir kim atadı?​

Ilk vezir kim atadı?
Osmanlı Devleti’nin ilk vezirinin Alâeddin Paşa olduğu üzerinde anlaşma vardır. Osmanlı kroniklerine göre Osmanlı Devletinin ilk veziri olan Alâeddin Paşa, Osmanlı Sultanı Osman Gazi’nin oğlu olan ve Paşa unvanını da kullanmış olan Alâeddin Bey’dir.

Sultan Selim nasıl bir padişahtı?​

İşlemiş olduğu hilallerdeki mesleki incelikler Sultan Selim’in iyi bir kuyumcu olduğunun göstergesidir. Sultan Selim ava ve silahlara da çok meraklıdır. Ok ve yay kullanmada da çok mahir bir padişahtı. Onuncu Osmanlı padişahı olan I. Süleyman, “Kanunî Sultan Süleyman” ve “Muhteşem Süleyman”olarak da bilinir.

Mührü Hümayun verildiği devlet görevlisi kimdir?​

Mührü Hümayun verildiği devlet görevlisi kimdir?
Mühr-i Hümayun vazifeden alınan sadrazamdan alınır, saraya çağırılan yeni sadrazama verilirdi. Vazifeden alınan sadrazam seferde ise veya herhangi bir sebeple Mühr-i Hümayun zayi olmuş ise, bu durumda has odabaşındaki mühür geçici olarak alınır, yeni sadrazama verilirdi.

Kubbe altı vezirleri kimdir?​

Veziri Azam ne iş yapar?​

Veziri Azam ne iş yapar?
Vezir-i Azam (Sadrazam) Görevi: Padişahın mutlak vekiliydi. Bundan dolayı da padişahın mührünü yanında taşırdı. Her türlü hükümet işlemlerini padişah adına onaylardı. Fatih Dönemi’nden itibaren Divan toplantılarına başkanlık eden vezir-i azam, mülki ve askeri önemli makamlara gerektiği zaman atamalar yapardı.
 
Sadrazam, Osmanlı Devleti'nin en yüksek devlet görevlisi olarak kabul edilirdi. Bazı kaynaklarda sadrazam ve veziriazam kavramları aynı anlamda kullanılsa da tarihsel olarak farklı zaman dilimlerinde ve yönetim yapılarında farklı anlamlara gelmiş olabilirler. Eski dönemlerde "veziriazam" terimi daha yaygınken zamanla yerini "sadrazam" terimine bıraktığı görülmektedir. Veziriazam veya sadrazam, padişahın hükümet işlerini yürüten, divan toplantılarına başkanlık eden ve gerektiğinde önemli atamaları gerçekleştiren en yetkili devlet görevlisidir.

Osmanlı Devleti'nin ilk veziri azamı olarak kabul edilen Cendereli Zâde Ali Paşa, hunun zamanında Timurtaş Paşa'ya vezirlik verilince Ali Paşa'ya birinci vezir yani vezir-i azam denilmiştir. Onun döneminden itibaren sadrazam veya veziriazam olarak adlandırılan en yüksek devlet görevlisi konumunda olan yetkili kişi, Osmanlı Devleti'nin en önemli karar alma mekanizmalarında etkili olmuştur.

Sadaret mührü, Osmanlı Devleti'nde padişahın yetkilerini belirten ve resmi işlemlerde kullanılan önemli bir semboldü. Fatih Sultan Mehmet döneminde sadaret mührünü taşıyan isimlerden biri Zağanos Paşa olarak bilinmektedir. Sadaret mührü taşıyan kişi, padişahın güvenini kazanmış, devlet işlerini yürütebilecek yetkinliğe sahip bir devlet görevlisi olurdu.

Kubbe veziri terimi ise Osmanlı İmparatorluğu'nda divan-ı hümayun üyesi olan ve sadrazama bağlı olarak çalışan beylerbeyi rütbeli paşalar arasından seçilen danışmanları ifade eder. Kubbealtı vezirleri, sadrazama ve padişaha danışmanlık yapar, özel görevleri yerine getirir ve devletin yönetiminde önemli roller üstlenirlerdi.

Osmanlı Devleti'nin ilk veziri olarak kabul edilen Alâeddin Paşa, Osman Gazi döneminde vezirlik görevini üstlenmiş ve Osmanlı Sultanı Osman Gazi'nin oğlu olan Alâeddin Bey'dir. Alâeddin Paşa, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli rol oynamış ve Osmanlı Devleti'nin ilk veziri olarak anılmıştır.

Sultan Selim, Osmanlı tarihinin önemli padişahlarından biridir. Ölümü 1574 yılında göğüs boşluğunda meydana gelen kanama sonucu gerçekleşmiştir. Sultan Selim'in kuyumculuk ve silah kullanımı konularında yetenekli olduğu bilinmektedir. Sultan Selim'in dönemi, Osmanlı Devleti'nin genişlemesine ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Mührü Hümayun, Osmanlı Devleti'nde sadrazamdan alınıp, yeni sadrazama verilen önemli bir semboldü. Mührü Hümayun'un vazifeden alınan sadrazamdan alınarak yeni sadrazama verilmesi, devletin yönetimindeki değişiklikleri ve yetkilerin devri anlamına gelirdi.

Veziri Azam (Sadrazam), Osmanlı Devleti'nde padişahın en yüksek vekili olarak görev yapardı. Veziri Azam, padişahın mührünü taşıyarak, hükümet işlerini yürütür ve resmi onayları padişah adına yerine getirirdi. Divan toplantılarına başkanlık eden veziri azam, mülki ve askeri kadrolara atanmalar yaparak devletin yönetiminde etkili olurdu.
 
Geri
Üst