AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vezikoureteral reflu kendiliginden gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.615
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vezikoüreteral reflü kendiliğinden geçer mi?​

Ortalama 5-6 yıl içerisinde vezikoüreteral reflünün kendiliğinden geçmesi söz konusu olabilmektedir. Çocuklarda mesane kapağı zamanla gelişerek reflü ortadan kalkabilmektedir.

VUR kendiliğinden geçer mi?​

VUR kendiliğinden geçer mi?
VUR’un zaman içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Derecesi ne kadar düşük gerileme şansı o kadar yüksektir.

Reflü idrar tahlilinde çıkar mı?​

Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.

Böbrek reflüsü kendiliğinden geçer mi?​

Böbrek reflüsü kendiliğinden geçer mi?
Reflü, çocuk büyüdükçe kendi kendine geçebileceğinden 1 yaşına kadar olan bebeklerin yüksek miktarda sıvı içmelerinin ve idrar keselerinin tam boşaltılmasının sağlanmalıdır. Bu süreçte düşük doz antibiyotik verilerek koruyucu tedavilerle birlikte bebekler takibe alınmalıdır.

Vezikoüreteral reflü nasıl anlaşılır?​

Vezikoüreteral Reflü Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Gelişme geriliği, huzursuzluk.
- İdrar sırasında yanma.
- Sık sık ve az az idrar yapma.
- İdrarda pis koku ve kan.
- Belde ve karında ağrı

VUR tekrarlar mı?​

VUR tekrarlar mı?
Özellikle ilk enjeksiyonda VUR’ un derecesinin azaldığı ve enfeksiyon geçirmeyen hastalarda işlem tekrarlanabilir. Ameliyattan sonra izlem tedavisi uygulanılır şayet enfeksiyon geçirmiyorsa 6 hafta sonra üriner sistem ultrasonu çekilir. 6 ay sonra ise sondalı film tekrar çekilip reflü kontrol edilir.

VUR nasıl tedavi edilir?​

Vezikoüreteral reflü tedavisi nasıl olur? Yenidoğanda vezikoüreteral reflü tespiti edilmiş ise antibiyotik proflaksisine alınır ve 1 yaşa kadar izlenir. Bu sırada antibiyotiğe rağmen infeksiyon oluyor ve böbrek fonksiyonları bozuluyor ise cerrahi tedavi gerekebilir. Takip VCUG, ultrason ve sintigrafi ile yapılmaktadır.

Böbrek reflüsü nasıl tedavi edilir?​

Böbrek reflüsü nasıl tedavi edilir?
Böbrek reflüsünün tedavisinde uzun dönem önleyici antibiyotik tedavisi, cerrahi girişimin alternatifi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte koruyucu antibiyotik tedavilerine rağmen yinelenen ateşli enfeksiyonlarda cerrahi düzeltme yapılması gerekmektedir.

İdrar reflüsü nasıl anlaşılır?​

Böbrek reflüsü belirtileri
- Kanlı ve kokulu idrar yapmak.
- İdrar yaparken yanma hissi.
- Bel ve karın bölgesinde ağrı
- Sık sık az miktarda idrar yapmak.
- Yenidoğanlarda, kusma ve isal.
- Kabızlık.
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Yüksek tansiyon.

VUR tanısı nasıl konur?​

VUR tanısı nasıl konur?
VUR tanısı nasıl konulur? VUR tanısı genellikle işeme (voiding) sistogramı (VSUG) ile konur. Hidroüreteronefroz veya VUR saptandığı takdirde de böbreklerin o ana kadar zedelenmiş olup olmadığı ve zedelenmişse bunun derecesi DMSA, diüretik renogram ile ortaya koyulmalıdır.
 
Vezikoüreteral reflü, çoğu durumda zaman içinde kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Ortalama olarak, 5-6 yıl içerisinde mesane kapağının gelişmesi ve düzelmesiyle reflünün ortadan kalkma şansı vardır. Ancak her çocuğun durumu farklı olabilir, bu nedenle düzenli takip önemlidir.

VUR (Vezikoüreteral Reflü) da zaman içinde kendiliğinden düzelebilir. Bu durum, VUR'un derecesine bağlıdır. Daha düşük dereceli VUR vakalarında gerileme olasılığı daha yüksektir. Özellikle derecesi düşük olan VUR vakalarında kendiliğinden iyileşme gözlemlenebilir.

Reflü genellikle endoskopi ile teşhis edilir. Bu durum, yemek borusunun alt ucundaki gevşeklik nedeniyle mide asidinin yukarı kaçması sonucunda ortaya çıkar. Kan tahlillerinde reflünün teşhis edilmesini sağlayacak spesifik bir test bulunmamaktadır.

Böbrek reflüsü de çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçebilir. Bebeklerde 1 yaşından önce yüksek miktarda sıvı tüketimi ve düzenli idrara çıkma sağlanarak reflünün geçme olasılığı artırılabilir. Bu süreçte, düşük doz antibiyotikler ve koruyucu tedavilerle bebeklerin takibi önemlidir.

Vezikoüreteral reflü belirtileri arasında yüksek ateş, gelişme geriliği, idrar sırasında yanma, sık sık idrara çıkma, idrarda koku ve kan, bel ve karın ağrısı gibi belirtiler yer alır. Bu belirtiler görüldüğünde, bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

VUR tedavisinde, genellikle antibiyotik proflaksisi ve izlem uygulanır. Eğer antibiyotiklere rağmen enfeksiyonlar devam eder ve böbrek fonksiyonları etkilenirse cerrahi müdahale gerekebilir. Takip için VCUG, ultrason ve sintigrafi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Böbrek reflüsü tedavisinde uzun dönem antibiyotik tedavisi, cerrahi girişim ve koruyucu tedaviler kullanılabilir. Koruyucu antibiyotik tedavilerine rağmen tekrarlayan enfeksiyonlar varsa cerrahi düzeltme yapılabilir.

Böbrek reflüsü belirtileri arasında kanlı ve kokulu idrar yapma, idrar yaparken yanma hissi, bel ve karın ağrısı, sık sık idrar yapma, kusma, ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı ve yüksek tansiyon yer alabilir.

VUR tanısı genellikle işeme sistogramı ile (VSUG) konulur. Hidroüreteronefroz veya VUR teşhisi konulduğunda böbreklerin zedelenip zedelenmediği ve derecesi belirlenirse DMSA ve diüretik renogram gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonuçları tedavi planlamasında önemli rol oynar.
 
Geri
Üst