Veysel Donbaz

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
143.656
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Veysel Donbaz Biyografisi
Türk Asiriyolog ve Sümerolog, Veysel Donbaz , İstanbul’da Arkeoloji Muzeleri, Tablet Arsivi Baş Uzman ve Küratördür.
Veysel Donbaz, 12 Aralık 1939 tarihinde Denizli‘nin ilçesi Bekilli’de maddi durumu iyi bir tüccarın 5.çocuğu olarak doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra 1958 yılında burslu olarak girdiği Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinin Sümeroloji bölümünden bölümün tek öğrencisi olarak 1962 yılında mezun oldu. Öğretimi esnasında Sümeroloji ve Akad çalışmaları ile ünlü Kemal Balkan, Emin Bilgiç, Hititoloji alanında uzman Sedat Alp ile çalıştı.
Veysel Donbaz, üniversiteden 1962 yılında mezuniyeti ile birlikte Ankara Üniversitesinde Sumeroloji Bölümünde çalışmak istemesine rağmen, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne tayin oldu. 2004 yılına kadar burada çalışarak emekli oldu. Bir dönem Ayasofya Müzesi Müdürlüğü de yaptı. Aynı zamanda 1963-1980 yılları arasında İstanbul’da Vefa Lisesi akşam bölümünde İngilizce öğretmenliği de yaptı.
Veysel Donbaz, serbest yazar ve karikatürist olarak birçok dergide karikatür ve yazıları yayınlanmış, suluboya ressamı olarak sergiler açmıştır. Dünyada ilk arkeolojik karikatürleri çizen kişidir. Bu karikatürleri topladığı bir de karikatür kitabı mevcuttur.
Veysel Donbaz, 43 yıl boyunca İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesindeki Eski Şark Eserleri Müzesi’nin Tablet Arşivi’nin şefliğini yaptı. Burası, İngiltere’deki British Museum’dan sonra dünyanın en zengin ikinci çiviyazılı belgeler arşivi. Bünyesinde tam tamına 73 bin kil tablet var.
Veysel Donbaz, Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe olmak üzere 5 ölü dil biliyor. Bu ölü dillerin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca da biliyor. Türkiye’nin sayılı Sümerologlarından olan Veysel Donbaz, bugüne kadar çivi yazısıyla yazılmış 10 bine yakın kil tablet okudu. Uzun yıllar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Tablet Arşivi şefliği yapan Veysel Donbaz’ın envanterini tuttuğu tablet sayısı 60 bindir. 200’e yakın da uluslararası makale yayımladı.
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Finlandiya, Kanada, Hollanda gibi ülkelerde birçok öğretim kurumu ve enstitülerin davetlisi olarak konferans ve bildiriler sundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Almanya ile temaslarda ve UNESCO Konferanslarında delege olarak görev aldı ve UNESCO üst Düzey Eksperler toplantılarına katıldı.
Hitit dönemine ait İvriz kaya kabartması ve Veysel Donbaz’ın karikatürü.
Kayseri meydanındaki Kültepe tableti replikası Veysel Donbaz tarafından yazıldı. Replika, Asurca.
Veysel Donbaz, evlidir ve 2 çocuğu vardır.
Türkiye‘yi ziyaret eden yabancı bakan ve devlet başkanlarına da rehberlik yapan Donbaz, Adana, Bursa, Gaziantep, Ankara, Mardin, Ödemiş, Kahramanmaraş arkeoloji müzelerinde bulunan tablet ve tarihi kitabeleri ve Harran, Girnavaz kazılarından çıkan tabletler ile özel müzelerde ve koleksiyonlarda bulunan bazı tabletleri yayına hazırladı.
Şimdiye kadar 130’u aşkın makalesi yayımlanan Veysel Donbaz’ın 15’ten fazla kitapta imzası vardır.
Kitapları : 2016 – Middle Assyrían Texts From Assur at the Eski Şark Eserleri Müzesi in Istanbul Harrassowitz Verlag Wiesbaden 2014 – Bin Kral Bin Anı, Bir Sümeroloğun Anıları 2001 – Neo-Assyrian Legal Texts in Istanbul (Simo Parpola ile birlikte) 2000 – Neuassyrische Rechtsurkunden II (Karen Radner, Liane Jakob-Rost ile birlikte) 1999 – Cuneiform texts in the Sadberk Hanim Museum 1997 – Istanbul Murašû texts 1995 – Anadolu’da kral yolları / The Royal Roads of Anatolia 1989 – Keilschrifttexte in den Antiken Museen zu Stambul II 1986 – Old Babylonian Texts from Kish Conserved in the Istanbul Archaeological Museums 1984 – Royal Inscriptions of Clay Cones from Ashur 1982 – Sargonic Texts from Telloh in the İstanbul Archaeological Museums 1976 – Ninurta-tukulti-Aššur Zamaınına ait Orta Asur İdarî Belgeleri 1971 – Arkeolojik Karikatürler (Archaeology Through Cartoons) (İngilizce) 1984 – Royal Inscriptions on Clay Cones from Ashur now in Istanbul
 
Geri
Üst