Veto turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Veto türleri nelerdir?​

Mutlak veto yetkisinde devlet başkanının meclise iade ettiği kanunu meclis tekrar oy birliğiyle de kabul etse Devlet Başkanı o metni onaylamadıkça kanunlaşamaz. Gerçekleştirici vetoda ise Devlet Başkanının gönderdiği metnin kanunlaşabilmesi için meclisin 2/3 gibi nitelikli çoğunlukla kabul etmesi şarttır.
Kimler veto edebilir?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, kararları veto etme hakkı bulunan daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunur.

Veto hakkı hangi konferansta alınmıştır?​

Ayrıca, Güvenlik Konseyindeki karar alma usulü de 4–11 Şubat 1945 tarihleri arasında yapılan Yalta Konferansı’nda belirlenmiş; beş daimî üyeye veto yetkisinin tanındığı sistem kabul edilmiştir.
Güçleştirici veto ne demek?
Burada Cumhurbaşkanının beşte üç veya üçte ikiden az bir çoğunluğuyla kabul edilmiş bir Anayasa değişikliği kanununu Meclise bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermesi Cumhurbaşkanına verilmiş bir “zorlaştırıcı veto yetkisi” niteliğindedir.
(A)Cumhurbaşkanı Bütçe Kanunu’nu tekrar görüşülmek üzere meclise geri gönderemez yani veto edemez.
Cumhurbaşkanının veto yetkisi nedir?
devlet başkan! bir kanun metnini onaylama yetkisine sahip olup da, bunu onaylamarmşsa, kanunu veto etmiş sayılır ve bu veto da mutlak niteliktedir. pabileceği, kanunun oluşmasını bir süre önlemekten öteye geçmemek tedir.

Veto hakkı olan 5 ülke hangi Konferans?​

Güvenlik Konseyi Konseyin 5 daimi üyesi olan ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya’nın veto hakkı bulunmaktadır. 10 geçici üye ise iki yıllık bir süreç için seçilirler ve geçici üyelerden 5’i her yıl yenilenir.
G5 de hangi ülkeler var?
Fransa ve G5 ülkeleri olarak bilinen Çad, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Moritanya liderlerinin katılacağı 2 gün sürecek zirvede Almanya da yer alacak. Zirveye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle video konferans yoluyla katılacak.

Yalta konferansının düzenlenmesindeki amaç nedir?​

Dünya savaşı sırasında yapılan üç büyük konferanstan biri olan Yalta konferansı ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği arasında Avrupa’nın savaş sonrası yeniden yapılanmasını tartışmak amacı ile düzenlemiştir.
Cumhurbaşkanı bir kanunun tekrar mecliste görüşülmesini istiyorsa kaç gün içinde geri gönderir?
tekrar kabul edilmesi halinde bu kanunu yayımlamak zorundadır. 1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte onbeş gün içinde, TBMM’ye geri gönderir.
TANIM: Promulgation veya Türkçesiyle ısdar, bir kanunun resmî bir ilân ile yürür- lüğe konulması işlemidir.
 
Geri
Üst