AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vestibuler sinir nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vestibüler sinir nedir?​

Sekizinci kafa çifti ya da 8. kranial sinir (nervus vestibulocochlearis – vestibülokoklear sinir) olarak adlandırılan sinir, işitme ve dengeden sorumlu sinirimizdir. Vestibüler sinir, vestibülokoklear sinirin denge ile ilgili olan dalıdır.

Vestibüler nörit kalıcı mı?​

Şikâyetler, başlangıçta o kadar şiddetlidir ki hastalar tek başına yürümeyi beceremezler. Günlük hayata tamamen dönmesi için uzun bir süre geçmesi gerekir. Gençlerde iyileşme yaşlılara göre daha hızlı olur. Hastalık sonrasında kalıcı hasar meydana gelmez.

Vestibüler nörit tehlikeli midir?​

Vestibüler nörit tehlikeli midir?
Vestibüler nörit iç kulaktaki denge organından beyine sinyal taşıyan denge sinirinin iltihaplanması sonucunda şiddetli baş dönmesi (vertigo), dengesizlik, bulantı ve kusma belirtileri veren bir durumdur. Vestibüler nörite sinir dokusunu iltihaplandırma yeteneği olan virüslerin neden olduğu düşünülmektedir.

Vestibüler nörit tedavisi nedir?​

Vestibüler nörit tedavisi nedir?
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.

Vestibüler Nörinit ne kadar sürede geçer?​

Labirentit, dengenizi etkileyen bir iç kulak enfeksiyonudur. Bazen vestibüler nörit olarak adlandırılır. Çoğu insan Labirentit semptomlardan bir ila üç hafta içinde rahatlama bulur ve bir veya 1-2 ay içinde tamamen iyileşir.

Vestibüler nörit tedavi edilmezse ne olur?​

Tedavi edilmezse Kişinin bütün işlerini yapabilmesi, araba kullanabilmesi için haftalar, aylar ya da seneler boyunca beklemesi gerekebilir. Baş dönmesi belirtilerine yoğun bulantı ya da kusma eşlik edebilir. Hastada panik meydana gelir. Paniğe bağlı olarak ölüm korkusu tetiklenebilir.

Vestibüler Nörinit nasıl tedavi edilir?​

Vestibüler Nörinit nasıl tedavi edilir?
Tedavide akut dönemde ilk birkaç gün antivertijenöz ve antiemetik ilaçlarla hastalarda semptomları yatıştırıcı tedavi yapılır. Son yıllarda kortikosteroidlerin hastalığın seyrini kısalttığı düşünülmektedir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırmak için en kısa sürede vestibüler egzersizlere başlaması sağlanmalıdır.

Vestibüler duyu nasıl geliştirilir?​

Vestibüler duyu nasıl geliştirilir?
Çocuk ne kadar az dik pozisyonda durursa, kıllar arasındaki sıvı akışı o kadar çok olur ve vestibüler duyusu da o kadar güçlenir. Bu sıvının hareketini sağlamak için, çocukların bedenlerini farklı pozisyonlara sokmaları ve sık sık farklı şekillerde hareket ettirmeleri gerekir.
 
Vestibüler sinir, işitme ve denge ile ilgili olan sinirimizdir. Vestibüler sinir, vestibülokoklear sinirin denge ile ilgili olan dalıdır. Bu sinir iç kulağın denge organından beyine sinyal taşır. Vestibüler nörit, bu denge sinirinin iltihaplanması sonucunda şiddetli baş dönmesi (vertigo), dengesizlik, bulantı ve kusma gibi belirtilere neden olan bir durumdur. Genellikle virüslerin sebep olduğu düşünülmektedir.

Vestibüler nörit genellikle iyileşebilen bir durumdur. Hastaların çoğu bir ila üç hafta içinde rahatlama yaşayabilir ve birkaç ay içinde tamamen iyileşme görebilir. Tedavi genellikle yatak istirahati, semptomatik ilaçlar ve hastaların iyileşmelerini hızlandırmak için vestibüler egzersizlerin yapılması şeklinde olabilir.

Tedavi edilmediği takdirde, baş dönmesi belirtilerine yoğun bulantı ya da kusma eşlik edebilir. Hastada panik durumu oluşabilir ve paniğe bağlı olarak ölüm korkusu tetiklenebilir. Tedavide ise antivertijenöz ve antiemetik ilaçlarla semptomların yatıştırılması, kortikosteroidler gibi ilaçlar ve vestibüler egzersizler yer alabilir.

Vestibüler duyunun geliştirilmesi için çocukların dik pozisyonlarda durmaları, bedenlerini farklı pozisyonlara sokmaları ve farklı şekillerde hareket etmeleri önerilir. Bu, iç kulağın sıvısının hareketini sağlayarak vestibüler duyusunu güçlendirebilir.
 
Geri
Üst