AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vestibuler Migreni ne tetikler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vestibüler Migreni ne tetikler?​

Vestibüler migren belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan bazı uyaranlar vardır: stres ve kaygı kafein, alkol, süt ürünleri. yetersiz veya aşırı uyku uyuma.

Vestibüler migren ne kadar sürer?​

Baş hareketiyle tetiklenen ya da daha kötüleşen, tekrarlayan dengesizlik vestibüler bir sorunu işaret eden ek bulgulardır. Vertigonun süresi saniyelerden saatlere, bazen günlere uzayabilir. Bazı hastalarda ataktan sonra düzelme haftalar sürebilir. Hastaların -30’unda vertigo tipik migren aurası gibi 5-60 dakika sürer.

Migrenöz nedir?​

Migrenöz nedir?
Vestibüler migren (VM) bir diğer adıyla migrenöz vertigo bir migren çeşididir. Migren baş ağrısı özelliklerinin yanı sıra baş dönmesi, dizziness ya da denge bozukluklarının olması ile kendini gösterir. Görece yeni tanımlanmış bir baş ağrısıdır. Kişinin geçmişte ya da yeni tanı almış auralı ya da aurasız migreni vardır.

Vestibüler hastalıklar nedir?​

Vestibüler Nörit eşlik eden duyma kaybı, çınlama gibi kulak problemleri veya nörolojik problemler (felç, titreme, bilinç kaybı) olmadan aniden hızlı başlayan şiddetli vertigo (baş dönmesi) ile karakterizedir. Baş dönmesine yoğun bulantı-kusma da eşlik eder. Hastada panik meydana gelir.

Migrenöz vertigoya ne iyi gelir?​

Tedavisinde doctor kontrolünde olmak şartıyla beta reseptör blokerleri, kalsiyum kanal blokerleri, idrar sökücüler, trisiklik antidepresan ilaçlar, antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.

Migreni ne tetikler yiyecekler?​

Migreni ne tetikler yiyecekler?
Genel olarak migren ataklarını tetikleyen unsurları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Alkollü içecekler.
- Özellikle yıllanmış, tütsülenmiş, sert ve tuzlu peynirle.
- Sakatatlar.
- Karides, midye ve kalamar başta olmak üzere deniz ürünleri.
- İncir, kuru üzüm, muz, erik, maya, çikolata, avokado.
- Kuru meyve içeren ekmekler.
Vestibüler migren için hangi doktora gidilir?​
Migren ağrıları için hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurmak gereklidir.
Vestibüler Hipofonksiyon nedir?​
Bilateral vestibüler hipofonksiyon ise hastaların her iki iç kulaktaki denge organının hasarı sonucunda ortaya çıkan denge bozukluğu ile karakterizedir. Hastalar özellikle hareket halindeyken ve karanlıkta şiddetli denge bozukluğu ve osilopsiden yakınırlar.

Vestibüler denge nedir?​

Vestibüler denge nedir?
Vestibüler rehabilitasyon, dengeyi geliştirmek ve baş dönmesi ile ilgili sorunları azaltmak için çalışan egzersiz tabanlı bir programdır. Vestibüler rehabilitasyon denge tedavisidir. Daha az baş dönmesi ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak egzersizler öğretir.

Migren hastaları ne yemeli ne yememeli?​

Migren hastaları bu besinlerden uzak durmalı
- Peynir ( sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanlar)
- Alkollü içecekler.
- Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler)
- Deniz ürünleri (kalamar, karides, midye)
- Konserve besinler.
 
Vestibüler migren, bir tür migren hastalığıdır ve belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan çeşitli tetikleyiciler bulunmaktadır. Stres ve kaygı, kafein, alkol, süt ürünleri, yetersiz veya aşırı uyku uyuma gibi faktörler vestibüler migreni tetikleyebilir. Bu tetikleyicilerden uzak durmak, hastaların atakları kontrol altına almasına yardımcı olabilir.

Vestibüler migrenin süresi kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle baş hareketiyle tetiklenen veya daha kötüleşen, tekrarlayan dengesizlik belirtilerinin meydana geldiği bir durumdur. Vertigo süresi saniyelerden saatlere, hatta bazen günlere uzayabilir. Bazı kişilerde atak sonrası düzelme haftalar sürebilir. Hastaların %30'unda vertigo tipik migren aurası gibi 5-60 dakika sürülebilir.

Migrenöz vertigo, vestibüler migrenin diğer bir adıdır. Migren baş ağrısı özelliklerine ek olarak baş dönmesi, denge bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir. Kişinin daha önceden migren tanısı almış olması veya migren auralı veya aurasız olması migrenöz vertigonun belirtilerinden biridir. Tedavisi genellikle doktor kontrolünde beta blokerler, kalsiyum kanal blokerler, antidepresan ilaçlar gibi ilaçlar kullanılarak yapılır.

Vestibüler hastalıklar, ani başlayan şiddetli vertigo (baş dönmesi) ile karakterizedir. Bu duruma genellikle panik ve yoğun bulantı-kusma eşlik eder. Vestibüler nörit gibi hastalıklar genellikle duyma kaybı, çınlama gibi kulak problemleri veya nörolojik problemler (felç, titreme, bilinç kaybı) olmadan ortaya çıkar.

Migren ataklarını tetikleyen bazı yiyecekler şunlardır:
- Alkollü içecekler
- Sert ve tuzlu peynirler
- Sakatatlar
- Deniz ürünleri (karides, midye, kalamar)
- Bazı meyveler (incir, kuru üzüm, muz, erik), maya, çikolata, avokado
- Kuru meyve içeren ekmekler

Son olarak, migren hastalarının önlem alması gereken besinleri de belirtmek gerekirse:
- Sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu peynirlerden uzak durmalı
- Alkollü içeceklerden kaçınmalı
- Sakatatları (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi) tüketmemeli
- Deniz ürünlerini (kalamar, karides, midye) kontrollü tüketmeli
- Konserve besinlerden uzak durmalı

Bu önlemlere dikkat ederek migren atağınızı kontrol altına alabilir ve rahatsızlığınızın etkilerini en aza indirebilirsiniz. Tedavi sürecinde ise mutlaka bir doktora danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst