AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vesayet yetkisi hangi anayasa?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vesayet yetkisi hangi anayasa?​

Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 127. Maddesi’nde idari vesayetten bahsedilmektedir. İdare hukukunda önemli yeri vardır. İdari Vesayet Merkezi Yönetimin yerel yönetimler üzerindeki denetim yetkisine denir.
Mahalli idareler arasında hiyerarşi var mı?
Mahalli idareler için en yüksel amir, il özel idarelerde vali, belediyelerde belediye başkanı ve köyde muhtardır. Hizmet yerinden yönetim kuruluşlarında ise amir, kuruluşun yöneticisidir. Hiyerarşi yetkisi genel bir yetki iken vesayet yetkisi istisnai bir yetki olarak mutlaka kanunda düzenlenmelidir.

İdari vesayet anayasada düzenlenmiş midir?​

Anayasa’nın 127. maddesinde yer alan idarî vesayet yetkisi yerel yönetimlere tanınan ve güvence altına alınan özerkliğin istisnasıdır.
Mahalli idareler nelerdir örnek?
5018 sayılı kamu mali yönetim ve kontrol kanununa göre yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri ifade eder.
Mahalli idarelerden il özel idaresinde en üst hiyerarşik amir vali, belediyelerde belediye başkanı ve köy idaresinde de muhtardır.
İdari vesayet yetkisi ne demek?
İdari vesayet, yerel yönetimlerin kısıtlı yetkilerinin merkezi denetimin altında olduğu bir sistemdir. İdari Vesayet Nedir? İdari vesayet, esasında yerinden yönetimin sakıncalarını aşmak üzere merkezi yönetimin denetim mekanizması şeklidir.

Vesayet denetimini kim yapar?​

Merkezi yönetim, il özel idarelerinin özellikle organları, personeli, işlemleri ve eylemleri üzerinde idari vesayet denetimini gerçekleştirmektedir. Đl özel idaresinin organları, il genel meclisi, il encümeni ve validen oluşmaktadır.
İdari vesayet CBK ile düzenlenebilir mi?
İdare Hukuku Dersleri, s. 123. 1 sayılı CBK’da Cumhurbaşkanına Ofisler üzerinde tanınan yetkiler de Ofislerin ayrı kamu tüzel kişilikleri bulunduğu için idari vesayet ilkesi çerçevesinde değerlendirilmek durumundadır.
 
Geri
Üst