AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vesayet kimlere verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vesayet kimlere verilir?​

Velayet altında bulunmayan her küçük çocuk vesayet altına alınmaktadır. Akıl hastalığı veya doğuştan gelen akıl geriliği ile bağlantılı olarak hakkında hukuki kısıtlama kararı bulunan kişilere vasi tayin edilir.

Annemin vasisi nasıl olunur?​

Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Vasi olarak kim atanır?​

Vasi olarak kim atanır?
Vasi, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince tayin olunur. Mahkemenin izni ile bizzat kısıtlı tarafından tayin edilemez. Genellikle Sulh Mahkemesi, vasiliğe baba veya ananın ya da kendisine vasi tayin edilecek kısıtlı adayının gösterdiği kimseyi atar.

Vesayet hangi durumlarda olur?​

Vesayet hangi durumlarda olur?
Kişinin akıl hastası veya akıl zayıflığı nedeniyle;
- İşlerini görememesi,
- Bakımı için sürekli yardım gerekmesi ya da.
- Başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması halinde her ergin hakkında vasi atanması yönünde karar verileceği hüküm altına alınmıştır. (TMK madde 405)

Vesayet davası için özel vekaletname gerekir mi?​

Vesayet altına alınmış (kısıtlı) bir kişi adına avukat için vekaletname düzenlenirken, vesayet kararının kesinleşmesini aramaya gerek yoktur. Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Noterden vasi tayini yapılır mı?​

Vasinin tayin edilebilmesi için, mahkeme kararının olması gerekir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.

Vasi tayinini kim talep edebilir?​

Vasi tayinini kim talep edebilir?
Vasi tayin belgesi için; kişinin kendi akrabası ya da yakını, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapar. Yani birincil derecede akrabalar vasi tayini için tercih edilen kişilerdir. Ancak kesin kural değildir. Kişiye yakın biri de vasi olabilir.

Vasi vesayet altındaki kişinin mallarından yararlanabilir mi?​

Vasi vesayet altındaki kişinin mallarından yararlanabilir mi?
karar verilmesi hallerinde, vasinin defter tutma ve hesap verme yükümlülüğü yoktur. Bu halde, vesayet altındaki kişinin malları paraya çevrilirse, durum Tüzüğün 16 ncı maddesinde sözü edilen deftere vesayet makamı tarafından şerh olunur.
Vasi olan kişi bankadan para çekebilir mi?​
Araç alındığı takdirde vesayet makamına bilgi ve hesap verilmesi gerekmektedir. Eğer vesayet hesabından alınacak para ile satım işlemi gerçekleştirilecek ise bu hesaptan para çekebilmesi için vasiye izin verilecektir.
Süresiz vasilik olur mu?​
Vasi atama işlemi kural olarak 2 yıl için yapılır. Ancak vesayet makamının bu süreyi uzatması mümkündür. Süre her uzatıldığında ikişer yıl için uzamaktadır. Eğer dört yıllık süre dolduysa, vasinin vesayetten kaçınma hakkı da saklı olacaktır.

Çocuğa hangi durumlarda vasi atanır?​

Çocuğa hangi durumlarda vasi atanır?
Boşanma hali dışında evlilik birliğinin yokluk, butlan ve nisbi butlanla sona ermesi halinde çocuğun velayeti ana babadan birine verilmemişse yine küçüğe vasi atanması durumu ortaya çıkar.

Vesayet altındaki kişi ölürse ne olur?​

Vesayet altındaki kişi ölürse ne olur?
Kısıtlama kararının verilmesi halinde kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olacaktır. (TMK madde 410) Ayrıca vasinin yerleşim yeri, vesayet makamının izni olmadıkça değiştirilemeyecektir. Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir.

Hangi hallerde özel vekaletname gerekir?​

Vekalette özel yetki verilmesini gerektiren haller nelerdir?
- Sulh olamaz,
- Hakimi reddedemez,
- Davanın tamamını ıslah edemez,
- Yemin teklifinde bulunamaz,
- Yemini kabul, iade yahut reddedemez,
- Başkasını tevkil edemez,
- Haczi kaldıramaz,
- Müvekkilinin iflasına karar verilmesini talep edemez,
 
Vesayet konusunda detaylı bir bilgi vermişsiniz. Vesayet, genellikle velayet altında bulunmayan küçük çocuklar veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı gibi durumlar sebebiyle hukuki kısıtlama kararı bulunan kişiler için atanır. Vesayet altına alınan kişiler için vasi tayin edilir ve vasi genellikle Sulh Hukuk Mahkemesince belirlenir. Vasinin vesayet altındaki kişinin kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini koruması ve onu hukuki işlemlerde temsil etmesi gerekir.

Vasi atanması için vasi tayini davası açılmalı ve mahkeme kararı ile belirlenmelidir. Vasinin noterden tayin edilmesi mümkün değildir, mahkeme kararı gereklidir. Ayrıca vasi atanması için, kişinin kendi akrabası ya da yakını, yani birinci dereceden akrabalar veya kişiye yakın biri vasi tayinini talep edebilir.

Vesayet altındaki kişinin mallarından vasi yararlanabilir ancak belirli durumlarda hesap verme yükümlülüğü bulunabilir. Vasi, vesayet altındaki kişinin mallarını paraya çevirirken vesayet makamına bilgi vermek zorundadır. Araç alındığında veya paraya çevrildiğinde vesayet makamına hesap verilmesi gerekebilir.

Süresiz vasilik olmaz, genellikle vasi atama işlemi 2 yıl için yapılır ancak bu süre uzatılabilir. Vasi atanmasının belirli durumlar sona erebilir ve vesayet altındaki kişinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması vasi atanmasının sona ermesine sebep olabilir.

Özel vekaletname gerekliliği durumları arasında, sulh olamama, hakimi reddedememe, davayı tamamıyla ıslah edememe gibi durumlar yer alır. Vekaletname ile verilen yetkiler belirli sınırlar içinde olmalı ve kişinin yasal haklarına dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst