AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vesayet hangi hukuka girer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vesayet hangi hukuka girer?​

BİRİNCİ BÖLÜM Vesayet ve Denetim Makamları ile Vasi Atanması Vesayet ve denetim makamları Madde 8- Bu Tüzüğün uygulanmasında Türk Medeni Kanununun 397 nci maddesi uyarınca vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi, denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir.

Vasi atanmasını kim isteyebilir?​

Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Vesayet davası için özel vekaletname gerekir mi?​

Vesayet davası için özel vekaletname gerekir mi?
Vesayet altına alınmış (kısıtlı) bir kişi adına avukat için vekaletname düzenlenirken, vesayet kararının kesinleşmesini aramaya gerek yoktur. Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Vesayet makamı neresi?​

Vesayet makamı neresi?
Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir (MK.397).

Idari vesayet nedir hukuk?​

İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.

Vasi tayini için nereye başvurulur?​

Vasi Davası Nerede Açılır Vasilik veya vesayet altına alınma davaları Sulh hukuk mahkemesinde açılır. Vasilik davasında görevli mahkeme Sulh mahkemesidir. Dava vesayet altına alınacak kişinin ikamet ettiği yerleşim yeri adresi yetkilidir.

Kişinin kısıtlanmasını kimler talep edebilir?​

Kişinin kısıtlanmasını kimler talep edebilir?
Kişinin Kendi İsteği Üzerine Vesayet Altına Alınması Yaşlılığı, sakatlığı, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.

Hangi hallerde özel vekaletname gerekir?​

Hangi hallerde özel vekaletname gerekir?
Vekalette özel yetki verilmesini gerektiren haller nelerdir?
- Sulh olamaz,
- Hakimi reddedemez,
- Davanın tamamını ıslah edemez,
- Yemin teklifinde bulunamaz,
- Yemini kabul, iade yahut reddedemez,
- Başkasını tevkil edemez,
- Haczi kaldıramaz,
- Müvekkilinin iflasına karar verilmesini talep edemez,
Tevkil için özel yetki gerekir mi?​
Ġncelememizi, Avukatlık Kanunu çerçevesinde ele aldığımızdan, Borçlar Kanunundaki tevkile iliĢkin hükümlere sınırlı olarak girdik. Tevkil için, vekaletnamede avukata açıkça yetki verilmesi gerekir.
Vasilik kararı nasıl iptal edilir?​
Vasinin İptali Davası Nasıl Açılır? Vasilik işlemlerinin yürütüldüğü mahkemeler, Sulh Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. İptal kararı, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne konu ile alakalı vasinin iptali dilekçesi verilmesi üzerine açılır. Daha sonraki aşamada, hakim vasinin görevine son verir.

Vesayet makamı nedir idare hukuku?​

Vesayet makamı nedir idare hukuku?
Vesayet makamı, vesayete ilişkin kararı veren mahkemedir. Yani Sulh Hukuk mahkemeleridir. Vesayet makamı vesayete ilişkin kararı veren ve karar sonrası atanan vasiyi düzenli aralıklarla denetleyen, önemli malvarlıkları için tekrardan başvurulması gereken makamdır.

Vesayet altındaki kişi ölürse ne olur?​

Vesayet altındaki kişi ölürse ne olur?
Kısıtlama kararının verilmesi halinde kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olacaktır. (TMK madde 410) Ayrıca vasinin yerleşim yeri, vesayet makamının izni olmadıkça değiştirilemeyecektir. Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir.

İdari vesayet kimler arasında olur?​

İdari vesayet iki ayrı tüzel kişi arasında yer alan bir ilişkidir. Hiyerarşi ise tek bir tüzel kişilik içerisindeki ast-üst ilişkisidir. İdari vesayet ancak kanunla açıkça düzenlenmiş durumlarda kullanılabilir.
 
Vesayet hukuku, genellikle Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde düzenlenen bir alan olup, bireylerin korunması ve hukuki işlerine temsil edilmesi ile ilgilidir. Vesayet, genel olarak bir kişinin kendisinin veya başka bir kişinin işlerini yönetemediği durumlarda, yasal olarak atanan bir vasi aracılığıyla bu işlerin yürütülmesini sağlayan bir hukuki kurumdur.

Vasi atanması konusunda, Türk Medeni Kanunu'na göre, ergin kişinin kendisi yaşlılık, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi sebeplerle işlerini yönetememesi durumunda vasi atanmasını isteyebilir. Bu durumda vasi atanması için sulh hukuk mahkemesine başvurulabilir.

Vesayet davasında özel vekaletname düzenlenmesi durumunda, vesayet altına alınmış bir kişi adına avukat için vekaletname oluşturulabilir. Vasi, vesayet altındaki kısıtlının kişiliği ve malvarlığıyla ilgili bütün menfaatleri korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür. Vekaletname düzenlenirken vesayet kararının kesinleşmesi gerekli değildir.

Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi iken denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir. Vesayet altına alınmış veya kısıtlı bir kişinin vasi atanması için sulh hukuk mahkemesine başvurulabilir.

Öte yandan, idari vesayet veya yönetsel vesayet, genellikle üniter yönetim modeline sahip devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim arasında idari bütünlüğü sağlamak için kullanılan bir denetim mekanizmasıdır. Bu tür vesayet, idari hukuk kapsamında önem taşır ve belirli durumlar ve mevzuatlar çerçevesinde uygulanır.

Sonuç olarak, vesayet hukukuyla ilgili hususlar genellikle Medeni Kanun ve ilgili mevzuata dayanırken, idari vesayet ise genellikle idare hukuku kapsamında ele alınır ve belirli durumlarla sınırlıdır. Bu konularda uzman bir avukattan ya da ilgili mercilerden destek almak faydalı olabilir.
 
Geri
Üst