AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vesayet davasi ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vesayet davası ne kadar sürer?​

Vasi davası sonuçlanma süresi delil olarak gösterilen dilekçenin durumuna, vesayet altına alınacak kişiden istenen sağlık raporunun gerekliliğine ve iş yüküne bağlı olarak değişse de yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir.

Geçici vasilik nedir?​

Geçici Vesayet (Geçici Vasilik) Medeni kanuna göre vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Bu takdirde geçici vasi olan kişi zorunlu işleri yapmakla yükümlüdür.

Vasilik davası kaç para?​

Vasilik davası kaç para?
Bu fiyat tarifesi kesinlik arz etmemekle birlikte dava ve işlerde esas alınmaktadır. 2019 yılında belirlenmiş vasi davası olarak bilinen kayyım atanması davaları ile vesayet davasında avukatlık ücreti 6.100,00 TL olarak belirlenmiştir.

Geçici vesayet nedir?​

Geçici vesayet nedir?
Gecikmesinde tehlike bulunan hâllerde vesayet makamı, vasiye geçici olarak işten el çektirip bir kayyım atayabileceği gibi; gerekirse muhtemel zararı göz önünde bulundurarak vasinin mallarına ihtiyati haciz koyabilir ve tutuklanmasını da isteyebilir.

Vasi maaşı ne kadar 2022?​

Evinde yaşlı, ağır hasta ve engelli kişilere bakmakla yükümlü olan vatandaşlara evde bakım maaşı ödemesi yapılıyor. Tüm ödeme bekleyen vatandaşlar evde bakım yardımının ne zaman yatacağını sorguluyorlar. Ocak ayında 1.797 TL olan evde bakım maaşı 2022 Ocak ayında yapılan son zam ile 2.292 TL oldu..

Vasi tayini raporu ücretli mi?​

Vasi atanması için sağlık kurulu raporu alınmasının gerektiği durumlarda ilgili sulh hukuk mahkemesinden alınacak bir yazı ile tam teşekküllü bir hastanesine başvuru yapılır. Başvuru sırasında Sağlık Kurulu Rapor Ücreti ödenmesi gerektiğinde davacı veya istemde bulunan kişinin bu ücreti ödemesi gerekmektedir.

Vasi kararı noterden alınır mı?​

Vasi kararı noterden alınır mı?
Vasinin tayin edilebilmesi için, mahkeme kararının olması gerekir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.
 
Vesayet davası genellikle delil olarak gösterilen dilekçenin durumuna, vesayet altına alınacak kişiden istenen sağlık raporunun gerekliliğine ve iş yüküne bağlı olarak değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 5 ay sürebilir. Bu süreçte geçici vasilik devreye girebilir. Geçici vasilik, vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlü olabilir. Geçici vasi, zorunlu işleri yapmakla yükümlüdür.

Vasilik davası için belirlenen avukatlık ücreti genellikle dava ve iş yüküne bağlı olarak değişebilse de 2019 yılında vasi davası olarak bilinen kayyım atanması davaları ile vesayet davası için avukatlık ücreti 6.100,00 TL olarak belirlenmiştir.

Vasi atanması için sağlık kurulu raporu alınması gerektiği durumlarda, ilgili sulh hukuk mahkemesinden alınacak bir yazı ile tam teşekküllü bir hastaneye başvuru yapılarak Sağlık Kurulu Rapor Ücreti ödenmesi gerekebilir. Bu durumda davacı veya istemde bulunan kişinin bu ücreti ödemesi gerekmektedir.

Vasi kararı almak için mahkeme kararının olması gerekmektedir. Mahkeme, vasi tayini için yetki ve görevlidir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilmektedir. Ancak vasi kararı noterden alınamaz, bu kararın mahkeme kararı olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst