AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vesayet altindaki kisinin mirasi ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.830
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vesayet altındaki kişinin mirası ne olur?​

Madde 23- Vesayet altındaki kişiye ait kıymetli evrak, değerli eşya, önemli belge ve benzerleri, malvarlığının yönetimi bakımından bir engel yoksa, vesayet makamının gözetimi altında güvenli bir yere konulur.

Vasi defteri nasıl tutar?​

Vasi defteri nasıl tutar?
Defter tutma. Madde 438 – Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur. Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.

Ünvan nasil olmali?​

Türüne göre şirket unvanı seçimi
- Şahıs işletmelerinde ticaret unvanı seçilirken şahsın ad ve soyadını kullanması mecburi.
- Kolektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya hiç olmazsa ortaklardan birinin adı ve soyadını, şirketi ve şirket nevini gösterecek bir ibareden oluşması gerekiyor.

Ticaret unvanı tek başına devredilebilir mi?​

Ticaret unvanı tek başına devredilebilir mi?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredile mez. Ayrıca bir işletmenin devri, aksi devir sözleşmesinde açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur. Devir halinde devralan, unvanı aynen kullanma hakkına sahiptir.

Vesayet altındaki kişi ölürse ne olur?​

Kısıtlama kararının verilmesi halinde kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olacaktır. (TMK madde 410) Ayrıca vasinin yerleşim yeri, vesayet makamının izni olmadıkça değiştirilemeyecektir. Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir.

Vasi olan kişi ne gibi haklara sahiptir?​

Vasi olan kişi ne gibi haklara sahiptir?
Vasiler, vesayeti altındaki kimselerin malları için defter tutar, sulh hâkimine hesap verir ve bu mallar üzerinde, kural olarak tek başına tasarruf edemez. Ayrıca, yaptığı hizmetler için ücret isteme hakkına sahiptir. Vesayeti yani kendisine vasi atanmasını gerektiren kişiler kanunda tek tek sayılmıştır.

Vasi olarak bankadan nasıl para çekebilir?​

Araç alındığı takdirde vesayet makamına bilgi ve hesap verilmesi gerekmektedir. Eğer vesayet hesabından alınacak para ile satım işlemi gerçekleştirilecek ise bu hesaptan para çekebilmesi için vasiye izin verilecektir.

Vasilik defteri nedir?​

Vasilik defteri nedir?
Resmî defter :Vasi ve vesayet makamının isteği üzerine, koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamınca verilen karar gereğince vesayet altındaki kişinin, malvarlığının tutulduğu defterdir.

Ünvan neye göre belirlenir?​

Ticaret unvanı seçilirken şahsın ad ve soyadını kullanması mecburidir. Ticaret unvanı, kısaltılmaksızın yazılan ad ve soyaddan meydana gelir. Adı ve soyadı bütün harfleriyle yazılır. İşletme ile ilgili yanlış bir kanaat uyandıracak olan ifadeler hariç istenilen ekler unvanda kullanılabilir.

Unvan örnekleri nedir?​

Unvan örnekleri nedir?
Şahıs adlarıyla bir arada kullanılarak nezakete yönelik bir hitap biçimini veya şahsın ailedeki, topluluk ve toplumdaki mevkini ve akrabalık derecesini gösteren ad: Kağan, tegin, erkin, beg, hatun, paşa, ağa, hanım, abla, dede, amca, teyze, yange, bacı vb.

Ticaret unvanı devredilirse ne olur?​

Ticaret Unvanının Devri Devir hâlinde devralan, unvanı aynen kullanma hakkına sahiptir. Ticari işletmesini devreden tacir sonradan yeni bir işletme açarsa eski ticaret unvanını aynen kullanamaz; ayırt edici bir ek almak zorundadır.

Ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak devredilebilir mi?​

Ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak devredilebilir mi?
Ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredilemez. Bir işletmenin devri, aksi açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur.

Vasilik ölümle son bulur mu?​

Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir. Aynı zamanda vasilik süreye tabi olduğundan sürenin dolmasıyla süre uzatılmadan son bulacaktır. Vasi, görevini ihmal eder veya yetkilerini kötüye kullanır, borç ödemeden acze düşer ise vesayet makamı görevden alır.

Ölünce vasilik biter mi?​

Ölünce vasilik biter mi?
MADDE 479.- Vasilik görevi, vasinin fiil ehliyetini yitirmesi veya ölümüyle sona erer. MADDE 480.- Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer.

Vasi ne yapar ne yapamaz?​

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.
 
Vesayet altındaki kişinin mirası hakkında bilgi vermek isterim. Eğer vesayet altındaki kişi ölürse, kısıtlama kararının verilmesi durumunda, kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan yapılacaktır. Ayrıca, vasi olan kişiye de belirli haklar ve sorumluluklar yüklenmektedir. Vasi, vesayeti altındaki kişinin malları için defter tutar, sulh hâkimine hesap verir ve bu mallar üzerinde tek başına tasarruf edemez. Ayrıca, vasi yaptığı hizmetler için ücret talep edebilir.

Vasi olarak bankadan nasıl para çekebileceğinizi de açıklayayım. Araç alımı gibi bir durumda vesayet makamına bilgi vermeniz ve hesap vermeniz gerekir. Eğer vesayet hesabından alınacak para ile satın alma işlemi yapılacaksa, vasiye bu işlem için izin verilecektir.

Vasilik defteri konusuna da bir göz atalım. Vasilik defteri, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine denetim makamınca verilen karar gereğince vesayet altındaki kişinin malvarlığının tutulduğu resmi defterdir.

Son olarak, vasi ne yapabilir ne yapamaz konusuna da değinelim. Vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerinde temsil eder ancak kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlarda bulunamaz.

Umarım sorularınıza verdiğim detaylı cevaplar işinize yarar. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst