Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vertisol toprak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
43.047
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vertisol toprak ne demek?​

Vertisoller. Eski göl tabanlarındaki killi ve kireçli depolar üzerinde oluşan topraklardır. Toprak killi olduğu için kurak mevsimde çatlar ve bu çatlaklara üst kısımdan sürekli toprak dökülür.

Topraklar neye göre sınıflandırılır?​

Topraklar neye göre sınıflandırılır?
Genetik sınıflandırma siteminde, toprak oluş faktörlerinden iklim, bitki örtüsü, topografya, ana kaya ve zaman unsuru dikkate alınmaktadır. 1949 Toprak Sınıflandırma Sistemi diyebileceğimiz bu sınıflandırma sisteminde topraklar; zonal, azonal ve intrazonal olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır.

Terra Rossa toprak ne demek?​

Kırmızı renkli Akdeniz toprağı: Bu toprağın diğer bir adı ise Terra-Rossa’dır. Adından da bilindiği gibi Akdeniz ikliminde bulunan bir toprak türüdür. Kahverengi orman toprağı: Daha çok Karadeniz bölgesinde ormanlarda bulunan bu toprak mineral bakımından oldukça zengindir.

Vertisol toprak hangi toprak türüdür?​

Vertisol toprak hangi toprak türüdür?
b) Vertisoller: Eski göl tabanlarındaki killi ve kireçli depolar üzerinde oluşan topraklardır. Toprak killi olduğu için kurak mevsimde çatlar ve bu çatlaklara üst kısımdan sürekli toprak ve taş dökülür.
Vertisol toprakların özellikleri nelerdir?​
Vertisoller, yıl boyunca derin, geniş çatlaklara sahip killi topraklardır. Kurudukça büzülürler ve nemli olduklarında şişerler. Doğal bitki örtüsü ağırlıklı olarak çimen, savan, açık orman veya çöl çalısıdır. Çoğu vertisol, bol miktarda yağış veya sulama suyu varsa, mekanize tarım için çok uygundur.

Oluşumuna göre topraklar kaç gruba ayrılır?​

Oluşumuna göre topraklar kaç gruba ayrılır?
Toprak fiziksel, kimyasal ve organik yollar ile parçalara ayrılır ve kayaçların arasında hava, su ve canlıların girmesiyle oluşmaktadır. Yeryüzünde bulunan topraklar iklimlere, kayaçların yapılarına ve yer şekillerine göre üç başlıkta toplanmaktadır. Bunlar Zonal topraklar, Azonal topraklar ve İntrazonal topraklardır.

Kireçsiz kahverengi topraklar nedir?​

Kireçsiz Kahverengi Orman Toprakları: Bu topraklarda üstte koyu renkli bir kat ve altta bundan biraz farklı bir kat bulunur. Topraklar kireçsizdir ve reaksiyon asit, nötr veya kalevidir. Doğal verimlilikleri fazla değildir. Bazaltik Topraklar: Bunlar ağır killi, koyu renkli topraklardır ve profilleri iyi gelişmemiştir.

Preri topraklar nedir?​

Preri topraklar nedir?
Prairieler, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir.

Regosol toprak ne demek?​

Volkanik arazilerde görülen kumlu topraklardır. Ülkemizde Nevşehir yöresi gibi volkanik arazilerde yaygın olan bu gözenekli topraklar, patates tarımına oldukça elverişlidir.
 
Vertisol topraklar, eski göl tabanlarındaki killi ve kireçli depolar üzerinde oluşan topraklar olarak bilinir. Killi yapısından dolayı kurak mevsimde çatlar ve bu çatlaklara üst kısımdan sürekli toprak dökülür. Vertisol topraklarının özellikleri arasında yıl boyunca derin, geniş çatlaklara sahip olmaları, kurudukça büzülüp nemli olduğunda şişmeleri, doğal bitki örtüsünün genellikle çimen, savan, açık orman veya çöl çalısı olması ve bol yağış veya sulama suyu olduğunda mekanize tarım için uygun olmaları sayılabilir.

Topraklar genellikle genetik sınıflandırma sistemine göre sınıflandırılır. Bu sistemde toprak oluşum faktörleri olan iklim, bitki örtüsü, topografya, ana kaya ve zaman unsurları dikkate alınır. Topraklar genellikle zonal, azonal ve intrazonal olmak üzere üç kategoriye ayrılır.

Oluşumuna göre topraklar ise genellikle fiziksel, kimyasal ve organik yollarla parçalara ayrılır ve kayaçların arasında hava, su ve canlıların girmesiyle oluşur. Topraklar genellikle iklimlere, kayaç yapılarına ve yer şekillerine göre zonal, azonal ve intrazonal topraklar olarak sınıflandırılır.

Kireçsiz kahverengi topraklar kireçsiz olan, üst kısımda koyu renkli bir kat ve alt kısımda farklı bir kat bulunan topraklardır. Bu toprakların verimlilikleri doğal olarak fazla değildir. Bazaltik topraklar ise ağır, killi ve koyu renkli topraklardır, ancak profilleri genellikle iyi gelişmemiştir.

Preri topraklar, ılıman iklimlere ve yağışlara sahip bölgelerde ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların hakim olduğu ekosistemleri ifade eder. Bu topraklar genellikle prairie ekosistemlerinin bir parçası olarak kabul edilir.

Son olarak, Regosol topraklar volkanik arazilerde görülen kumlu topraklar olarak tanımlanır. Ülkemizde özellikle Nevşehir gibi volkanik arazilere sahip bölgelerde yaygın olarak görülen bu gözenekli topraklar, patates tarımı için oldukça elverişli olarak bilinir.
 
Geri
Üst