AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vertigo atagi gelince ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.602
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vertigo atağı gelince ne yapmalı?​

Dr. Bedri Özer, ‘Vertigonun hissedilmesi durumunda öncelikle güvenli bir alana çekilip hareketsiz oturulması yeterli olacaktır. Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasına çalışır.

Nörolojik vertigo nedir?​

Vertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Toplumda düşünülenin aksine bir hastalık değil bir hastalığın habercisidir.

Vertigoyu tetikleyen yiyecekler nelerdir?​

Vertigoyu tetikleyen yiyecekler nelerdir?
Bunun yanı sıra iç kulak enfeksiyonları, boyun ağrıları, metabolik hastalıklar ve alerjiler de vertigonun nedenlerinden birkaçı olmaktadır. Bunların yanında aşırı sigara içmek, alkol tüketme, çok tuzlu yemek, kafein tüketmek, çikolata yemek gibi durumlar da vertigoyu tetikleyen şeyler olmaktadır.

Vertigoya neden olan sebepler?​

Vertigoya neden olan sebepler?
Üst solunum yolu enfeksiyonları, iç kulak enfeksiyonları, boyun ağrıları, metabolik hastalıklar ve alerjiler vertigo nedenleri arasında yer alır. Stres, uykusuzluk, çok fazla sigara ve alkol kullanımı vertigoya sebep olabilmektedir.

Vertigo atakları ne kadar sürer?​

Şiddetli Vertigo atakları birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saate kadar uzayabilir. Baş dönmesine aynı zamanda bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizlik eşlik edebilir.

Vertigo beyni etkiler mi?​

Vertigo ile birlikte kulak çınlaması ve işitme kaybı ortaya çıkar. Vertigo beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucu da ortaya çıkabilir.

Kaç çeşit vertigo var?​

Kaç çeşit vertigo var?
Vertigo kaynak aldığı yapılara göre periferal ve santral vertigo olarak ikiye ayrılır. Vertigonun nedeni iç kulak veya vestibüler organlardır ve bu tür vertigo periferal, otolojik veya vestibüler vertigo olarak isimlendirilir.

Vertigo hastası ne yememeli?​

Vertigo hastası ne yememeli?
Vertigo Olanlar Ne Yememeli?
- Çay.
- Kahve.
- Tuzlu yiyecekler.
- Yemeklere ilave tuz.
- Dondurulmuş hazır gıdalar.

Vertigo olanlar nelere dikkat etmeli?​

Tuz iç kulaktaki sıvı artışına sebep olup vertigoyu tetikleyebildiğinden tuzu azaltın. Bol su için. Hızlı araç kullanmayın, araç kullanırken ani baş boyun hareketleri yapmamaya özen gösterin. Sakin sporları tercih edin.

Vertigo hastalığı kimlerde görülür?​

Hafif baş dönmelerinden günlük yaşamı olumsuz etkileyerek ayakta durabilmeyi dahi zorlaştırabilen boyutlara ulaşabilen vertigo, her 100 kişinden 3’ünde görülen bir denge bozukluğudur.

Vertigo öldürür mü?​

Vertigo öldürür mü?
Vertigo hastalığı tehlikeli olmasa da kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmak gerekir.
 
Vertigo atağı gelince ne yapılması gerektiğine dair Dr. Bedri Özer'in önerisine bakıldığında, hissedilen baş dönmesi durumunda öncelikle güvenli bir alana çekilip hareketsiz oturmanın yeterli olacağı belirtilmiştir. Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasına çalışılmalıdır.

Nörolojik vertigo, denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Hastalık değil, bir hastalığın habercisi olabilir.

Vertigoyu tetikleyen yiyecekler arasında çok tuzlu yemek, kafein tüketimi, alkol, çikolata gibi gıdalar yer alır. Ayrıca iç kulak enfeksiyonları, boyun ağrıları, metabolik hastalıklar ve alerjiler de vertigoyu tetikleyen faktörler arasında sayılabilir.

Vertigoya neden olan sebepler arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, iç kulak enfeksiyonları, metabolik hastalıklar, stres, uykusuzluk, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler yer alır. Bu durumlar vertigo atağını tetikleyebilir.

Şiddetli vertigo atakları birkaç saniye ile 24 saat arasında sürebilir. Bu ataklara bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizlik eşlik edebilir.

Vertigo beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması gibi durumlar sonucunda da ortaya çıkabilir. Ayrıca vertigo ile birlikte kulak çınlaması ve işitme kaybı olabilir.

Periferal ve santral olmak üzere iki tür vertigo bulunmaktadır. İç kulak veya vestibüler organlardan kaynaklanan vertigo periferal olarak adlandırılır.

Vertigo hastalarının tuzlu yiyecekler, çay, kahve, dondurulmuş hazır gıdalar gibi gıdalardan kaçınmaları önerilmektedir. Tuz iç kulaktaki sıvı artışına sebep olabilir ve vertigoyu tetikleyebilir.

Vertigo hastaları hızlı araç kullanmamalı, ani baş ve boyun hareketlerinden kaçınmalı, sakin sporları tercih etmeli ve bol su tüketmelidir.

Vertigo genellikle hayatı tehdit etmeyen ancak yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bu nedenle tedavi olmak önemlidir. Aynı zamanda vertigo her 100 kişiden 3'ünde görülen bir denge bozukluğudur.
 
Geri
Üst