AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Verimlilik Nedir makale?

Editör

Yeni Üye

Verimlilik Nedir makale?​

Verimlilik çalışmalarının amacı, minimum girdi ile mümkün olabilecek maksimum çıktı elde etmeye çalışmaktır. Verimlilik ekonominin makro planda gerçekleştirmek istediği amacı, mikro planda gerçekleştirmek çabasındadır. Bu açıdan verimlilik, ekonominin gerçekleştirmek istediği amaç yolunda bir araç rolü oynamaktadır.

Işletmelerin etkinliğinin ölçümünde kullanılan formül nedir?​

a) Üretim Etkililiği = Gerçekleşen Üretim / Beklenen (planlanan) Üretim b) Ekonomik Etkililik = Gerçekleşen Kar / Beklenen Kar Örneğin, gerçekleşen (fiili) çıktı miktarı 95 birim, hedeflenen çıktı miktarının 100 birim olması durumunda; Etkililik = Gerçekleşen çıktı / planlanan çıktı = 95 birim/100 birim = olacaktır …

Verimlilik ne anlama gelir?​

Verimlilik ne anlama gelir?
Genel bir tanımlama yapılırsa, verimlilik; bir üretim yada hizmet sisteminin ürettiği çıktı ile, bu çıktıyı yaratmak için kullanılan girdi arasındaki ilişkidir. Bu nedenle verimlilik, çeşitli mal ve hizmetlerin üretimindeki kaynakların –emek, sermaye, arazi, malzeme, enerji, bilgi- etken kullanımıdır diye tanımlanır.

Işletmelerde verimlilik nasıl artırılır?​

Verimliliğin artırılmasına yönelik olarak arge ve üretim süreçlerinin çağın gereklerine uygun teknolojilerle desteklenmelidir.

Yönetimde etkinlik ve verimlilik nedir?​

Etkinlik (Performans): üretim sisteminin amaçlarını gerçekleştirme derecesidir. Verimlilik bir şeyi doğru yapmak ise, etkinlik doğru şeyi yapmak olarak tanımlanabilir. Gerçekten verimlilik girdilerin ne kadar iyi kullanıldığını ölçerken, etkenlik amaçların ne ölçüde gerçekleştiğini belirler.

Verimlilik artışı ne demek?​

Verimlilik artışı ne demek?
Verimliliği yükseltmek demek, eldeki emek, sermaye ve toprak gibi üretim faktörlerinden eskisine göre daha çok ürün elde etmek demektir. Verimlilik artışları bireylerin yaşam koşullarını derinden etkilemektedir.

Verimlilik kavramı, minimum girdi ile maksimum çıktı elde etme amacını ifade eder. Bu, bir üretim veya hizmet sisteminin kullanılan kaynaklar karşılığında elde ettiği çıktı miktarını gösterir. İşletmelerde etkinlik ölçümü genellikle gerçekleşen üretim veya kar ile planlanan üretim veya kar arasındaki ilişki üzerinden yapılır. Bu da doğru işlerin yapılıp yapılmadığını gösteren etkinlik (performans) ve girdilerin ne kadar verimli kullanıldığını gösteren verimlilik arasındaki farkı ortaya koyar.

Verimliliği artırmak için işletmeler AR-GE çalışmalarıyla üretim süreçlerini modern teknolojilerle desteklemelidirler. Bu da işletmelerin rekabet güçlerini artırarak daha fazla çıktı elde etmelerine yardımcı olabilir. Verimlilik artışı ise mevcut işgücü, sermaye ve diğer üretim faktörlerinden daha fazla verim alarak daha çok ürün veya hizmet üretmek anlamına gelir.

Bu nedenle, verimlilik artışları sadece işletmeler için değil, toplum genelinde de önemli bir etkiye sahip olabilir. Daha yüksek verimlilik, ekonomik büyüme, refah artışı ve kaynakların daha etkin kullanımı gibi birçok olumlu sonucu beraberinde getirebilir. Bu yüzden verimlilik, işletmelerin ve ekonominin genelinde önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geri