AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Verimlilik nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Verimlilik nasıl hesaplanır?​

Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.

Verimlilik ölçütleri nelerdir?​

Toplam üretimin, üretimde kullanılan tüm faktörlere bölünmesiyle elde edilen oranı “toplam faktör verimliliği”, toplam üretim miktarının işgücü, hammadde, makine ve donatım gibi üretim faktörlerine oranına da o faktörün verimliliği veya “kısmi verimlilik” denilmektedir.
Hangisi verimliliğin artırılmasını sağlar?​
İşletme çatısı altındaki işgörenin pozitif bakış açısı, başarmak için gerekli gücü kendinde hissetme, işin sevilerek yapılması işbirliği, eğitim ve iletişim çalışma ortamı konularında etkili olabilmek şirkete duyulan adalet ve güven duygusu işletme verimliliğini artırılmasını sağlar.

Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?​

Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?
İşyerinde Verimliliği Artırmanın Yolları Nelerdir?
- Çalışma alanının fiziki koşulları (havalandırma, aydınlatma, ses ve gürültü yalıtımı vb.)
- İşyerindeki kurum içi ilişkiler.
- Üretim faktörleri.
- Çalışanların özellikleri ve motivasyonları
- İş gücü verimliliği.
- Teknolojik olanakların kullanımı
- Emek-ücret dengesi.

Kısaca verimlilik ne demek?​

Kısaca verimlilik ne demek?
Aslında verimlilik, üretken olma olarak açıklanabilir. İşletmenizin başarısı ve sürekliliğini sağlayacak olan çalışma ve üretkenliğinizi belirtir. Basitçe, üretim sürecine sokulan çeşitli faktörlerle (girdiler) bu sürecin sonunda elde edilen ürünler (çıktılar) arasındaki ilişkiyi ifade eder.

Işgücü verimliliği nasıl ölçülebilir?​

Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır. Bu eşitliği kullanarak, etkinliklerden başlayıp, çalışma grupları, bölümler, tüm işletme gibi çeşitli sistem düzeyleri için verimlilik göstergelerini hesaplamak mümkündür.

Verimlilik neden ölçülmelidir?​

İşletme bünyesine göre verimlilik, kıymet veya fiziki olarak ölçülerek diğer işletmelerle karşılaştırma yapabilir. Verimliliği kriter alarak yapılan karşılaştırmaların işletme hakkında bilgi veren diğer oranlar(rasyolar)’dan daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
Verimlilik ve etkinlik ilkesi nedir?​
Etkinlik, işletmenin mevcut kaynak potansiyeli ile bu potansiyelin kullanılan bölümü arasındaki ilişkiyi inceler ancak verimlilik, kullanılan kaynaklarla elde edilen çıktı arasındaki ilişkiyi yani kaynakların üretim gücünü değerlendirir.

Işletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere ne ad verilir?​

Işletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere ne ad verilir?
İşletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere insan kaynakları yönetimi denir.

Verimlilik artırma nedir?​

Verimlilik artırma nedir?
Verimlilik artırma teknikleri israfı önlemeye yöneliktir. Üretim faktörlerinden mümkün olan en yüksek düzeyde yararlanabilmek için aralarındaki ilişkilerin bilinmesi, düzenlenmesi ve ölçülmesi gerekir. Bu amaca yönelik sistematik araştırmaların tümüne İŞ ETÜDÜ denir.

Verimlilik nelerden etkilenmektedir?​

Verimliliği doğrudan etkileyen üretim faktörlerinin yanında işgücünün yeri de çok önemlidir. İşgörenin motivasyonu, ücretinin yeterli seviyede olması, işyerinin fiziki ortamının işgörenin çalışabileceği şekilde düzenlenmesi, verimliliğinde etkili olmaktadır.

Işgücü verimlilik oranı nasıl hesaplanır?​

Çıktının girdiye oranı nedir?​
Verimlilik, üretim faaliyetlerinden elde edilen çıktının fiziki miktarının bu üretim faaliyetine konan girdilerin (üretim faktörlerinin) fiziki miktarına oranıdır. Verimlilik, bir işletmede kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığını gösteren bir ölçüdür.
 
Verimlilik hesaplaması genellikle çıktıların girdilere bölünmesiyle yapılmaktadır. Yani verimlilik oranı çıktıları girdilere böler ve bu oran işletmenin kısmi veya toplam verimlilik oranını belirler. Genel formül şu şekildedir: Verimlilik = Çıktı / Girdi.

Verimlilik ölçütleri, toplam faktör verimliliği ve kısmi verimlilik olarak iki ana kategoride incelenebilir. Toplam faktör verimliliği, toplam üretimin üretimde kullanılan tüm faktörlere bölünmesiyle elde edilen orandır. Kısmi verimlilik ise, toplam üretim miktarının işgücü, hammadde, makine gibi üretim faktörlerine oranını ifade eder.

Verimliliği artırmak için işletmedeki işgörenin pozitif bakış açısı, motivasyonu, işbirliği, eğitim ve iletişim gibi faktörler önemlidir. Ayrıca çalışma ortamının düzeni, teknolojik imkanların kullanımı, emek-ücret dengesi gibi unsurlar da verimliliği artırmaya yardımcı olabilir.

Işgücü verimliliği, genellikle "Verimlilik=Çıktı/Girdi" eşitliği temel alınarak ölçülür. Bu eşitlik sayesinde farklı sistem düzeyleri için verimlilik göstergeleri hesaplanabilir.

Verimlilik ölçümü işletmenin performansını değerlendirmek ve karşılaştırmak için önemlidir. Diğer kriterlere göre işletme verimliliğini analiz etmek, işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek açısından faydalı olabilir.

Etkinlik ve verimlilik ilkesi, işletmenin mevcut kaynak potansiyeli ile bu potansiyelin kullanılan bölümü arasındaki ilişkiyi inceler. Verimlilik ise, kullanılan kaynaklarla elde edilen çıktı arasındaki ilişkiyi değerlendirir.

İnsan kaynakları yönetimi, işletmede yer alan işgücünün verimli ve etkin olarak çalıştırılmasıyla ilgilenen faaliyetlerin tümüne verilen addır.

Verimlilik artırma, israfı önlemeye yönelik tekniklerin uygulanması sürecidir. Üretim faktörlerinden en iyi şekilde yararlanmak için ilişkilerin bilinmesi, düzenlenmesi ve ölçülmesi gerekmektedir.

Verimliliği etkileyen faktörler arasında üretim faktörlerinin yanı sıra işgücü de önemlidir. İşgörenin motivasyonu, ücretleri, işyerindeki çalışma ortamı gibi unsurlar verimliliği etkileyebilir.

Çıktının girdiye oranı, yani verimlilik ölçütü, üretim faaliyetlerinden elde edilen çıktının bu faaliyet için kullanılan girdilerin oranını belirtir. Bu oran, bir işletmenin kaynaklarını ne kadar verimli kullandığını gösteren önemli bir ölçüttür.
 
Geri
Üst