- Konu Yazar
Verimlilik nasıl hesaplanır?
Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.Verimlilik ölçütleri nelerdir?
Toplam üretimin, üretimde kullanılan tüm faktörlere bölünmesiyle elde edilen oranı “toplam faktör verimliliği”, toplam üretim miktarının işgücü, hammadde, makine ve donatım gibi üretim faktörlerine oranına da o faktörün verimliliği veya “kısmi verimlilik” denilmektedir.İşletme çatısı altındaki işgörenin pozitif bakış açısı, başarmak için gerekli gücü kendinde hissetme, işin sevilerek yapılması işbirliği, eğitim ve iletişim çalışma ortamı konularında etkili olabilmek şirkete duyulan adalet ve güven duygusu işletme verimliliğini artırılmasını sağlar.
Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?
Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?İşyerinde Verimliliği Artırmanın Yolları Nelerdir?
- Çalışma alanının fiziki koşulları (havalandırma, aydınlatma, ses ve gürültü yalıtımı vb.)
- İşyerindeki kurum içi ilişkiler.
- Üretim faktörleri.
- Çalışanların özellikleri ve motivasyonları
- İş gücü verimliliği.
- Teknolojik olanakların kullanımı
- Emek-ücret dengesi.
Kısaca verimlilik ne demek?
Kısaca verimlilik ne demek?Aslında verimlilik, üretken olma olarak açıklanabilir. İşletmenizin başarısı ve sürekliliğini sağlayacak olan çalışma ve üretkenliğinizi belirtir. Basitçe, üretim sürecine sokulan çeşitli faktörlerle (girdiler) bu sürecin sonunda elde edilen ürünler (çıktılar) arasındaki ilişkiyi ifade eder.
Işgücü verimliliği nasıl ölçülebilir?
Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır. Bu eşitliği kullanarak, etkinliklerden başlayıp, çalışma grupları, bölümler, tüm işletme gibi çeşitli sistem düzeyleri için verimlilik göstergelerini hesaplamak mümkündür.Verimlilik neden ölçülmelidir?
İşletme bünyesine göre verimlilik, kıymet veya fiziki olarak ölçülerek diğer işletmelerle karşılaştırma yapabilir. Verimliliği kriter alarak yapılan karşılaştırmaların işletme hakkında bilgi veren diğer oranlar(rasyolar)’dan daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz.Etkinlik, işletmenin mevcut kaynak potansiyeli ile bu potansiyelin kullanılan bölümü arasındaki ilişkiyi inceler ancak verimlilik, kullanılan kaynaklarla elde edilen çıktı arasındaki ilişkiyi yani kaynakların üretim gücünü değerlendirir.
Işletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere ne ad verilir?
Işletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere ne ad verilir?İşletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere insan kaynakları yönetimi denir.
Verimlilik artırma nedir?
Verimlilik artırma nedir?Verimlilik artırma teknikleri israfı önlemeye yöneliktir. Üretim faktörlerinden mümkün olan en yüksek düzeyde yararlanabilmek için aralarındaki ilişkilerin bilinmesi, düzenlenmesi ve ölçülmesi gerekir. Bu amaca yönelik sistematik araştırmaların tümüne İŞ ETÜDÜ denir.