AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Verilen depozito gider yazilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Verilen depozito gider yazılır mı?​

Kasa veya bankada tutarak bir taraftan gelir diğer taraftan da borç olarak gider kaydedebilir. Bu nedenle, alınan depozito ve teminatlar gerçek bir borç gibi değerlenmelidir.

Verilen depozito ve teminatlar hangi hesapta izlenir?​

Verilen depozitoların/teminatların bir yıldan az süreli olması halinde DÖNEN VARLIKLAR grubunda yer alan 126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR başlıklı hesapta, bir yıldan uzun süreli olması halinde ise DURAN VARLIKLAR grubunda yer alan 226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenmesi gerekir.

Güvence bedeli hangi hesapta izlenir?​

Güvence bedeli hangi hesapta izlenir?
Güvence bedeli ödemesi yapan aboneler alacaklı olduklarından güvence bedellerini 126/226- Verilen Depozito ve Teminatlar hesabında muhasebeleştirmelidirler.

Alınan depozito ve teminatlar hesabı hangi karakterde bir hesaptır?​

Alınan depozito ve teminatlar hesabı hangi karakterde bir hesaptır?
326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı: Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

126 nasıl çalışır?​

126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR (MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLİ AÇIKLAMALAR) İşletmece üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

Güvence bedeli ne demek?​

Elektrikte güvence bedeli -teminat bedeli olarak da bilinir- görevli elektrik şirketi tarafından, tüketicinin mevcut kullanım yerinin değişmesi ya da sözleşmesinin sona ermesi durumunda tüketilen elektrik enerjisi miktarının ücretini teminat altına almak için tahsil edilen bir bedeldir.

Güvence bedelinde KDV olur mu?​

Güvence bedelinde KDV olur mu?
Buna göre, elektrik abonelerinden tahsil edilen güvence bedellerinin, aboneliğin kapatılması halinde şirketiniz tarafından güncellenerek geri ödenmesi işlemi, bir teslim veya hizmet ifası kapsamında değerlendirilemeyeceğinden katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır.

Teminat Hesabı ne demek?​

Teminat Hesabı ne demek?
Artırma ve eksiltmeye girenlerden garanti karşılığı alınan para.
Stopaj vergisinden kimler muaf?​
Kimler Kira Stopajı Vergisinden Muaftır?
- Maaşlarını yurt dışından alan kişiler.
- Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
- Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler.
Banka komisyon giderleri hangi hesapta izlenir?​
Finansman Giderinin Kapsamı Bilindiği üzere, 780 no.lu Finansman Gideri Hesabı, işletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon vb. giderlerin izlendiği hesaptır.

Verilen depozito stopaja tabi mi?​

Verilen depozito stopaja tabi mi?
Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak. Kira Depozitosu Stopaja Tabi Mi? brüt üzerinden yüzde 22 kira stopajı olarak kesiliyor.

Alınan depozito ve teminatlar hangi hesap grubunda izlenir?​

Alınan depozito ve teminatlar hangi hesap grubunda izlenir?

Komisyon gelirleri hangi hesapta izlenir?​

Esas faaliyet konusunda elde edilen gelirler 600 hesap da takip edilir.

Kimler stopaj vergisi ödemez?​

Hatırlatmak gerekir ki bir kiracı; eğer basit usulde vergilendirilen bir gelir vergisi mükellefi ise; kiraladığı işyeri için stopaj ödeme yükümlülüğü altında değildir. Stopaj oranı brüt kiranın %20’si; net kiranın ise %25’idir.
 
Verilen depozito gider yazılır mı sorusuna, evet, verilen depozito veya teminatlar işletme için bir maliyet oluşturduğundan gider olarak kaydedilir. Bu tutarlar, kasa veya bankada tutularak, bir taraftan gelir diğer taraftan borç olarak kaydedilir.

Verilen depozito ve teminatlar genellikle 126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenir. Eğer verilen depozito veya teminat bir yıldan az süreli ise DÖNEN VARLIKLAR grubunda, bir yıldan uzun süreli ise DURAN VARLIKLAR grubunda yer alan 226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenmelidir.

Güvence bedeli, genellikle aboneler tarafından ödenen bir tutardır ve alacaklı pozisyonunda olduğu için 126/226 VERİLEN DEPOZITO VE TEMİNATLAR hesabında muhasebeleştirilir. Bu hesap güvence bedelleri için kullanılan bir hesaptır.

Alınan depozito ve teminatlar ise 326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı adı verilen bir hesapta izlenir. Bu hesap üçüncü kişilerin yapacakları işlerin geri verilmesini sağlamak amacıyla alınan depozito ve teminatların izlendiği bir karakterdedir.

Dolayısıyla, işletmeler verilen depozito ve teminatları 126/226 hesaplarda, güvence bedellerini 126/226 hesaplarda, alınan depozito ve teminatları ise 326 hesabında izlemelidir. Bu hesaplama ve muhasebeleştirme işlemleri işletmenin mali tablolarını düzgün bir şekilde tutmasına yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst