Veri toplamanin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Veri toplamanın amacı nedir?​

Bütün veri toplama çalışmalarının amacı, daha sonra zengin veri analizine çevirecek olan kaliteli kanıtları yakalamak ve ortaya atılan sorulara inandırıcı ve güvenilir bir cevap oluşturulmasını sağlamaktır.
Veri toplama işlemine ne denir?
Bazı durumlarda araştırmacılar, araştırma yaptıkları konu ile ilgili veriyi kendileri toplar. Bu tür veri toplama işlemine ise birincil veri toplama yöntemi denmektedir.

Istatistik ne amaçla kullanılır?​

Belirli bir amaç için verilerin toplanması, sınıflandırılması, çözümlenmesi ve sonuçlarının yorumlanması esasına dayanır. İstatistik doğa bilimlerinden sosyal bilimlere kadar geniş bir alanda uygulanabilmektedir. Aynı zamanda iş dünyası ve hükûmetle ilişkili tüm alanlarda karar almak amacıyla kullanılır.
Veri nedir veri örnekleri?
Bir veya birden fazla bilgiden oluşan kümedir. Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir. Yaş, isim, telefon numarası, bir toplama işleminin sonucu ya da sınıfın yaş ortalaması birer veridir.

Veri analizi neden yapılır?​

Veri analizi, kurumların ve işletmelerin daha iyi kararlar almak, müşterilerine hizmet etmek ve üretkenliği ve geliri artırmak için ihtiyaç duydukları bilgileri edinmeleri için kanıtlanmış bir yoldur. Üretici firmalar için veri analizinin en önemli noktası ise üretimden veri toplama işlemidir.
Verilerin birimlerden toplandığı ilk haline ne ad verilir?
Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir. Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa ise birincil veri olmaktadır.

Istatistiki çalışmalarda hakkında bilgi elde edilmek istenen ve araştırmaya konu olan bütün birimlere ne ad verilir?​

Hakkında araştırma yapılacak birimler topluluğuna evren denir. Planlanan bir istatistiksel araştırma için tanımlanan sonlu evrenin bütün birimleri üzerinden araştırmaya konu olan değişkenler itibarıyla veri derleniyorsa yapılan işleme tamsayım denir.
İstatistik okuyan nerelerde çalışır?
Verilerle araştırma yapan tüm şirketlerde çalışır. Devlet İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, TSE, TÜBİTAK, tüm finans kurumları ve araştırma şirketleri aklıma gelen ilk kuruluşlardır.

İstatistik bilimi neden önemlidir?​

Sonuçlarımızı anlamlı ve kullanışlı şekilde özetlememizi sağlar. Genel sonuçlar çıkarmamızı sağlar. Tahmin yapmamızı sağlar. Karmaşık olayların altında yatan nedenleri analiz etmemizi sağlar.
 
Geri
Üst