AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Veri sikistirma neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Veri sıkıştırma neden yapılır?​

Veri sıkıştırma, bilgisayardaki veya belleği olan herhangi bir elektronik cihazdaki verilerin daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılması anlamına gelir. Bilgisayarda, Windows işletim sistemi altında en yaygın olan veri (dosya) sıkıştırma programları WinZip ve WinRAR iken Linux sisteminde ise Gzip, Bzip2’dır.
Veri sıkıştırmada kullanılan teknikler nelerdir?
En çok kullanılan olasılık tabanlı teknikler; Huffman Kodlaması ve Aritmetik Kodlama’dır. Sözlük tabanlı kodlamada ise, sık tekrarlanan sembol grupları için tek bir sembol kullanılması ile sıkıştırma yapılır. En çok kullanılan sözlük tabanlı teknikler; LZ77, LZ78 ve LZW yöntemleridir.

Veri sıkıştırma algoritmaları nelerdir?​

Kayıpsız sıkıştırma alanında en çok bilinen ve kullanılan algoritmalar;
Dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapılır?
WinRAR’da Zip Nasıl Yapılır?
- Sıkıştırmak istediğiniz dosya ya da klasörün üzerine sağ tıklayın.
- “Arşive ekle” seçeneğine basın.
- “Genel” sekmesinde sıkıştırma yöntemini “zip” olarak ayarlayın.
- İşlemin tamamlanmasını bekleyin.
- İşlem tamamlandıktan sonra dosyanın boyutu küçültülecektir.
Ancak mp3 ve wma ses dosyalarına göre daha düşüktür. Uygulama testlerinde elde edilen ortalama sıkıştırma oranı 5:1’dir.
Görüntü sıkıştırma teknikleri nelerdir?
Aşağıda JPEG sıkıştırma tekniğine ait bazı alt kolları bulunmaktadır.

Huffman kodlaması nasıl yapılır?​

Ağacın en tepesinden aşağıya doğru ilerlerken sola ayrılan dal için 0, sağa ayrılan dal için 1 kodu verilir. Yukarıda koyu rakamlar karakter sayısını (kullanım sıklığı-frekans) gösterir, eğik rakamlar ise bit kodlarını gösterir. Bu ağaç “ABC” karakterlerinden oluşan bir veri kümesi için üretilmiştir.
Kayıplı ve kayıpsız veri sıkıştırma nedir?
Kayıplı sıkıştırma size alandan tasarruf etme şansı sunarken kaliteden ödün vermenizi ister. Kayıpsız sıkıştırma ise hem çok daha fazla dosya formatını destekler hem de kalitenin bozulmadan size belli bir oranda alan tasarrufu sağlar.

JPEG formatında fotoğraf nasıl olur?​

“File”a (Dosya) tıkla, ardından “Export As”a (Dışa Aktar) tıklayarak JPEG dosya biçimini seç. Birkaç seçeneğin bulunduğu bir diyalog kutusu açılacaktır. “JPEG”i seç.
JPEG kodlama nedir?
JPEG, Joint Photographic Experts Group (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.
Çoğu işletim sistemindeki dahili sıkıştırma yazılımı, tek bir ZIP dosyasında azami 4 GB boyutundaki verileri sıkıştırır. Eğer bundan daha büyük bir dosyayı sıkıştırman gerekiyorsa, üçüncü taraf bir sıkıştırma program indirip kurman gerekecektir.
Dosyayı nasıl Ziplenir?
Klasörün üzerine sağ tıkla. “Sıkıştır” seçeneğine tıkla. Klasör ZIP dosyası olarak sıkıştırılacak. Yeni ZIP dosyası, sıkıştırdığın klasörle aynı yerde olacak. Dosya gezgininde birden fazla dosya da seçebilirsin; hepsini seçtikten sonra sağ tıkla ve yukarıdaki adımları takip et.

Görüntü aşırı sıkıştırılmış ne demek?​

Görüntü sıkıştırma, bir görüntü dosyasını orijinal dosyadan daha az yer kaplayacak şekilde kodlama veya dönüştürme işlemidir. Bir görüntü dosyasının boyutunu, kalitesini daha fazla etkilemeden veya düşürmeden azaltan bir tür sıkıştırma tekniğidir.
Sıkıştırılmış fotoğraf ne demek?
Kayıpsız sıkıştırma, görüntünün herhangi bir kalite kaybı olmaksızın azaltıldığı sıkıştırmayı ifade eder. Genellikle bu, gereksiz meta verileri JPEG ve PNG dosyalarından kaldırılarak yapılır. RAW, BMP, GIF ve PNG resim formatlarından tümü kayıpsız sıkıştırmayı destekler.
 
Geri
Üst