AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Verginin vergi sorumlulari tarafindan kesintiye tabi tutularak vergi dairesine odenmesine ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.189
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Verginin vergi sorumluları tarafından kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenmesine ne ad verilir?​

Tahsil: Madde 23 – Verginin tahsili, kanuna uygun surette ödenmesidir. Tahakkuku tahsile bağlı vergiler: Madde 24 – Mahiyetleri itibariyle tahakkuku tahsile bağlı vergilerde, verginin tahsili tahakkuku da içine alır.

Verginin konusu ile vergi mükellefi arasında kurulan bağlantı ifade eden kavram nedir?​

Bu bağlamda ödeme gücüne-mali güce sahip olup diğer bir deyişle vergi konusu ile bağlantı kuran, vergiyi doğuran olayı kendi kişiliğinde gerçekleştiren ve vergi borcunu da kendi malvarlığından ödeyecek olan kişiye yükümlü ya da mükellef adı verilir.

Vergi borcu kural olarak ne ile başlar?​

Vergi borcu kural olarak ne ile başlar?
1. Verginin Tarhı Verginin tarhı, vergilendirme aşamalarından ilki olup, tarh işlemi özetle, “vergi borcunun ve miktarının, mükellef nezdinde tespit edilmesi” anlamına gelmektedir. Kural olarak vergiler, mükelleflerin beyanı üzerinden tarh edilir.

Vergiyi kim koyar?​

Vergiyi kim koyar?
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.

153 a ne demek?​

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 153/A maddesinde yapılan düzenleme ile sahte fatura düzen lemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirenler bir defa tespit edildikten sonra, farklı tüzel kişilik ve şahıs işletmeleri bünyesinde aynı fiilleri işlemelerinin engellenmesi amaçlanmıştır.

VUK 160 A nedir?​

Sahte belge düzenleme ve kullanma filleri ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi, vergiye uyum seviyesinin yükseltilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin etkinliğinin artırılması amacıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununa 160/A maddesi eklenmiştir.

Tahsil zamanaşımının başlangıcının tespitinde aşağıdakilerden hangisi dikkate alınır?​

Tahsil zamanaşımının başlangıcının tespitinde aşağıdakilerden hangisi dikkate alınır?
Bunlar tarh ve tahsil zamanaşımıdır. Tarh zamanaşımı 213 sayılı VUK’nunda tahsil zamanaşımı ise 6188 sayılı AATUHK’da düzenlenmiştir. Tahsil zamanaşımı ödeme vadesine ulaşmış bulunan verginin tahsil edilebilirlik süresi ile ilgilidir.

Vergide 4 T kuralı nedir?​

Vergide 4 T kuralı nedir?
Vergilendirme süreci vergiyi doğuran olayla başlar ve dört önemli aşamayı içerir. Buna da “4 T” kuralı denilir. Tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil… Bu aşamalar usule uygun gerçekleşmezse vergilendirme süreci de tamamlanmamış olur.

Kimler özel esaslara alınır?​

Sahte veya yanıltıcı fatura düzenleyenler, kullananlar, naylon fatura ticareti yapanlar, defterlerini kaybeden veya ibraz etmeyenler, adresinde bulunamayanlar, beyanname vermeyenler, işçi sayısı – makine teçhizat ve işyeri durumu itibariyle yetersiz olmasına rağmen yüksek KDV matrahı beyan edenler, KDV yönünden …

Işi bırakma bildirimi nedir?​

1 ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. bir ay içerisinde bu durumu bağlı bulundukları vergi dairesine “İşe Başlama/İşi Bırakma Bildirimi” veya dilekçe ile bildirmesi gerekmektedir. mirası reddetmemiş mirasçılardan herhangi biri tarafından bildirilmesi diğer mirasçıları bu ödevden kurtarır.

160 A yoklaması nedir?​

160 A yoklaması nedir?
Vergi Usul Kanunu 160/A Maddesi İle Amaçlananlar Bu mücadele beyana dayalı vergileme sisteminde mükelleflerin beyannameleri ve bildirimleri üzerinden elde edilen bilgilerden hareketle sahte belge düzenleme riski yüksek olan mükellefler listelenmekte bir nevi kategoriye tabi tutulmaktadır.

Toplu düzeltme yetkisi kime aittir?​

Toplu düzeltme yetkisi kime aittir?
Bu Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı vergi dairesinin görev ve yetkilerini haiz olarak faaliyete geçen vergi dairesi başkanlıklarında düzeltme yetkisi vergi dairesi başkanına ait olup, başkan bu yetkisini ilgili grup müdürlerine ve/veya müdürlere devredebilir.

Aşağıdakilerden hangisi şekli vergi hukukunu ifade eder?​

Vergi yargılama hukuku şekli vergi hukukunun alt dal- larından biri olarak nitelenir. Vergi alacağının cebren takip ve tahsili usulleri ile bu tür kamu alacaklarının güvence altına alınma- sını sağlayan tedbirleri düzenleyen kurallardan oluşan vergi icra hukuku da şekli vergi hukukunun bir alt dalı niteliğindedir.

Kanuni süre nedir?​

Bazı hallerde süreler hiç gösterilmemiş veya açıkça belirtilmemiştir. Bu durumlarda 15 günden az olmamak üzere süreyi vergi idaresi belli eder ve ilgiliye bildirir (VUK Madde 14). Kanunda açıkça belli edilen süreler kanuni süreler, idarece bildirilen süreler idari süreler olarak adlandırılmıştır.

Vergi ödevi ne demek?​

Vergi ödevi ne demek?
VI. Vergi Ödevi Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Düzeltme yetkisi nedir?​

Düzeltme yetkisi nedir?
Vergi Usul Kanununun 120. maddesi, Vergi hatalarının düzeltmesi yetkisini Vergi Dairesi müdürüne vermiştir. Vergi dairesi, tereddüt edilmeyecek derecede açık vergi hatalarını tespit ettiği takdirde kendiliğinden düzeltir. Mükellefin düzeltme başvuruları üzerine de gerekli inceleme yapılarak düzeltme işlemi yapılabilir.

Hataların düzeltilmesi nedir?​

HMK’nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir. Hükümden önceki dönemde maddi hataların düzeltilmesi, HMK`nın 183. maddesi hükmü uyarınca yapılır.

Vergi dairesi yoklama memuru neye bakar?​

Vergi dairesi tarafından yapılan yoklamaların en yaygın gerekçesi, mükelleflerin maddi anlamda attığı her adımı incelemek şeklinde tanımlanabilir. VUK’un 127. maddesinde de belirtildiği gibi, yoklamanın amacı mükellefiyetle ilgili kayıtları araştırmak ve tespit etmektedir.

Şekli vergi nedir?​

Şekli vergi nedir?
Etiket: Şekli Vergi Ödevleri Tüzel kişilerin vergi yükümlüsü ya da vergi sorumlusu olmaları durumunda bunlara düşen vergi ödevlerinin kanunî temsilcileri tarafından yerine getirileceğini ifade eden Vergi Usul Kanunu (=VUK.)

Düzenleyici süre ne demek?​

Düzenleyici süre ne demek?
Düzenleyici süreler: Bu süre türü vergi idare ve yargı organlarına görevleri ile ilgili bazı işlemleri belli süreler içinde yapmaları hususunda hedef gösteren program niteliğindeki sürelerden oluşur. Bunlara uyulmaması durumunda uygulanacak herhangi bir yaptırım mevcut değildir.

Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün nasıl hesaplanır?​

Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak’ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak’tır.

Vergi sorumlusu ne demektir?​

Vergi sorumlusu Vergi hukuku alanında “sorumluluk” kavramı, kendisi mükellef olmadığı halde, mükellefle olan ilişkisi nedeniyle vergilendirme ile ilgili maddi ve/veya şekli ödevlerin yerine getirilmesinden üçüncü kişileri de sorumlu tutmak için kullanılmaktadır.
 
Vergi hukuku ile ilgili verilen bilgileriniz oldukça detaylı ve bilgilendirici. Verginin vergi sorumluları tarafından kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenmesine "tahsil" adı verilir. Vergi konusunun vergi mükellefi arasında kurulan bağlantıyı ifade eden kavram ise "mükellef" veya "yükümlü" olarak adlandırılır. Vergi borcu kural olarak, verginin tarh edilmesi ile başlar. Vergiyi kimin koyduğu ise TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tarafından belirlenir.

Tahsil zamanaşımının başlangıcının tespitinde tarh ve tahsil zamanaşımı dikkate alınır. Vergide "4 T" kuralı ise vergilendirme sürecinin dört önemli aşamasını yani tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil aşamalarını ifade eder. Özel esaslara alınanlar ise sahte veya yanıltıcı fatura düzenleyenler, naylon fatura ticareti yapanlar gibi vergiye uyum sağlamayan kişilerdir.

İşe başlama veya işi bırakma durumlarında vergi dairesine bildirim yapılması gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan 160/A maddesi düzenlemesi ile vergi mükelleflerinin faaliyetleri dikkate alınarak sahte belge düzenleme riski yüksek olanlar belirlenebilir. Vergi dairesi yetkilileri, vergi ile ilgili hataları düzeltme yetkisine sahiptir. Ayrıca, vergi dairesi yoklama memurları mükelleflerin kayıtlarını inceleyerek vergiye uygunluğunu denetlerler.

Şekli vergi, tüzel kişilerin vergi yükümlülüğünü kanuni temsilcilerinin yerine getirmesi kuralını ifade eder. Düzenleyici süreler ise vergi idare ve yargı organlarının belirli işlemleri belli süreler içinde yapmalarını hedefleyen sürelerdir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün hesaplaması, tebliğ tarihini takip eden günden başlayarak hesaplanır.

Vergi sorumlusu, vergi mükellefi olmayan ancak vergiyle ilgili yükümlülüğü olan kişileri ifade eder. Vergi hukuku alanında "sorumluluk" kavramı, vergilendirme ile ilgili ödevleri yerine getirmeyen üçüncü kişileri sorumlu tutmak için kullanılan bir terimdir. Verdiğiniz bilgilerle vergi hukuku konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak mümkün. Herhangi bir konuda daha derin bilgiye ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst