AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Verginin tabana yayilmasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Verginin tabana yayılması ne demek?​

Vergiyi tabana yaymakla kastedilen başlıca hususlar; kayıt dışılığın önlenmesi, vergi adaletinin sağlanması, vergi politikalarının ülke ekonomisinin gelişmesi yönünde adımlar atılması, teşvik politikasının adil olması, vergi bilincinin artırılması şeklinde sayılabilir.

Vergi Piramitleşmesi ne demek?​

Vergi piramitleşmesi, yayılı muamele vergilerinde ortaya çıkan ve malın vergilendirilmiş kısmının, üst üste bir kaç kez vergilendirilmesi neticesinde oluşan aşırı vergileme durumudur.

Yayılı muamele vergisi ne demek?​

Yayılı muamele vergisi ne demek?
Yayılı Muamele vergisinde bir ürün üretimden dağıtıma tüketime kadarki her aşamada ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Fakat; sonrasında fiili ve kanuni vergi oranı arasında büyük farklar olmaktadır. Yayılı Muamele Vergisi çok riskli olduğundan dolayı 1985 yılında katma değer vergisi uygulanmaya başlanmıştır.

Geniş tabanlı vergi ne demek?​

Geniş tabanlı vergi ne demek?
Genel (Geniş Tabanlı) Vergiler; Mükellefin sahip olduğu değerlerin bir bütün olarak, parçalarına ayırmadan vergilendirilmesidir. Örneğin, KDV, Gelir Vergisi. Özel (Dar Tabanlı) Vergiler; Mükellefin sahip olduğu değerlerin bir bütün olarak değil, parçalarının vergilendirilmesidir.

Sermayenin tabana yayılması ne demek?​

Bir çözeltide yüksek konsantrasyonlu bir bölgeden daha seyreltik bölgeye iyon veya molekül gibi çeşitli türler tarafından (konveksiyon ve göç ile birlikte) yükün taşınması.

KDV vergi Piramitleşmesine neden olur mu?​

Yayılı gider vergilerinden olan Katma Değer Vergisi (KDV) vergi piramitleşmesinin olmadığı dolaylı bir vergidir.

Vergi Piramitleşmesine neden olan vergi?​

Vergi Piramitleşmesine neden olan vergi?
Vergi Piramitleşmesine en fazla neden olan vergi şüphesiz katma değer vergisi ve ileride de belirtileceği gibi bu Katma Değer Vergisi Kanununa yapılan atıflar. 3065 sayılı Kanunun 10’uncu maddesine göre; katma değer vergisinin matrahı işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel.

ÖTV yayılı bir muamele vergisi midir?​

ÖTV yayılı bir muamele vergisi midir?
kazanılan gelirin harcanmasında alınan vergilerdir.arz sırasında ve nihai tüketimde alınabilir. toplu muamele ve yayılı muamele vergisi diye iki türü vardır. ötv, kdv, bsmv(banka ve sigorta muameleri vergisi), diye gider.

Istihlak vergisi ne demek?​

İstihlak vergisi: (iktisat) Mal ve hizmetlere eklenen dolaylı vergi, tüketim vergisi.
 
Verginin tabana yayılması, bir ülkedeki vergi yükünün toplumun geniş kesimlerine eşit bir şekilde dağıtılması anlamına gelir. Bu durumda vergi yükü sadece belirli kesimler üzerinde değil, geniş bir tabana yayılarak herkesin adil bir şekilde vergi ödemesi sağlanır. Verginin tabana yayılması adil bir vergi sisteminin temel prensiplerinden biridir ve vergi adaletini sağlamanın yanı sıra kayıt dışılığı önlemeye de yardımcı olur.

Bu prensipte, vergi gelirleri genellikle kayıtlı işletmelerin faaliyetlerinden, tüketimden veya gelirlerden elde edilir ve vergi ödemeleri toplumun geniş bir kesiminden toplanır. Böylece vergi sistemi daha şeffaf ve adil hale gelirken, devletin gelir kaynakları da çeşitlenmiş olur. Verginin geniş bir tabana yayılması ayrıca vergi politikalarının ekonomik büyüme ve gelişme yönünde etkili olmasını da sağlar.

Genel anlamda, verginin tabana yayılması ülke ekonomisine ve toplumun refahına olumlu katkılar sağlayan bir ilkedir. Bu prensip, vergi yükünün daha adil bir şekilde paylaşılmasını ve vergi gelirlerinin sürdürülebilir şekilde artmasını amaçlar.
 
Geri
Üst