Vergilendirmede Kanunilik ilkesinin istisnasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergilendirmede Kanunilik ilkesinin istisnası nedir?​

Kanun koyucu vergiyi nasıl koyacağını, anayasal sınırlara uymak koşuluyla, saptamakta serbesttir. Anayasada öngörülen usullere uygun olarak çıkartılmış bir kanunla konulan vergi, ekonomik koşullara ve genel adalet düşüncelerine aykırı düşse de bu durum, onun kanunilik niteliğini etkilemez.

Kanunsuz vergi olmaz ne anlama gelir?​

Birincisi “temsilsiz vergi olmaz” ilkesi, diğeri de “kanunsuz vergi olmaz ilkesi”dir. Kişi hak ve özgürlüklerini koruyarak adaletli bir vergi sisteminin oluşturulmasında, vergilerin kanunla koyulması, adaletli ve eşitlik ilkesine göre dağıtılması devletlerin asli görevidir.
Temsilsiz vergi olmaz ne demek?
“Temsilsiz vergileme olmaz” (no taxation without representation) kuralı, verginin halkın seçtiği temsilcilerin oluşturduğu yasama organı tarafından çıkarılacak kanunla konulması, değiştirilmesi ve kaldırılmasını ifade eder.
Hukukilik ilkesi ne demek?
Hukukilik ilkesi, yasalarla belirlenmiş vergileme kurallarının genel hukuk kurallarına uygun olmasını ifade etmektedir. Bu anlamda hukukilik ilkesi, kanunilik ilkesinin üstünde ve kanunilik ve adalet ilkelerini de kapsayan, içine alan bir ilkedir.

Yasallık ilkesi nedir?​

Kanunsuz suç ve ceza olmaz, diğer bir deyişle suçta ve cezada kanunilik ilkesi (kanunilik İlkesi), devletin cezalandırma yetkisini sınırsız ve keyfi bir biçimde kullanmasını önleyerek bireye devlet müdahalesine karşı güvence sağlar.

1982 Anayasasının 73 maddesine göre vergi resim harç gibi mali yükümlülükler nasıl konulur kaldırılır ve değiştirilir?​

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kurulu’na verilebilir.
Anayasanın 75 maddesi nedir?
Madde 75 – (Değişik: 23/7/1995 – 4121/8 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur.
Özel olarak vergi yükümlülüğünün anayasaya uygun kanunlarla konulması değiştirilmesi ve kaldırılması anlamına gelen ilke nedir?
Vergilerin kanunîliği ilkesi, kişiler yönünden, vergilerin yasama organı tarafından kanunla konulması-değiştirilmesi-kaldırılması anlamını taşırken; devlet yönünden de, yürürlükte bulunan kanunlara göre doğmuş olan vergiyi almak zorunda olmasını ve ödenmeyen verginin hukukî cebre dayanarak tahsil edilmesini ifade …
İngiltere’de 1215 yılında büyük özgürlük fermanı “magna carta libertatum” ile kralın vergilendirme yetkisi soylular ve din adamları yararına sınırlandırılmıştır. Bu ferman “temsilsiz vergi olmaz” veya “yasasız vergi olmaz” ilkesi yönünde atılan ilk adımdır.
Vergilerin kanuniliği ilkesi, vergilere ilişkin düzenlemelerin gerek şekli, gerek maddi anlamda kanunla yapılmasını zorunlu kılar. Şekli anlamda kanun, Anayasada belirlenen kanun koyma usulüne uygun olarak, yasama organı tarafından çıkartılır.
Kanunilik ilkeleri nelerdir?
Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi Nedir? Kanunsuz suç ve ceza olmaz, diğer bir deyişle suçta ve cezada kanunilik ilkesi (kanunilik İlkesi), devletin cezalandırma yetkisini sınırsız ve keyfi bir biçimde kullanmasını önleyerek bireye devlet müdahalesine karşı güvence sağlar.
Kanunilik ilkesi nedir sonuçları nelerdir?
Kanunilik ilkesinin sonuçları; kıyas yasağı, örf ve adetle suç yaratma ve cezayı ağırlaştırma yasağı, idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulması yasağı, suç ve cezaların belirsizliği yasağı şeklinde sıralanabilir.

Kanunilik ilkesinin amacı nedir?​

Anayasamızın 73 maddesinde hangi konuda düzenleme yapılmıştır?​

“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.
 
Geri
Üst