AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergilendirilebilir gelir nedir?

Editör

Yeni Üye

Vergilendirilebilir gelir nedir?​

Kaynak teorisini vergilendirilebilir gelirin belirlenmesinde kendisine esas alan sedüler gelir vergisi sisteminde vergilendirilebilir gelir, sedül olarak adlandırılan ve üretim faktörlerinin üretime katılmaları sonucunda belirli bir kaynaktan, düzenli olarak elde edilen ayni ve nakdi değerleri ifade etmektedir.

Geniş anlamda gelir nedir?​

A) GELİRİN TANIMI Gelir, gerçek ya da tüzel kişilerin üretimden tüketime kadar geçen ekonomik süreç içerisinde üretim faktörleri ile ekonomiye katılmaları sonucu elde edilen ya da üretim faktörleri kullanılmaksızın çeşitli nedenlerle ekonomik gücünde meydana gelen artışların para ile ifade edilen kıymetlerdir.

Yillik beyanname nedir?​

Yillik beyanname nedir?
Yıllık beyanname, çeşitli kaynaklardan bir takvim senesi içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu şekilde hesaplanan gelirin vergi dairesine bildirilmesine mahsustur.

Iktisadi anlamda gelir nedir?​

Iktisadi anlamda gelir nedir?
Üretim faktörlerinin üretim sürecine sokulmasının karşılığında elde edilen değerler akımı olarak genel bir şekilde tanımlanan gelir, iktisadi anlamda bir kişinin belirli bir dönem başında ve sonunda aynı zenginlikte kalmak şartıyla tüketebileceği mal ve hizmetlerin toplamı olarak tanımlanmaktadır.

Gelirin tanımı nedir?​

Gelir, kişinin dönem başındaki servetinin dönem sonundaki servetine eşit olması koşuluyla, o dönem içinde tüketebileceği mal ve hizmet miktarı toplamıdır. Gelir Vergisi Kanunu’na göre ise Gelir; bir kişinin, bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların safi (net) tutarıdır.

Dar anlamda gelir nelerdir?​

Dar anlamda kamu gelirleri, merkezi yönetimin çeşitli kaynaklardan elde ettiği gelirlerdir.

Yıllık beyanname nasıl verilir?​

Yıllık beyanname nasıl verilir?
Beyannameler elden vergi dairesine verilebilir, posta ile de gönderilebilir. Beyannamelerin, mükellefin bağlı olduğu (ikametgâhının bulunduğu) vergi dairesine verilmesi gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesindeki (gib.gov.tr) ‘Hazır Beyan Sistemi’ ile de gelirler beyan edilebilir.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi kimler verir?​

Yıllık gelir vergisi beyannamesi kimler verir?
Bilindiği üzere; Gelir Vergisi Kanunu’nun 95’inci maddesinde düzenlenmiş şekilde ücret geliri elde edenler, her yıl yıllık gelir vergisi beyannamesi vermektedir.

Vergilendirilebilir gelir, kaynak teorisini esas alan ve sedüler gelir vergisi sisteminde kullanılan bir kavramdır. Bu kavram, üretim faktörlerinin belirli bir kaynaktan düzenli olarak elde ettikleri değerleri ifade eder. Sedül adı verilen bu gelir, ayni ve nakdi değerlerin üretime katılması sonucunda elde edilir.

Geniş anlamda gelir, ekonomik süreç içerisinde üretim faktörlerinin ekonomiye katılmaları sonucu elde edilen ve para ile ifade edilen kıymetlerdir. Gerçek ya da tüzel kişilerin ekonomik süreçte elde ettikleri artışları ifade eden gelir kavramı, ekonomik gücün bir göstergesidir.

Yıllık beyanname, bir takvim yılı içinde çeşitli kaynaklardan elde edilen kazanç ve iratların vergi dairesine bildirildiği bir beyanname türüdür. Bu beyanname ile kazançların toplanması ve vergilendirilmesi işlemi gerçekleştirilir.

İktisadi anlamda gelir, üretim faktörlerinin üretime katılması sonucunda elde edilen değerler akımını ifade eder. Bu gelir, bir kişinin belirli bir dönem içinde elde ettiği ve harcayabileceği mal ve hizmetlerin toplamını temsil eder.

Dar anlamda gelir ise, kamu gelirlerini ifade eder. Merkezi yönetimin çeşitli kaynaklardan elde ettiği gelirler dar anlamda gelir kavramına örnektir.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi ise, Gelir Vergisi Kanunu'na göre belirli bir dönem içinde kazanç elde eden ve vergiye tabi olan mükelleflerin yıllık gelirlerini beyan etmesini sağlayan bir işlem olarak tanımlanabilir. Özellikle ücret geliri elde edenlerin her yıl yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekmektedir. Beyannameler elden, posta ile veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden de verilebilir.

Geri