AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi yargilamasinda vergi mahkemelerinde dava acma suresinin niteligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi yargılamasında vergi mahkemelerinde dava açma süresinin niteliği nedir?​

Vergi mahkemelerinde dava açma süreleri İYUK M.7 de belirtildiği gibi özel kanunlarda ayrı süreler belirtilmediği hallerde 30 gündür. Vergi – Ceza ihbarnamesine karşı ve ihtirazı kayıtla verilen beyannameye karşı açılacak davalarda aksine bir düzenleme olmadığından dava açma süresi 30 gündür.

Vergi davaları tam yargı davası mı iptal davası mı?​

Niteliği itibariyle özel durumlar barındıran vergi davalarının iptal davası mı yoksa tam yargı davası mı olduğu hususu tartışmalıdır. Doktrinde ağırlıklı görüşe göre vergi davası bir tam yargı davası iken, Danıştay görüşüne göre ise iptal davasıdır.
Vergi Müdürlüğüne dava açılır mı?
213 Sayılı Kanun ek md. 7/3: Uzlaşmanın vaki olmaması halinde mükellef veya ceza muhatabı; tarhedilen vergiye veya kesilen cezaya, uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağın kendisine tebliğinden itibaren genel hükümler dairesinde ve yetkili vergi mahkemesi nezdinde dava açabilir.

Vergi davası kime açılır?​

Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler. Gerçek kişiler bizzat kendileri dava açabilecekleri gibi vekilleri vasıtasıyla da dava açabilirler.

Vergi davalarında dava dilekçelerinde bulunması gerekenler nelerdir?​

– Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası. – Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller. – Davanın dayandığı kanıtlar. – Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi.
Adli tatilde dava açma süreleri durur mu?
1- Öncelikle; adli tatil süresi “adli tatile tabi olan dava ve işlerde” uygulanabilmektedir. Yani adli tatilde görülen davalarda adli tatil süreleri durmayacaktır. Örneğin hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları İş Mahkemeleri’nde görülen davalarda adli tatil süreleri durmayacaktır.

Vergi borcunu sona erdiren haller nelerdir?​

Buna göre, vergi borcu aşağıdaki fiil veya durumların gerçekleşmesi ile ortadan kalkar veya son bulur:

Vergi davaları tam yargı davası mıdır?​

Vergi uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalar genellikle tam yargı davası olarak bilinir. Ancak bu bakış açısı yüzeysel bir bakış açısı olup vergi uyuşmazlıklarından kaynaklanan davaların kuramsal ni- teliğini doğru bir şekilde ortaya koyamaz.
Iptal davası kesinleşmeden tam yargı davası açılabilir mi?
Tam yargı davası, idari işlemden kaynaklanan bir zararın tazmini istemine dayanıyorsa iptal davası ile birlikte açılabileceği gibi, iptal davasının kesinleşmesinden sonra bağımsız bir dava olarak da açılabilir.

Vergi mahkemelerine bakmakla görevli olduğu davalar nelerdir?​

Vergi mahkemeleri, idari yargı alanında görev yapan özel mahkeme niteliğinde olduğundan görevleri kanun yoluyla açıkça belirlenmiştir. Vergi mahkemelerinin bakmakla görevli olduğu davalar şu şekildedir (2576 sayılı Kanun m.6):

Vergi Mahkemesi, bir idari mahkemedir.?​

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). Vergi mahkemesi, görev alanı kanunda sınırlı bir şekilde sayılan özel bir ilk derece mahkemesidir.
Vergi Dairesi, tereddüt vergi hatalarını tespit eder ve düzeltir.?
Vergi dairesi, tereddüt edilmeyecek derecede açık vergi hatalarını tespit ettiği takdirde kendiliğinden düzeltir. Mükellefin düzeltme başvuruları üzerine de gerekli inceleme yapılarak düzeltme işlemi yapılabilir.

Vergi hatası nelerdir?​

Vergi hatasının düzeltilmesi ise, yargı yoluna gidilmeksizin vergi hatalarının mükellefin başvurusu üzerine veya kendiliğinden vergi dairesi tarafından idari bir şekilde düzeltilmesidir. Vergi Hataları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu’na göre vergi hataları ikiye ayrılmaktadır:
 
Geri
Üst